«Μπαράζ» ενημέρωσης επενδυτών με φόντο ΤΧΣ και επενδυτική βαθμίδα

«Μπαράζ» ενημέρωσης επενδυτών με φόντο ΤΧΣ και επενδυτική βαθμίδα

Στη δημιουργία προϋποθέσεων για την είσοδο νέων επενδυτικών κεφαλαίων έχει εστιάσει μεταξύ άλλων η κυβέρνηση μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το πρώτο ελκυστικό στόρυ προς τους επενδυτές αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος έχει ουσιαστικά αλλάξει κατηγορία.

Αυτό θα υπογραμμιστεί με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch τον Δεκέμβριο, όταν εκτός απροόπτου δύο συστημικές ελληνικές τράπεζες θα έχουν πλήρως ιδιωτικοποιηθεί και άλλη μία η Εθνική Τράπεζα θα έχει ήδη μειώσει κατά το ήμισυ το ποσοστό του δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο, ανοίγοντας το δρόμο για το επόμενο μερίδιο που διαθέτει το ΤΧΣ και για την Τράπεζα Πειραιώς, κλείνοντας έτσι μία πολύ επιτυχημένη χρονιά.

Τα γεγονότα έφεραν αυτή η επιτυχία να συντελείται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, αρχικά λόγω της πανδημίας και στη συνέχεια με τον πόλεμο, όπου στη Γάζα έχει ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο, με γεωπολιτικό ρίσκο. Ωστόσο αυτό δε σταματά τις προσπάθειες για την περιφρούρηση και εμπέδωση των ωφελειών από τις συγκεκριμένες επιτυχίες με χειροπιαστά κέρδη σε οικονομικό επίπεδο που αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο με την είσοδο νέων κεφαλαίων. Πρώτα στις τράπεζες, αλλά και στη συνέχεια σε όλο το επιχειρηματικό φάσμα γιατί την αναβάθμιση των τραπεζών θα συνεχίσει η αναβάθμιση του ΧΑ.

Αυτό ακριβώς άλλωστε ήταν και το πνεύμα των όσων είπε ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης στο «6th Athens Investment Forum», σημειώνοντας ότι έως το 2026 «αναμένεται να κινητοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τόσο στο σκέλος των δανείων όσο και σε αυτό των επιδοτήσεων, συνολικές επενδύσεις που – μαζί με το επιπλέον ποσό που έχει αιτηθεί η ελληνική κυβέρνηση – μπορούν να υπερβούν τα 65 δισ. ευρώ». 

Έχουν ήδη υποβληθεί, «536 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 20 δισ. ευρώ, τα οποία, καθώς ακόμη δεν έχουν συνυπολογιστεί στο προϊόν της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να λειτουργήσουν ως καύσιμο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε την περασμένη δεκαετία», όπως είπε. 

O CEO του Ομίλου Alpha Bank τόνισε ότι οι επιτυχίες των τελευταίων ετών και το θετικό οικονομικό κλίμα στη χώρα μας δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό, «Σε μία συγκυρία που, συνολικά, η ευρωπαϊκή οικονομία καταγράφει επιβράδυνση, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν, μετά την Ουκρανία, μια νέα μεγάλη εστία γεωπολιτικών εντάσεων – και μάλιστα στην ευρύτερη γειτονιά μας Επιπλέον, η χώρα μας πρέπει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις των πρωτοφανών φυσικών καταστροφών σε Θεσσαλία, Έβρο, Ρόδο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι ήδη με σοβαρές κλιματικές προκλήσεις», σημείωσε. 

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, αλλά και την αξιοποίηση των ευκαιριών που έχουν διαμορφωθεί, κομβικής σημασίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων. «Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την τελευταία τετραετία (από 10,7% το 2019 σε 13,7% το Α΄ εξάμηνο του 2023), αν και εξακολουθεί να παραμένει σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα του κοινοτικού μέσου όρου (+22%). 

Στον αντίποδα, απόδειξη της δυναμικής της χώρας αποτελεί η πορεία των άμεσων ξένων επενδύσεων που ανήλθαν το 2022 στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών, στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας, υψηλότερα από τον αντίστοιχο κοινοτικό μέσο όρο», κατέληξε.

Η μεγάλη εικόνα 

Στο μεταξύ καθώς η προετοιμασία για την αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει εκκινήσει από καιρό και έχει ήδη ολοκληρωθεί σημαντική πρόοδος και μεγάλο μέρος του έργου, διαπιστώνεται από αναλυτές και ειδικούς (σχετικά, πρόσφατη έκθεση της Axia Research), ότι η αγορά παρακολουθώντας από κοντά και σε καθημερινό επίπεδο όλα τα βήματα που έχουν συντελεστεί, δεν έχει αντιληφθεί σε ποιο σημείο και με ποια ταχύτητα προσεγγίζουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες και ποια είναι η μεγάλη εικόνα που διαμορφώνεται.

