Παράλληλες πραγματικότητες με τη σφραγίδα της Microsoft

Παράλληλες πραγματικότητες με τη σφραγίδα της Microsoft

Του Γιάννη Γορανίτη

Η αποκάλυψη των εντυπωσιακών VR πλάνων της Microsoft έγινε στο πλαίσιο του Windows event που διοργανώθηκε πριν λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη. Στο επίκεντρο της παρουσίασης βρέθηκαν οι προηγμένες δυνατότητες των Windows 10 αλλά και η επερχόμενη αναβάθμισή τους με αυτό που η εταιρεία αποκαλεί «Creators Update».

Η έμφαση δόθηκε στις δημιουργικές δυνατότητες της πλατφόρμας, που πλέον έχει ξεφύγει από την τυπολογία του απλού λειτουργικού συστήματος και αποτελεί τη βάση ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος. Στις παρυφές του οικοσυστήματος αυτού βρίσκονται οι διάφορες εφαρμογές και συσκευές τόσο εικονικής όσο και μικτής και επαυξημένης πραγματικότητας. Το τονίζουμε αυτό, καθώς οι ανταγωνιστές της θεωρούσαν ότι η εταιρεία θα αφοσιωθεί στο software, αφήνοντάς τους το πεδίο ελεύθερο. Στο Ρέντμοντ όμως είχαν άλλη άποψη.

Στην ίδια εκδήλωση άλλωστε επισφραγίστηκε η επιμονή της αμερικανικής εταιρείας στο hardware με το λανσάρισμα του πρώτου της desktop υπολογιστή, μιας εντυπωσιακής λύσης που απευθύνεται μεν σε designers και στελέχη της δημιουργικής βιομηχανίας, δίνει δε το στίγμα των δυνατοτήτων της.

Ολογράμματα στην καθημερινότητα

Η Microsoft λοιπόν ανακοίνωσε το πρώτο της συμβατό με το Hololens, headset. Στο live demo παρουσιάστηκαν οι δυνατότητές του και αναλύθηκε ο τρόπος που οι χρήστες θα δοκιμάζουν την εμπειρία τόσο της εικονικής όσο και της μικτής πραγματικότητας μέσω των Windows 10.

Με αυτόν τον τρόπο το περιεχόμενο από τον πραγματικό κόσμο θα μεταφέρεται στον ψηφιακό και τούμπαλιν, συνθέτοντας μια φουτουριστική εμπειρία, που αν μη τι άλλο φαντάζει πολλά υποσχόμενη. Επικεντρώθηκαν μάλιστα στον τρόπο που μπορεί να αξιοποιηθεί στο νέο Microsoft Paint και το σχεδιασμό τρισδιάστατων αντικειμένων, στο online shopping, αλλά και στη διακόσμηση του σπιτιού, αξιοποιώντας ολογράμματα.

Προς το παρόν βέβαια παραμένει άγνωστο πότε θα διατεθεί η καταναλωτική έκδοση του Hololens και πόσο θα κοστίζει, καθώς προς το παρόν πωλείται μόνο η έκδοση για τους developers, με διόλου αμελητέο κόστος.

Επίσης θα περιμένουμε να μάθουμε κι άλλες λεπτομέρειες για τις δυνατότητες και τις τεχνικές απαιτήσεις της συσκευής, αλλά και τον τρόπο χειρισμού.

VR headsets από τρίτους κατασκευαστές

Παράλληλα ανακοινώθηκαν και τα VR headsets με την υπογραφή της Microsoft, αλλά όπως τονίστηκε τουλάχιστον σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, την κατασκευή τους θα αναλάβουν άλλοι κατασκευαστές. Κατονομάστηκαν μάλιστα οι HP, Dell, Lenovo, Asus και Acer, οι οποίες έχουν ήδη επιβιβαστεί στο VR «άρμα» της Microsoft και της νέας έκδοσης των Windows 10.

Το βασικό τους ατού είναι η καινοτόμος τεχνολογία εντοπισμού και ανίχνευσης κίνησης (η εταιρεία την ονομάζει «inside-out»), η οποία θα επιτρέπει την υλοποίηση πλήρως λειτουργικών VR headsets, χωρίς να απαιτείται εξωτερικός δέκτης ή αισθητήρας. Το προφανές πλεονέκτημα της καινοτομίας είναι ότι θα μπορούν να λειτουργήσουν σε μικρότερους χώρους –σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές τους που απαιτούν άφθονο ελεύθερο χώρο, χωρίς εμπόδια προκειμένου να απολαύσει ο χρήστης την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας.

Το έτερο και σίγουρα ακαταμάχητο πλεονέκτημα, είναι η χαμηλή τους τιμή, η οποία προσδιορίστηκε στα 299 δολάρια, όταν οι αντίστοιχες υλοποιήσεις (πχ HTC Vive, Oculus Rift) κυκλοφορούν με υπερδιπλάσιο κόστος.

Τα VR headsets θα είναι συμβατά και με εφαρμογές του HoloLens, όπως το HoloTour, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να ταξιδέψουν εικονικά (με οπτικό πεδίο 360 μοιρών) ανά τον κόσμο. Από αυτό τεκμαίρεται ότι συγκλίσεις μεταξύ των δύο συστημάτων θα είναι περισσότερες από τις αποκλίσεις.