Η DEI - το εμμονικό δόγμα της ταυτότητας που ακούει στο όνομα «ποικιλομορφία (diversity), ισότητα (equity) και συμπερίληψη (inclusion)» - έχει εκπαιδεύσει τώρα το νέο εργαλείο της Τεχνητής Νοημοσύνης της Google να αρνείται να ζωγραφίζει λευκούς ανθρώπους. Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η DEI έχει επίσης μολύνει την αλυσίδα εφοδιασμού των κατασκευαστριών εταιρειών μικροτσίπ που τροφοδοτούν τα πάντα, από την Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι τους πυραύλους, θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
Σύμφωνα με το The Hill, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευτεί πρόσφατα ότι θα «χαλαρώσει» τους περιορισμούς σε ό,τι αφορά επιχορηγήσεις ύψους 39 δισ. δολαρίων που προβλέπει η Νομοθεσία CHIPS (CHIPS Act), με σκοπό να ενθαρρυνθεί ο τομέας κατασκευής ημιαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο που τα πράγματα, έλαβαν γρήγορα μια απρόσμενη τροπή, καθώς μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα η Intel ανακοίνωσε ότι βάζει φρένο στο εργοστάσιό της στο Κολόμπους.
Παράλληλα, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ανέστειλε την παραγωγή στο δεύτερο χυτήριο της Αριζόνα, ενώ ο έτερος μεγάλος κατασκευαστής τσιπ, η Samsung, αποφάσισε να καθυστερήσει την κατασκευή του πρώτου της εργοστασίου στο Τέξας.
Με μια πρώτη ανάγνωση, θα εντόπιζε κανείς ένα οξύμωρο: Πώς είναι δυνατόν εταιρείες αυτού του μεγέθους να γυρίζουν την πλάτη σε επιδοτήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων; Η απάντηση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό από τις απαιτήσεις που έχει εγείρει η DEI και είναι ήδη ενσωματωμένες στη Νομοθεσία CHIPS.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, πάντως, που σχολίασαν ότι οι εκροές κεφαλαίων που απορρέουν από την CHIPS αλλά και τη Νομοθεσία Science (Science Act) παραμένουν υποτονικές. Ωστόσο, αυτό που δεν παρατήρησαν είναι πως όλο αυτό συμβαίνει επειδή η CHIPS είναι ασφυκτικά «φορτωμένη» με διατάξεις της DEI, σε σημείο καθίσταται απολύτως δύσκαμπτη και δυσκίνητη.
Ενδεικτικά, το συγκεκριμένο νομοθέτημα περιλαμβάνει 19 διατάξεις που αποσκοπούν στην υποβοήθηση των μειονοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος που δημιουργεί έναν επικεφαλής υπεύθυνο για την ποικιλομορφία στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και αρκετών που δίνουν προτεραιότητα στην επιστημονική συνεργασία με αυτό που ο νόμος αποκαλεί «ιδρύματα που εξυπηρετούν μειονότητες».
Ένα άρθρο του νόμου υπό τον τίτλο «Ευκαιρία και ένταξη» δίνει εντολή στο Υπουργείο Εμπορίου να συνεργαστεί με επιχειρήσεις που ανήκουν σε μειονότητες και να διασφαλίσει ότι «οι κατασκευαστές τσιπ αυξάνουν τη συμμετοχή οικονομικά μειονεκτούντων ατόμων στο εργατικό δυναμικό των ημιαγωγών».
Από την πλευρά του το ερμηνεύει αυτό ως άδεια για διαφοροποίηση. Το ενημερωτικό του δελτίο υποστηρίζει ότι «η διαφοροποίηση είναι κρίσιμη για την ενίσχυση του οικοσυστήματος ημιαγωγών των ΗΠΑ και προσθέτει: «Είναι κρίσιμης σημασίας, ώστε όλο αυτό να περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις για τη δημιουργία ευκαιριών σε Αμερικανούς που προέρχονται από ιστορικά υποβαθμισμένες κοινότητες».
Την ίδια στιγμή, αν και το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου δεν χαρακτηρίζει «κρίσιμη» την ταχύτητα με την οποία πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία, η πραγματικότητα καταδεικνύει πως η CHIPS νομοθετήθηκε, με αφορμή το γεγονός ότι το 90% των προηγμένων μικροτσίπ παγκοσμίως κατασκευάζεται στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα ετοιμάζεται να προσαρτήσει μέχρι το 2027, ίσως και το 2025.
Μόνο που το δόγμα DEI έχει δημιουργήσει μεγάλη απογοήτευση στις κατασκευάστριες εταιρείες μικροτσίπ. Για παράδειγμα, η TSMC διαπίστωσε ότι λόγω του παράγοντα «κρισιμότητα» σε ό,τι αφορά το θέμα της ισότητας, θα πρέπει να βασίζεται σε ντόπιο εργατικό δυναμικό και μαθητευόμενους από όλες αυτές τις υποεκπροσωπούμενες ομάδες.
Υπό το πρίσμα αυτό, και με δεδομένη πλέον την καθυστέρηση στη λειτουργία του πρώτου της εργοστασίου, η εταιρεία έφερε αεροπορικώς 500 υπαλλήλους από την Ταϊβάν. Το γεγονός αυτό εξόργισε τους ντόπιους εργαζόμενους, που υπονόησαν ότι οι εν λόγω υπάλληλοι δεν είχαν επαρκή εξειδίκευση. Κινδυνεύοντας να μείνει εκτός επιχορηγήσεων, η TSMC υπαναχώρησε τον Δεκέμβριο, αποφασίζοντας να βασιστεί σε αυτούς τους εργαζόμενους και να επενδύσει περισσότερο στην εκπαίδευσή τους. Ένα μήνα αργότερα, ανέβαλε τη δεύτερη μονάδα παραγωγής της στην Αριζόνα.
Πλέον η εταιρεία ετοιμάζεται να κατασκευάσει δεύτερο εργοστάσιο στην Ιαπωνία, καθώς γνωρίζει πως όταν οι Ιάπωνες υπόσχονται χρήματα, τα δίνουν πραγματικά και της επιτρέπουν να χρησιμοποιεί ικανούς εργαζόμενους.
Την ίδια στιγμή, ο «κολοσσός» της Ιntel κατασκευάζει εργοστάσια στην Πολωνία και το Ισραήλ, πράγμα που σημαίνει ότι προτιμά να ρισκάρει τη ρωσική επιθετικότητα και τις ρουκέτες της Χαμάς από το να ασχοληθεί με το αμερικανικό καθεστώς DEI. Η Samsung στρέφεται προς την κατεύθυνση να καταστήσει την πατρίδα της, τη Νότια Κορέα, την υπερδύναμη των ημιαγωγών μετά την πτώση της Ταϊβάν.
Εν ολίγοις, οι καλύτεροι κατασκευαστές τσιπ στον κόσμο έχουν κουραστεί να είναι πιόνια στα πολιτικά παιχνίδια της Νομοθεσίας CHIPS. Ως εκ τούτου, έχουν εγκαταλείψει σιωπηλά την Αμερική.
Το ζήτημα είναι τι θα πράξει το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Όσοι γνωρίζουν, πάντως, τα τεκταινόμενα γύρω από τη Νομοθεσία CHIPS συντείνουν σε ένα και μόνον πράγμα: Αντί να επιλύσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να φέρει ένα νέο νομοθέτημα. Με απλά λόγια, η Νομοθεσία CHIPS είναι πλέον «νεκρή».