Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά θεωρείται ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της δημόσιας υγείας. Οι αριθμοί των ανθεκτικών βακτηρίων έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα πολλές βακτηριακές λοιμώξεις να είναι απρόσβλητες ακόμα και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά.
Στη μάχη κατά της αντίστασης στα αντιβιοτικά η έρευνα έχει στραφεί σε φυσικούς ιούς που ονομάζονται βακτηριοφάγοι, οι οποίοι καταστρέφουν τα βακτήρια μέσω διαφορετικών μηχανισμών από ότι τα φαρμακευτικά μόρια.
Η τελευταία εξέλιξη στο πεδίο αυτό έρχεται από το ΜΙΤ, όπου βιολόγοι μηχανικοί «προγραμμάτισαν» βακτηριοφάγους για να σκοτώνουν διαφορετικά στελέχη του Ε. Col.i, πραγματοποιώντας μικρές μεταλλάξεις σε μια πρωτεΐνη τους που προσκολλάται στα κύτταρα ξενιστές. Με απλά λόγια άλλαξαν ελαφρώς το γονιδίωμα των βακτηριοφάγων ώστε να προσκολλώνται ταχύτατα πάνω στο βακτήριο Ε.coli και να το καταστρέφουν.
Οι ερευνητές δημιούργησαν αρκετούς «τεχνητούς» βακτηριοφάγους που θα μπορούσαν να εξοντώσουν το Ε. Coli. Μάλιστα ένας από αυτούς ήταν ικανός να εξαλείψει δύο στελέχη Ε. Coli που είναι ανθεκτικά στους φυσικούς ιούς και τα φάρμακα.
Μέχρι σήμερα η FDA -Food and Drug Administration (o αμερικανικός ΕΟΦ) έχει εγκρίνει τη χρήση βακτηριοφάγων για τη θανάτωση επιβλαβών μικροβίων στα τρόφιμα. Ωστόσο αυτή η μέθοδος αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία λοιμώξεων.
Οι ερευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν τεχνητά «ικριώματα» ιών που μπορούν εύκολα να στοχεύσουν διαφορετικά βακτηριακά στελέχη και να προσκολληθούν πάνω τους. Συγκεκριμένα, δημιούργησαν ιούς με περίπου 10.000.000 διαφορετικές ίνες ουράς. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι ίνες ουράς του βακτηριοφάγου συνδέονται με τις πρωτεΐνες κυτταρικού τοιχώματος των βακτηρίων. Στη συνέχεια τους έριξαν στη μάχη έναντι αρκετών στελεχών του Ε. Coli που είχαν εξελιχθεί ώστε να είναι ανθεκτικά στα σύγχρονα αντιβιοτικά και διαπίστωσαν ότι οι τεχνητοί ιοί μπορούσαν να εξοντώσουν τα στελέχη του Ε. Coli
Το επόμενο βήμα στην έρευνα είναι η ανάπτυξη «τεχνητών» ιών που θα στοχεύουν και θα εξοντώνουν ένα πλήθος βακτηρίων πέρα από τον Ε.coli, καθιστώντας περιττή τη χρήση αντιβιοτικών αλλά και δίνοντας λύση στο πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που στοιχίζει τη ζωή σε 33.000 ανθρώπους κάθε χρόνο μόνο στην Ευρώπη.
Φωτογραφία: ΜΙΤ