Τα επόμενα βήματα του ΤΧΣ στην αποεπένδυση από τις τράπεζες
Shutterstock
Shutterstock

Τα επόμενα βήματα του ΤΧΣ στην αποεπένδυση από τις τράπεζες

Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας θα σηματοδοτήσει, εκτός απροόπτου, την πορεία των επόμενων κινήσεων του ΤΧΣ με την προγραμματισμένη αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες να περνά στο επόμενο στάδιο, αν και η πορεία θα ξεκινήσει νωρίτερα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα το ΤΧΣ θα συνεδριάσει γι αυτό το θέμα.

Βεβαίως, οι συνεδριάσεις των διοικητικών μελών του ΤΧΣ είναι ένα ζήτημα γιατί ο Διευθύνων Σύμβουλος Ηλίας Ξηρουχάκης, επιδιώκει να προηγείται και συχνά να περνά κάτω από τα ραντάρ, έχοντας αποκτήσει προβάδισμα. Σε κάθε περίπτωση όμως το Ταμείο έχει στόχο και έτσι μετά από ένα διάστημα μεγάλης ταλαιπωρίας στην ελληνική αγορά και στις μετοχές των τραπεζών, η εξισορρόπηση των χρηματιστηριακών πιέσεων τον έχουν κάνει περισσότερο καθαρό.

Το ΤΧΣ προετοιμάζει πακέτο διάθεσης μετοχών της Εθνικής, στην οποία έχει μερίδιο 40,39% το οποίο αποτιμάται λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, με το σύνολο της κεφαλαιοποίησης της ΕΤΕ να έχει αγγίξει και πάλι τα 5 δισ. ευρώ. Με την υπερβολή των πωλήσεων η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ είχε οδηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες πέριξ των 4,5 δισ. ευρώ και με δεδομένο ότι οι πωλητές επέμεναν παρά τα εξαιρετικά θεμελιώδη στοιχεία της τράπεζας, επικρατούσε προβληματισμός, ανεξάρτητα από την αξία της τράπεζας η οποία δεν μπορεί να εκτιμάται με βάση τις καθημερινές επιμέρους διακυμάνσεις και υπερβολές της αγοράς. 

Πριν εκκινήσει τη διαδικασία, αναμένεται να παραλάβει έκθεση του συμβούλου διάθεσης με αξιολόγηση των συνθηκών της αγοράς και πρόταση ενδεδειγμένης συναλλαγής και αιτιολόγησή της, σύμφωνα με το πλάνο διάθεσης που έχει δημοσιοποιήσει το Ταμείο. Θα καταρτιστεί επίσης συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των δράσεων.

Το ΤΧΣ συνεκτιμά κλίμα και συγκυρία στις αγορές για την επιλογή του κατάλληλου timing και αν ο μεγάλος οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αποδίδοντας και αυτός κατηγορία επενδυτικής βαθμίδας στις 20 Οκτωβρίου, η διαδικασία αποεπένδυσης εκτιμάται ότι θα διευκολυνθεί σημαντικά.

Να σημειωθεί ότι στις 30 Ιουνίου οι μετοχές του Ταμείου στις τράπεζες είχαν αξία περίπου 4 δισ. ευρώ. Η πρόσφατη έκθεση της Moody’s  ανέφερε ότι το Ταμείο μπορεί να ανακτήσει ποσό 3 έως 4 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις μεριδίων των τραπεζών που διαθέτει. 

Εκτός από την περίπτωση να πέσει σοβαρή πρόταση στο τραπέζι για άλλο μερίδιο σε συστημική τράπεζα, το ΤΧΣ θα εκκινήσει τις διαδικασίες για την ΕΤΕ, με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό να προκρίνει τη διάθεση ποσοστού 20% σε θεσμικούς επενδυτές και ιδιώτες, με το μεγαλύτερο μερίδιο 15% να κατευθύνεται σε θεσμικούς επενδυτές και στο εξωτερικό, ενώ καταγράφεται και έντονο ενδιαφέρον επενδυτών από το χώρο του εφοπλισμού.

Κορυφαία σε απόδοση, ρευστότητα και ίδια κεφάλαια η ΕΤΕ

Η ΕΤΕ είχε φθάσει στις 30 Ιουνίου σε κεφαλαιοποίηση 5,4 δισ. ευρώ χωρίς να θεωρείται ούτε και σε εκείνη τη συγκυρία ακριβή. Αναμένεται να ανακοινώσει ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου ευνοούμενη από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ και την πλεονάζουσα ρευστότητα 7 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε και ήδη άρχισε να αξιοποιεί, ενώ ήδη από το πρώτο εξάμηνο είχε διαμορφώσει συντελεστές κερδοφορίας, ρευστότητας και ιδίων κεφαλαίων που ξεπερνούν κατά πολύ τους μέσους όρους των ευρωπαϊκών τραπεζών. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ΕΤΕ εντυπωσίασε στα stress tests και κατετάγη στην πέμπτη θέση πανευρωπαϊκά. Στα περισσότερα από τα παρακάτω στοιχεία η Εθνική έχει δείκτες και αποδόσεις που ξεχωρίζουν ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Στο πρώτο εξάμηνο η ΕΤΕ είχε την εξής εικόνα: 

  • Απόδοση ιδίων κεφαλαίων 16,2%
  • Δείκτη ιδίων κεφαλαίων CET1 17,3%
  • Συνολικό δείκτη κεφαλαίων 18,4%
  • Καθαρό περιθώριο επιτοκίου NIM 2,8%
  • Λόγο κόστους προς έσοδα 32,5%
  • Μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPE 5,4%
  • Δάνεια προς καταθέσεις 57,4% με 36 δισ. ευρώ χαρτοφυλάκιο δανείων και καταθέσεις 55,7 δισ. ευρώ
  • Δείκτη κάλυψης ρευστότητας LCR 254% 

Τι αναφέρει η έκθεση της Moody’s 

Η βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τεσσάρων τραπεζών, τα μειωμένα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και οι αυξημένες προβλέψεις NPE τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με πρόσφατες βελτιώσεις στα επαναλαμβανόμενα κέρδη και την κερδοφορία θα βοηθήσουν το Ταμείο να εφαρμόσει τη στρατηγική αποεπένδυσής του, εκτιμά η Moody's.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ΤΧΣ θα μπορούσε να μειώσει το σύνολο ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος ανακτώντας 3 έως και 4 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμά ότι το Ταμείο ευνοεί στρατηγικούς επενδυτές για τα σημαντικά μετοχικά μερίδια.

Δηλαδή επενδυτές όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια, συμπεριλαμβαμένων τυχόν αξιόπιστων υφιστάμενων μετόχων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ικανότητας των τραπεζών να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της αγοράς. 

Σύμφωνα με τη Moody's, η πώληση των μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη από τη συναλλαγή της Eurobank, διότι έχει σημαντικά υψηλότερες συμμετοχές (40,4% και 27% αντίστοιχα), ενώ το ποσοστό της στην Alpha Bank (9% ) θα ήταν ευκολότερο να εκποιηθεί.