Η μία μετά την άλλη αποχωρούν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες από τη συμμαχία για το κλίμα. Δύο περίπου εβδομάδες προτού αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ, οι τράπεζες στις ΗΠΑ φαίνεται να αλλάζουν πορεία πλεύσης.
Την αρχή έκανε η Goldman Sachs και η Wells Fargo, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την παγκόσμια «πράσινη» τραπεζική συμμαχία για το κλίμα.
Ακολούθησε η Βank of America και η Citigroup εγκαταλείποντας και αυτές την πρωτοβουλία Net-Zero Banking Alliance (NZBA) ενώ αρκετά «ηχηρή» ήταν και η αποχώρηση της Morgan Stanley, σε συνέχεια σειράς αποχωρήσεων βαρέων ονομάτων της Wall Street τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ΝΖΒΑ αποτελεί κορυφαίο παγκόσμιο συνασπισμό του κλάδου για το κλίμα. Ξεκίνησε το 2021 και σήμερα έχει μέλη πάνω από 140 τράπεζες, από 44 χώρες του κόσμου με συνολικά περιουσιακά στοιχεία 64 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Περισσότερες από 100 τράπεζες της συμμαχίας έχουν δεσμευτεί, με υπογραφή των διευθυνόντων συμβούλων τους, σε στόχους μείωσης της χρηματοδότησης των ρυπογόνων δραστηριοτήτων που προκαλούν την κλιματική κρίση, αναφορές προόδου και άλλες παραμέτρους.
Οι αλλεπάλληλες και συνεχείς αποχωρήσεις έχουν ως κύρια αιτία την όλο και αυξανόμενη πίεση από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές να αποστασιοποιηθούν από βιομηχανικούς ομίλους που υποστηρίζουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Φαίνεται ότι η επάνοδος του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών στο τιμόνι των ΗΠΑ έρχεται να αλλάξει αρκετά την πράσινη μετάβαση.
Μάλιστα, όλες οι μεγάλες τράπεζες έχουν δεχθεί σφοδρές πιέσεις από ορισμένους Αμερικανούς Ρεπουμπλικανούς για τη συμμετοχή τους, με κατηγορίες ότι οποιαδήποτε κίνηση για τον περιορισμό της χρηματοδότησης των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να παραβιάσει τους κανόνες κατά του μονοπωλίου.
Το πρόστιμο της ΕΚΤ
Στο μεταξύ, όλα αυτά λαμβάνουν χώρα όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2025 θα μπορεί να βάζει πρόστιμα στις τράπεζες για κάθε μια ημέρα μη συμμόρφωσής τους στους στόχους που έχουν τεθεί.
Η ΕΚΤ δε φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω όσα έχει προγραμματίσει για τις συστημικές τράπεζες της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ οι τράπεζες διαφοροποιούνται και εγκαταλείπουν την πολιτική ESG.
Πάντως, σε δήλωσή της η Morgan Stanley ανέφερε ότι η δέσμευσή της να βοηθήσει την παγκόσμια μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα «παραμένει αμετάβλητη», παρέχοντας μεταξύ άλλων συμβουλές και κεφάλαια στους πελάτες της για την αναδιαμόρφωση των οικονομικών τους μοντέλων. Είπε επίσης ότι θα συνεχίσει να αναφέρει τις προσπάθειές της για εκπλήρωση των στόχων της που είχε υιοθετήσει στο πλαίσιο της NZBA για το 2030, για μείωση των εκπομπών που συνδέονται με το χαρτοφυλάκιο δανείων της.