Περί τα 5 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων περιμένουν να ρυθμίσουν συνολικά φέτος οι servicers με την επιτάχυνση που έχει δώσει στις ρυθμίσεις η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού. Η εκτίμηση μπορεί και να είναι συντηρητική δεδομένου ότι με τον Εξωδικαστικό έχουν ήδη ρυθμιστεί συνολικά οφειλές 5,10 δισ. ευρώ μόνο που το ποσόν αυτό μετρά και τις οφειλές προς το δημόσιο, από την έναρξη της πλατφόρμας πέρυσι.
Οι servicers διαχειρίζονται περί τα 90 δισ. ευρώ σε κόκκινα δάνεια και από αυτά τα 69,3 δισ. ευρώ δανείων, ανήκουν σε funds τα μεγαλύτερα από τα οποία ελέγχουν τις μεγαλύτερες εταιρίες ΕΔΑΔΠ με ποσοστό 80%. Τα άλλα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers εξυπηρετούμενα ή μη, ανήκουν στις τράπεζες.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ από τα 69,3 δισ. ευρώ δανείων που διαχειρίζονται οι servicers, έχουν ρυθμιστεί οφειλές 9,28 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι servicers, στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν ρυθμίσει περίπου 40 δισ. ευρώ δανείων που αφορούν σε 800.000 δανειολήπτες από το σύνολο των κόκκινων δανείων 90 δισ. ευρώ που διαχειρίζονται και αφορά σε 2,4 εκατ. δάνεια οφειλετών. Από τα ποσά που ανακτούν ποσοστό 80% προέρχεται από ρυθμίσεις και ποσοστό 20% από πλειστηριασμούς.
Να σημειωθεί ότι το 83% των ρυθμίσεων που έγιναν το 2023, αλλά και αυτές που γίνονται φέτος, περιλαμβάνουν κάποιο ποσοστό διαγραφής (κούρεμα) στο σύνολο της οφειλής.
Ωστόσο οι servicers επαναλαμβάνουν το νέο αίτημά τους για επικοινωνία και συνεργασία του δανειολήπτη ώστε να προχωρήσει ο συμβιβασμός, καθώς από στοιχεία που δίνονται, μόλις το 50% των οφειλετών, έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία στις βάσεις δεδομένων που έχουν φτιάξει οι servicers προκειμένου να ελεγχθούν από την ΤτΕ για να πάρουν τις νέες άδειες στο τέλος Ιουνίου. Όπως υποστηρίζεται, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να προωθηθούν ρυθμίσεις για το ένα στα δύο κόκκινα δάνεια που εκκρεμούν σε χαρτοφυλάκια των ΕΔΑΔΠ.
Οι ΕΔΑΔΠ συμφωνούν ότι «ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση, τη διαφάνεια και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους οφειλέτες», ενώ τονίζουν την προσπάθεια για αναβάθμιση των ηλεκτρονικών τους υποδομών, με τη χρήση της τεχνολογίας (ΑΙ), που θα ενισχύσει την επικοινωνία και διάδραση με τους ενδιαφερόμενους.
«Ηρακλής» και πωλήσεις δανείων σε τρίτους
Οι εκτιμήσεις που γίνονται, καθώς οι 4 συστημικές τράπεζες ολοκληρώνουν τις τιτλοποιήσεις και εκκαθαρίσεις στα χαρτοφυλάκιά τους φέτος και αναμένονται και οι αποφάσεις των μετόχων για την Attica Bank, αναφέρουν ότι φέτος αναμένονται πρωτογενείς συναλλαγές περίπου 10 δισ. ευρώ δανείων. Αυτό σημαίνει αύξηση των χαρτοφυλακίων των servicers με νέα κόκκινα δάνεια προς διαχείριση.
Πλέον αυτών όμως θα γίνουν και 3 - 4 δισ. ευρώ συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά. Κάποια από τα δάνεια που διαχειρίζονται δηλαδή θα πουληθούν σε νέους ιδιοκτήτες ανεξάρτητα από τη διαχείρισή τους που προφανώς θα αναλάβει η ίδια ή κάποια άλλη από τις εταιρίες του κλάδου. Οι πωλήσεις γίνονται για να επιταχυνθούν οι εισπράξεις, καθώς τα δάνεια έχουν υπαχθεί στον ΗΡΑΚΛΗ και για την τιτλοποίησή τους έχουν εκδοθεί εγγυήσεις του Δημοσίου.