Η Κίνα εγκαινίασε το πρώτο δίκτυο ευρυζωνικής σύνδεσης 10G στον κόσμο

Η Κίνα εγκαινίασε το πρώτο δίκτυο ευρυζωνικής σύνδεσης 10G στον κόσμο

Η Κίνα εγκαινίασε το πρώτο της ευρυζωνικό δίκτυο 10G στην κομητεία Σουνάν της επαρχίας Χεμπέι, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προόδου στις υποδομές του Διαδικτύου.

Η ανάπτυξη του δικτύου αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Huawei και της China Unicom, με στόχο την παροχή ταχυτήτων λήψης έως και 9.834 Mbps, ταχυτήτων μεταφόρτωσης 1.008 Mbps και καθυστέρησης μόλις 3 χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Η τεχνολογία 50G Passive Optical Network (PON), που αποτελεί τη βάση του νέου δικτύου, ενισχύει τη μετάδοση δεδομένων αξιοποιώντας την υφιστάμενη υποδομή οπτικών ινών.

Οι δυνατότητες υψηλού εύρους ζώνης της τεχνολογίας αυτής επιτρέπουν την υποστήριξη εφαρμογών όπως το υπολογιστικό νέφος, η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, η ροή βίντεο ανάλυσης 8K, καθώς και η διασύνδεση έξυπνων οικιακών συσκευών.

Ενδεικτικά, η λήψη μιας ταινίας 4K πλήρους μήκους, μεγέθους περίπου 20 GB, διαρκεί συνήθως 7 έως 10 λεπτά σε σύνδεση 1 Gbps. Με το νέο δίκτυο 10G, η ίδια ταινία μπορεί να «κατέβει» σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα.

Η εξέλιξη αυτή κατατάσσει την Κίνα στην αιχμή της παγκόσμιας τεχνολογίας ευρυζωνικών συνδέσεων, ξεπερνώντας τις τρέχουσες εμπορικές ταχύτητες σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Η εισαγωγή της τεχνολογίας 10G αναμένεται να επιταχύνει τις εξελίξεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η γεωργία, εξασφαλίζοντας ταχύτερη και πιο αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων.

Η Κίνα επιδιώκει εδώ και καιρό να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις τεχνολογικές καινοτομίες. Η ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων 10G στη Σιόνγκ-αν αποτελεί μέρος μιας εθνικής πρωτοβουλίας. Η υπηρεσία είναι πιθανό να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές στο εγγύς μέλλον.

Το Πεκίνο περιγράφει την περιοχή ως την ιδανική τοποθεσία για την έναρξη αυτής της επέκτασης. Η πόλη σχεδιάστηκε με πυρήνα τις πράσινες, έξυπνες και καινοτόμες υποδομές.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Xinhua, η Σιόνγκ-αν αναπτύχθηκε με γνώμονα την έννοια του πολεοδομικού σχεδιασμού του «15λεπτου κύκλου ζωής». Η ιδέα πίσω από αυτή την ιδέα είναι ότι κάθε κάτοικος θα έχει τις απαιτούμενες ανάγκες του για ψώνια και αναψυχή σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια.

Ωστόσο, ορισμένες αναφορές έχουν υποστηρίξει ότι η Σιόνγκ-αν είναι μια «πόλη-φάντασμα», από την οποία λείπει εντελώς το ανθρώπινο στοιχείο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η κατασκευή της πόλης κόστισε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν προσελκύει το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα που απαιτείται για να μετακομίσουν οι άνθρωποι.

Πηγή: interesting engineering, The Economic Times, Bloomberg