Α. Μπλίνκεν: Είμαστε απέναντι στην επιθετική και καταπιεστική πολιτική της Κίνας στην Ασία

Α. Μπλίνκεν: Είμαστε απέναντι στην επιθετική και καταπιεστική πολιτική της Κίνας στην Ασία

Η Κίνα ενεργεία επιθετικά και καταπιεστικά δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επικαλούμενος τις ενέργειές στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας αλλά και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα όπου έχει εδαφικές διαφορές με την Ιαπωνία και άλλα ασιατικά έθνη.

Μιλώντας σε μια στρογγυλή τράπεζα Ιαπώνων δημοσιογράφων με αφορμή την επίσκεψη του στο Τόκιο, ο Μπλίνκεν είπε ότι το Πεκίνο "αυξάνει τις εντάσεις αντί να τις μειώνει" στην περιοχή με τις ενέργειές του και τη στάση του απέναντι στην Ταϊβάν  και άλλες χώρες.

Ο Μπλίνκεν πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μαζί με τον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των συμμαχιών της Ουάσιγκτον στην Ασία. 

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Πεκίνο "ενεργεί τόσο πιο καταπιεστικά στο εσωτερικό όσο και πιο επιθετικά στο εξωτερικό", αναφερόμενος στη πολιτική της Κίνας στο Χόνγκ Κονγκ, την αντιμετώπιση των Ουιγούρων και άλλα ζητήματα.

Παράλληλα, ο Μπλίνκεν κατήγγειλε τη λεγόμενη διπλωματία εμβολίων της Κίνας, τονίζοντας ότι "είναι πολύ ατυχές" ότι οι χώρες παίζουν με την υγεία των ανθρώπων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ινδία και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν τη παροχή ενός δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.