Ας αποφασίσει η ελίτ: Με τον Κυριάκο ή το μπάχαλο;

Την ώρα που στα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας ενισχύεται η παραπληροφόρηση, δίδοντας χρόνο σε στρατευμένους «πραγματογνώμονες», που είτε συμμετέχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις με αποκλειστικό θέμα την πτώση της κυβέρνησης και του… καπιταλισμού, είτε έχουν εκφραστεί στο παρελθόν με απαξιωτικούς όρους για τον σημερινό πρωθυπουργό, η χώρα κινδυνεύει να παραδοθεί στο χάος, πληγωμένη από τη θλιβερή πραγματικότητα ενός πολύνεκρου δυστυχήματος και τα fake news που το ακολούθησαν, ως αδυναμία της επίσημης πολιτείας να κάνει στοιχειωδώς τη δουλειά της. Οι ευθύνες της ελίτ κι εδώ είναι τεράστιες για την πορεία της χώρας. 

Είναι απολύτως κατανοητό γιατί κάποιοι ολιγάρχες δεν επιθυμούν μια νέα εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δικαίωμά τους είναι να κάνουν τις επιλογές τους. Έχουν τα χρήματα και τα μέσα για να υποστηρίξουν τις αποφάσεις τους. Αρκεί να υπάρχουν επιλογές για τη χώρα! Διαφορετικά την παραδίδουν στο χάος. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι εγκληματικό και ξεφεύγει από τα όρια ενός συνηθισμένου «καυγά» μεταξύ της ολιγαρχίας του χρήματος και της πολιτικής εξουσίας. Δε μιλάμε για το γινάτι ενός ή δύο ανθρώπων, αλλά για τις τύχες μιας χώρας.

Ένα νέφος τοξικότητας έχει απλωθεί σε όλη τη χώρα, με όχημα fake news που διακινούνται συστηματικά από ακροδεξιές και ακροαριστερές πολιτικές δυνάμεις που είναι γνωστές για τις σχέσεις τους με το καθεστώς του Πούτιν. Είναι το σημείο που συναντώνται τα δύο άκρα. Αυτή η ετερόκλητη συμμαχία έχει βρει μόνιμο στασίδι στα… συστημικά μέσα ενημέρωσης που έχουν κηρύξει έναν ανοικτό πόλεμο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εμπειρογνώμονες που στην πραγματικότητα είναι τεχνικοί σύμβουλοι συγγενών των θυμάτων, με πολλά «ένσημα» στον αντιδεξιό και αντικαπιταλιστικό «αγώνα», μοιράζουν θεωρίες συνωμοσίας που ελλείψει μιας ουσιαστικής αντιμετώπισης έχουν γίνει πλέον κυρίαρχες στην κοινωνία. Όλοι είναι πεπεισμένοι ότι κάτι συνέβη, χωρίς πολλές φορές να μπορούν να προσδιορίσουν τι ακριβώς είναι αυτό το «κάτι». Η ζημιά που έχει συντελεστεί είναι δύσκολο να υπολογιστεί…

Παρουσίασαν ως ύποπτη «δολοφονία» το δυστύχημα συνταξιούχου εδώ και 11 χρόνια σιδηροδρομικού, το μηχανάκι του οποίου φέρεται να κτυπήθηκε από όχημα 80χρονου. Παρουσίασαν την ανάφλεξη που ακολούθησε τη σύγκρουση των δύο τραίνων ως έκρηξη και ναι μεν στο τέλος το παραδέχτηκαν, αλλά στο μεταξύ οι εντυπώσεις έμειναν.

Και φυσικά άφησαν πολλά «υπονοούμενα» για τον θάνατο του υιού της εισαγγελέως. Και κάθε φορά που το «πράγμα στραβώνει» για τη δική τους οπτική, επιστρέφουν σε μία γραμμή άμυνας που τους θέλει απλά να υποβάλλουν δήθεν αθώα ερωτήματα. Και όλα αυτά χωρίς κάποιος να αντικρούει τα σαθρά τους και πολλές φορές αυθαίρετα επιχειρήματα. Οι στρατευμένοι και αμφιβόλου αντικειμενικότητας «εμπειρογνώμονες» βρίσκουν έδαφος για να μεταφέρουν τις τοξικές θεωρίες τους σε όλη την κοινωνία…

Είναι θέμα απόφασης για την ελίτ. Αν θα συνεχίσουν να έχουν ανοικτές τις δεξαμενές του διοξειδίου του άνθρακα στην κλεισμένη στη γυάλα της κοινωνία μας, που αδυνατεί στο μεταξύ να αντιληφθεί πως αλλάζει το περιβάλλον λίγο πιο πέρα από εμάς ή αν θα προσπαθήσουν να διορθώσουν τη βλάβη που έχουν ήδη προκαλέσει.

Οι εναλλαγές είναι στο παιγνίδι της εξουσίας. Δεν είναι αυτό το θέμα, ότι δήθεν προσπαθούν να φέρουν κάποιον άλλο πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ας τον φέρουν! Ούτε και είναι θέμα ότι στις 28 Φεβρουαρίου θα συγκεντρωθούν χιλιάδες άνθρωποι να διαδηλώσουν για τα Τέμπη. Στη δημοκρατία μας, ακόμη, επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι μια τραγωδία που οδήγησε στον χαμό 57 ανθρώπων έχει εργαλειοποιηθεί, για να «λογαριαστούν» κάποιοι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την εργαλειοποίηση ενός πολύνεκρου δυστυχήματος έχουμε πρόβλημα και με όλους εκείνους που κρύβονται από πίσω της και παίζουν τη χώρα στα ζάρια.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]