Κόκκινα δάνεια δεκάδων δισ. ευρώ που βάραιναν τις ελληνικές τράπεζες για πολλά χρόνια, τράπεζες χωρίς ουσιαστικό έργο καθαρής πιστωτικής επέκτασης, παλαιωμένες δομές που άρχισαν να αλλάζουν με την πανδημία και μετοχές τους στην ιδιοκτησία του δημοσίου ως άγκυρες ασφαλείας ή ως δεκανίκια, έδιναν έως πρόσφατα την εικόνα, με δάνεια που μεγάλο μέρος τους δεν εξυπηρετούνταν.

Χρειάστηκαν θυσίες, μεγάλο έργο και η βοήθεια του προγράμματος «Ηρακλής» για να ξεκολλήσουν από το βάλτο οι τράπεζες ώστε να αρχίσει να κινείται η απαραίτητη διαδικασία χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων και η επενδυτική διαδικασία με τη βοήθεια και των προγραμμάτων του ΤΑ.

Πού είμαστε σήμερα μέσα 2-3 χρόνια από την έναρξη αυτής κάθε άλλο παρά εύκολης διαδικασίας; Οι τράπεζες οδεύουν σε συντελεστή μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα είναι ίσως και πέριξ του 5% στο τέλος του έτους δηλαδή μειωμένος στο μισό από πέρυσι. Τα νέα υγιή δάνεια ειδικά όσο βοηθούσαν και τα πιο ελκυστικά επιτόκια απογειώθηκαν και μαζί και η διαδικασία των νέων επενδύσεων, οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πιο αποδοτικές πανευρωπαϊκά και παρουσιάζουν έντονη κερδοφορία, η ελληνική οικονομία ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα.

Έρχεται και η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών με την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank να έχουν ήδη κερδίσει επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Moody’s. Και αυτό θα ακολουθηθεί από θεσμικά κεφάλαια μακροχρόνιων επενδυτών, δημιουργώντας την ευκαιρία για καλύτερη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την αλλαγή κατηγορίας στη συνέχεια και του ΧΑ.

Στο μεταξύ η δραστηριότητα και το ενδιαφέρον έχει επεκταθεί και σε μη συστημικές τράπεζες με την είσοδο της Thrivest στην Παγκρήτια Τράπεζα και στην Attica Bank που έχουν μπει σε διαδικασία προετοιμασίας της συγχώνευσης τους για να δημιουργήσουν τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα του ελληνικού συστήματος.

Η Παγκρήτια μετά την αύξηση κεφαλαίου της, έχει ήδη απορροφήσει την ελληνική HSBC γεγονός που της δίνει νέα δυναμική, ενώ η Attica Bank έχει περάσει σε λειτουργική κερδοφορία, με νέες χρηματοδοτήσεις χάρη στις οποίες εμφανίζει θετική πιστωτική επέκταση και προχωρά σε συνολική αναδιάρθρωση των τιτλοποιήσεων με πώληση καταρχήν πακέτου κόκκινων δανείων και στη συνέχεια την ανάκτηση άλλων που θα διαχειριστεί με τον πλέον συμφέροντα τρόπο για την τράπεζα, αναμένοντας και το νέο Ηρακλή.

Στην είσοδο νέων κεφαλαίων στην οικονομία στοχεύουν άλλωστε και οι παρουσιάσεις και roadshows που συνεχίζονται και εντείνονται με τις παρουσιάσεις ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και των επενδυτικών προοπτικών της χώρας. Ξεκινούν σήμερα στην Φρανκφούρτη, όπου παρουσιάζονται 16 εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. 

Είναι το τρίτο roadshow που πραγματοποιείται φέτος, μετά από αυτά στη Γενεύη και στο Παρίσι, ενώ το ΧΑ έχει προγραμματίσει άλλα δύο roadshows σε Λονδίνο, στα τέλη Νοεμβρίου και Νέα Υόρκη, στα τέλη Ιανουαρίου. Στη Νέα Υόρκη θα συμμετέχει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να προβάλει την ελληνική οικονομία σε πάνελ με τον Τζέιμι Ντάιμον, επικεφαλής του μεγαλύτερου αμερικανικού τραπεζικού ομίλου JP Morgan.

Ο πρωθυπουργός επίσης θα επισκεφθεί τη Γερμανία και το Βερολίνο στις 15 Νομεβρίου. Στη Γερμανία μεταξύ 13-15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκ νέες παρουσιάσεις σε επενδυτές που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και θα συμμετέχει (όπως και σήμερα στη Φραγκφούρτη με τις εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης του ΧΑ), ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης (στις 13 στη Φραγκφούρτη στις 14 στο Ντύσελντορφ) και στις 15 Νοεμβρίου στο Βερολίνο.