Το πρώτο μέρισμα μετά από πολλά χρόνια περί τα 80 εκατ. ευρώ που θα διανείμει στους μετόχους δημιούργησε ατμόσφαιρα προσδοκιών στη ΓΣ μετόχων της Πειραιώς, καθώς ο CEO του Ομίλου Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου προϊδέασε και για τη συνέχεια με το μέρισμα από τα φετινά κέρδη, λέγοντας ότι η Πειραιώς «είναι εντός των στόχων που έχει δώσει για φέτος με το guidance και ότι βάζει υψηλότερα τον πήχη για τη συνέχεια με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αξίας της τράπεζας». Ο κ. Μεγάλου έβαλε στόχο φέτος να αυξηθεί το χαρτοφυλάκιο των δανείων της τράπεζας στα 35 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα όμως η Γενική Συνέλευση έδωσε την ευκαιρία σε μετόχους να ρωτήσουν και να βγάλουν είδηση για τις τραπεζικές προμήθειες που η κυβέρνηση θέλει να ορθολογικοποιηθούν και να γίνουν δικαιότερες.
Σε σχετική ερώτηση μετόχου ο κ. Μεγάλου είπε ότι η τράπεζα επικαιροποιεί διαρκώς την πολιτική προμηθειών της, σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, τις υπηρεσίες που παρέχει και τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις στις οποίες προχωρά.
Ο κ. Μεγάλου ρωτήθηκε επίσης ακόμα και για τα DTC, αλλά με ευγενικό τρόπο απέφυγε άλλη δέσμευση πέραν του ότι θα τηρηθεί ό,τι προβλέπει ο νόμος.
Περιγράφοντας την εικόνα της τράπεζας σήμερα ο κ. Μεγάλου είπε για την Πειραιώς:
«Η Πειραιώς σήμερα κατέχει ηγετική θέση και μερίδιο αγοράς σε όλο το φάσμα των τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με ευρεία πελατειακή βάση άνω των 6 εκατομμυρίων πελατών, περίπου το 60% του πληθυσμού της Ελλάδας.
Το 2023 χορηγήσαμε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 8,4 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή πιστωτική επέκταση μας διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ. Έτσι, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 5% ετησίως το 2023, φθάνοντας στα 30,1 δισ. ευρώ, διατηρώντας την πρώτη θέση σε εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική αγορά με ποσοστό 25%. Στόχος μας είναι το 2026 να έχουμε ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ».
Η Τράπεζα Πειραιώς, άλλωστε, έχει χρηματοδοτήσει με 13 δισ. ευρώ τις μεγάλες επιχειρήσεις, οκτώ δισ. ευρώ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένα δισ. ευρώ τον αγροτικό τομέα. Ταυτόχρονα, δύο δισ. ευρώ έχουν διοχετευθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δύο δισ. ευρώ σε ξενοδοχεία και γενικότερα στον τουρισμό. «Χρηματοδοτούμε μεγάλα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η νέα Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης, η νέα γραμμή του μετρό στην Αθήνα, το Ελληνικό, η ανάπλαση του χώρου ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα και η κατασκευή μεγάλων data centers».