Με ένα προσχέδιο στόχων υψηλού επιπέδου η NASA ανοίγει τη βεντάλια των φιλοδοξιών της για τη διαστημική εξερεύνηση, με πρώτο κατώφλι την επιστροφή στη Σελήνη και τελικό στόχο την επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη.
Το προσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των αποστολών Artemis, δημοσιεύτηκε την Τρίτη 17 Μαΐου και προσδιορίζει 50 σημεία - σε τέσσερις γενικές κατηγορίες εξερεύνησης - συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και της κατοίκησης σε εξωγήινο περιβάλλον.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, καλεί την αμερικανική βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό κόσμο, τη διεθνή κοινότητα και άλλους ενδιαφερόμενους να παράσχουν πληροφορίες για τους στόχους εξερεύνησης του βαθέως διαστήματος.
Σύμφωνα με την NASA η ανατροφοδότηση για τους στόχους που έχει προσδιορίσει, θα επικαιροποιήσει τα σχέδια για την εξερεύνηση Σελήνης και Άρη για τα επόμενα 20 χρόνια, καθιστώντας δυνατό να εντοπιστούν πιθανά κενά στην αρχιτεκτονική της διαστημικής υπηρεσίας, καθώς και πεδία όπου οι στόχοι της ευθυγραμμίζονται με εκείνους της βιομηχανίας και διεθνών εταίρων, στο ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας.
Τελικό όραμα; Η πρώτη ανθρώπινη αποστολή στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.
Με τις αποστολές Artemis η NASA δεν φιλοδοξεί απλώς να επαναλάβει τα κατορθώματα των αποστολών Apollo, αλλά μάλλον να πάει στη Σελήνη... και να μείνει εκεί. Αυτό σημαίνει τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας βάσεων τόσο σε σεληνιακή τροχιά όσο και στην επιφάνεια του δορυφόρου μας, στο μέλλον. Ωστόσο ο πρωταρχικός και σχετικά εφικττός στόχος προς το παρόν εξακολουθεί να είναι η επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη, με το χρονοδιάγραμμα να παραμένει ανοιχτό.
Σε κάθε περίπτωση, με την νέα διαστημική κούρσα να έχει πάρει για τα καλά μπρος - αυτή τη φορά και με σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα - η NASA φιλοδοξεί να ξεκινήσει εντός του 2022 τη διαστημική περίοδο Artemis με την πρώτη εκτόξευση του γιγάντιου πυραύλου, Space Launch System (SLS). Η αποστολή με την κωδική ονομασία Artemis 1, θα τεθεί τροχιά γύρω από τη Σελήνη χωρίς πλήρωμα, και θα επιστρέψει στη Γη μετά από ένα ταξίδι διάρκειας μεταξύ 26 και 42 ημερών.
Με δεδομένη την κατάκτηση της Σελήνης ήδη από το 1969, μπορεί μια μη επανδρωμένη αποστολή στον δορυφόρο μας να φαντάζει υπόθεση ρουτίνας, όμως οι τεχνικές προκλήσεις που συνοδεύουν κάθε εξωατμοσφαιρική πυραυλική αποστολή είναι πάντοτε τεράστιες.
Κάθε πυραυλικός φορέας, ακόμα και ο πλέον σύγχρονος, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια «βόμβα» ρυθμισμένη με ακρίβεια συμφωνικής ορχήστρας: Τα καύσιμά της ρέουν με σταθερό ρυθμό, πυροδοτούνται με απόλυτο έλεγχο στην κατάλληλη θερμοκρασία προκειμένου να παράγουν την απαιτούμενη ώση για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ταχύτητα διαφυγής και κατανικηθεί η βαρυτική έλξη της Γης.
Τα 50 σημεία για την επόμενη ημέρα της διαστημικής εξερεύνησης όπως τα προσδιορίζει η NASA