Στην ΕΕ επανεξετάζουν την έρευνά τους για τις Apple, Google και Meta, την ώρα που οι τεχνολογικοί «κολοσσοί» προτρέπουν τον Τραμπ να παρέμβει ενάντια σε αυτό που χαρακτηρίζουν ως «υπερβολικό ζήλο επιβολής» της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τους Financial Times, oι επιπτώσεις της προεδρίας του Τραμπ αποτελούν έναν παράγοντα για την αναθεώρηση, δήλωσε μια πηγή στην εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι δεν την προκάλεσε πάντως η νίκη του.
Η επανεξέταση μπορεί να οδηγήσει τις Βρυξέλλες στη μείωση ή την αλλαγή του εύρους των ελέγχων και θα καλύπτει όλες τις υποθέσεις που έχουν δρομολογηθεί από τον Μάρτιο του 2024 βάσει του νόμου-ορόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές αγορές (DMA), αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές.
Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές είναι ένας από τους πιο αυστηρούς κανονισμούς που στοχεύει να περιορίσει την κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών στην αγορά, υπαγορεύει τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι μεγαλύτερες τεχνολογικές πλατφόρμες στον κόσμο και μπορεί να επιβάλει πρόστιμα έως και 10% των ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας.
Όλες οι αποφάσεις και τα πιθανά πρόστιμα θα παγώσουν όσο θα ολοκληρωθεί η επανεξέταση, αλλά οι τεχνικές εργασίες για τις υποθέσεις θα συνεχιστούν, ανέφερε η εφημερίδα.
Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ το 2022 με στόχο να περιορίσει τη δύναμη των Big Tech και να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις μικρότερες εταιρείες
Την περασμένη εβδομάδα, η Meta κατήργησε το fact - checking στις ΗΠΑ, σε μια από τις μεγαλύτερες αναθεωρήσεις της προσέγγισής της για τη διαχείριση του πολιτικού περιεχομένου στις υπηρεσίες της.
Αυτό έγινε επειδή ο CEO Μαρκ Ζούκερμπεργκ θέλει να έχει καλές σχέσεις με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ.
Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης της έρευνάς της σχετικά με το αν η πλατφόρμα X του στενού συμμάχου του Τραμπ, Ίλον Μασκ, παραβίασε τους κανόνες της για τη συγκράτηση του περιεχομένου, ανέφερε τη Δευτέρα το Bloomberg News.