«Οι πρόσφατες χρεοκοπίες των τραπεζών είναι το άμεσο αποτέλεσμα αποδυνάμωσης του κανονιστικού πλαισίου από τους ηγέτες της Ουάσινγκτον», ανέφερε η δημοκρατικός γερουσιαστής Ουόρεν Ελίζαμπεθ, καλώντας το Λ. Οίκο να αλλάξει τη νομοθεσία, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature.
Σε άρθρο της στους New York Times η γερουσιαστής επισημαίνει ότι κανείς δεν πρέπει να κάνει λάθος για όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και στρέφει την κριτική της προς την κυβέρνηση Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους που το 2018 υποστήριξαν την κατάργηση νόμων που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την κατάρρευση της τράπεζας, ενώ επικρίνει και την ηγεσία της τράπεζας Silicon Valley Bank που έχει πλέον κλείσει.
«Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Silicon Valley Bank, Γκρεγκ Μπέκερ ήταν ένα από τα πολλά υψηλόβαθμα στελέχη που άσκησαν πιέσεις στο Κογκρέσο για την κατάργηση του νόμου. Το 2018, οι μεγάλες τράπεζες κέρδισαν. Με την υποστήριξη και των δύο κομμάτων, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νόμο για την ανατροπή κρίσιμων σημείων του νόμου Dodd-Frank» αναφέρει και προσθέτει πως «οι Ρυθμιστικές Αρχές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, επιδείνωσαν μια ήδη κακή κατάσταση, αφήνοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να φορτωθούν κινδύνους».
Εν συνεχεία καλεί το Κογκρέσο, τον Λευκό Οίκο και τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές να αντιστρέψουν την «επικίνδυνη τραπεζική απορρύθμιση της εποχής Τραμπ» και να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα ο τερματισμός των ρυθμίσεων αυτών που θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική οικονομία.
Προτείνει ακόμα οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών να κάνουν ενδελεχή έρευνα σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να δουν αν υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι, ενώ τονίζει πως πρέπει να απαιτηθεί ισχυρότερη και όχι ασθενέστερη εποπτεία, όπως επιδίωκαν πριν την κατάρρευση της SVB οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές.
Σε δεύτερο επίπεδο προτείνει «οι ρυθμιστικές αρχές να μεταρρυθμίσουν το νομικό πλαίσιο ασφάλισης των καταθέσεων έτσι ώστε τόσο κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης όσο και στο μέλλον, οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να πληρώσουν μισθοδοσία και να πραγματοποιήσουν με άλλο τρόπο συνήθεις χρηματοοικονομικές συναλλαγές να καλύπτονται πλήρως» και αυτό, συμπληρώνει: «διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το κόστος της προστασίας των καταθετών θα βαραίνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο».
«Ποτέ ξανά δεν πρέπει μεγάλες εταιρείες με δισεκατομμύρια ανασφάλιστων καταθέσεων να περιμένουν ή να λαμβάνουν δωρεάν στήριξη από την κυβέρνηση, υπογραμμίζει.
Τέλος, συνεχίζει, αν θέλουμε να αποτρέψουμε τέτοιου είδους ριψοκίνδυνες συμπεριφορές από το να επαναληφθούν, είναι κρίσιμο να μην επιβραβεύονται οι υπεύθυνοι.
«Οι μέτοχοι της SVB και της Signature θα καταστραφούν, αλλά τα στελέχη τους πρέπει επίσης να λογοδοτήσουν. Ο κ. Μπέκερ της SVB έλαβε πέρυσι αποζημίωση 9,9 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου μπόνους 1,5 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της κερδοφορίας της τράπεζας». Σύμφωνα επίσης με την ίδια, ο Τζόσεφ Ντε Πάολο, διευθύνων σύμβουλος της Signature έλαβε 8,6 εκατομμύρια δολάρια.
«Όπου χρειάζεται, το Κογκρέσο θα πρέπει να εξουσιοδοτήσει τις ρυθμιστικές αρχές να ανακτήσουν τις αμοιβές και τα μπόνους. Οι εισαγγελείς και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν αν κάποια στελέχη προέβησαν σε εμπιστευτικές συναλλαγές ή παραβίασαν άλλους αστικούς ή ποινικούς νόμους», καταλήγει.
Διαβάστε ακόμα:
Βαθύ κόκκινο μετά την κατάρρευση SVB και Signature - Δεν κατεύνασε τις αγορές το διάγγελμα Μπάιντεν
Γιατί αποτελεί εστία συστημικού κινδύνου
Signature Bank: Πτώχευσε και δεύτερη αμερικανική τράπεζα
Μπάιντεν για κατάρρευση SVB: Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός -Τι είπε για καταθέτες και επενδυτές