Οι επιστήμονες που εργάζονται στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας δοκίμασαν επιτυχώς μια νέα μέθοδο για την κατάψυξη και την αποθήκευση προνυμφών κοραλλιών που λένε ότι θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν τους άγριους υφάλους που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να προστατεύσουν τους κοραλλιογενείς υφάλους καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών αποσταθεροποιεί τα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος υπέστη τέσσερα γεγονότα λεύκανσης τα τελευταία επτά χρόνια.
Τα κρυογονικά κατεψυγμένα κοράλλια μπορούν να αποθηκευτούν και αργότερα να επανεισαχθούν στη φύση, αλλά η τρέχουσα διαδικασία απαιτεί εξελιγμένο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των λέιζερ. Οι επιστήμονες λένε ότι ένα νέο ελαφρύ "πλέγμα" (cryomesh) μπορεί να κατασκευαστεί φθηνά και να διατηρεί καλύτερα τα κοράλλια.
Σε μια εργαστηριακή δοκιμή του Δεκεμβρίου, την πρώτη στον κόσμο με κοράλλια του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το cryomesh για να παγώσουν τις προνύμφες των κοραλλιών στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών (AIMS). Το κοράλλι είχε συλλεχθεί από τον ύφαλο για τη δοκιμή, η οποία συνέπεσε με το σύντομο ετήσιο παράθυρο ωοτοκίας.
«Εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη βιοποικιλότητα των κοραλλιών… τότε θα έχουμε εργαλεία για το μέλλον που θα βοηθήσουν πραγματικά στην αποκατάσταση των υφάλων και αυτή η τεχνολογία για τους κοραλλιογενείς υφάλους στο μέλλον θα αλλάξει πραγματικά το παιχνίδι», δήλωσε η Μέρι Χειγκντόρν, επικεφαλής ερευνήτρια στο AIMS.
Το cryomesh είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν σε μικρότερες και μεγαλύτερες ποικιλίες κοραλλιών της Χαβάης. Μια δοκιμή στη μεγαλύτερη ποικιλία απέτυχε.
Οι δοκιμές συνεχίζονται με μεγαλύτερες ποικιλίες κοραλλιών του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου.
Στις δοκιμές συμμετείχαν επιστήμονες από την AIMS, τον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο και το Ινστιτούτο Βιολογίας Διατήρησης Smithsonian, το ίδρυμα Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου και την Εταιρεία Προστασίας Taronga ως μέρος του Προγράμματος Αποκατάστασης και Προσαρμογής Ύφαλου.
Η τεχνολογία πλέγματος, η οποία θα βοηθήσει στην αποθήκευση των προνυμφών κοραλλιών στους -196 C (-320,8 °F), επινοήθηκε από μια ομάδα από το Κολλέγιο Επιστήμης και Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, συμπεριλαμβανομένου του δρ. Ζόνγκι Γκουό, μεταδιδακτορικού συνεργάτη, και του καθηγητή Τζον Μπίσοφ. Δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε κοράλλια από τον διδακτορικό φοιτητή, Νίκολας Ζούκοβιτς.
«Αυτή η νέα τεχνολογία που έχουμε θα μας επιτρέψει να το κάνουμε αυτό σε μια κλίμακα που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην υποστήριξη ορισμένων από τις παρεμβάσεις υδατοκαλλιέργειας και αποκατάστασης», δήλωσε ο Τζόναθαν Ντάλι από την Εταιρεία Προστασίας Taronga.