Ανάμεσα σε χαλάρωση και σε αυστηρότερο lockdown
Γερμανία

Ανάμεσα σε χαλάρωση και σε αυστηρότερο lockdown

Την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων που θα συμπεριλαμβάνει και απαγορεύσεις της κυκλοφορίας για τις επόμενες «δύο με τρεις εβδομάδες» ζήτησε ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ. Στόχος της πρότασης του πρωθυπουργού του μεγαλύτερου γερμανικού κρατιδίου Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι η μείωση σε εθνικό επίπεδο του δείκτη θετικότητας κάτω των 100 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, όπως αναφέρει η DW. Εδώ και εβδομάδες ο δείκτης κυμαίνεται σταθερά πάνω από αυτό το όριο.

Το νέο στοιχείο στην πρόταση είναι ότι τα μέτρα θα επιβληθούν σε ολόκληρη τη Γερμανία και όχι, όπως τώρα, μόνο σε περιοχές που ξεπερνούν το όριο. Ο κ. Λάσετ πρότεινε επίσης η διάσκεψη των πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα να γίνει τις επόμενες ημέρες. Σειρά κρατιδίων έχουν εκφράσει επιφυλάξεις. Μια επίσπευση της διάσκεψης θα είχε μόνο νόημα αν προηγουμένως όλα τα κρατίδια δηλώσουν ότι επί της αρχής συμφωνούν με αυστηρότερους περιοριστικούς κανονισμούς.

Tο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα απορρίπτει την επίσπευση της διάσκεψης

Κατά της επίσπευσης της διάσκεψης των πρωθυπουργών των κρατιδίων με την καγκελάριο Μέρκελ που πρότεινε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), τάσσεται ο συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς.

«Ο Άρμιν Λάσετ βρίσκεται προφανώς υπό μεγάλη πίεση σε ομοσπονδιακό επίπεδο και στο κρατίδιό του. Αυτό εμπνέει βέβαια τη δημιουργικότητά του στο να δημιουργεί λέξεις, αλλά δυστυχώς όχι και στην επίλυση προβλημάτων. Eίμαι κατά της επίσπευσης της διάσκεψης των πρωθυπουργών των κρατιδίων με την καγκελάριο Μέρκελ», δήλωσε ο Βάλτερ-Μπόργιανς στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland).

«Το να ζητά ένα πανομοσπονδιακό "lockdown-γέφυρα" χωρίς να τηρεί στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αυτά που συμφωνήθηκαν με την καγκελάριο και τους συναδέλφους του από άλλα κρατίδια, υποδηλώνει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί στο Ντίσελντορφ (πρωτεύουσα του κρατιδίου) ούτε καν στον κυβερνητικό εταίρο του (τοπικού) συνασπισμού, το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP). Δεν συμπεραίνει, επίσης, κανείς τίποτα συγκεκριμένο από την πρότασή του μετά τον πασχαλινό του προβληματισμό: Ποια πρόσθετα μέτρα θέλει να ληφθούν, πόσο καιρό πρέπει να διαρκέσει το "lockdown-γέφυρα"; Απόδειξη της ικανότητας να γίνει καγκελάριος δεν αποτελεί το αποφασιστικά παρουσιασμένο περίπου», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Τέλος ο Βάλτερ-Μπόργιανς τόνισε ότι : «Η έλλειψη προσανατολισμού (στο θέμα του κορονοϊού) δεν οφείλεται στην ομοσπονδιακή δομή της Γερμανίας, αλλά στην αδυναμία της καγκελαρίας να συντονίσει εκ των προτέρων τις συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών των κρατιδίων και της καγκελαρίου».

To Σάαρλαντ κόντρα στο ρεύμα

Στα γερμανικά κρατίδια που επιθυμούν αυστηρότερους περιορισμούς δεν φαίνεται να ανήκει το κρατίδιο Σάαρλαντ. Παρ’ ότι ο δείκτης θετικότητας στο κρατίδιο αυξήθηκε εντός μίας εβδομάδας από 65,6 στο 91,3 ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισε να κηρύξει την έξοδο από το lockdown. Από σήμερα ανοίγουν μεταξύ άλλων οι εξωτερικοί χώροι στην εστίαση, κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες συναυλιών, γυμναστήρια. Προϋπόθεση για να συμμετέχει κανείς σε όλα αυτά είναι ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού, που θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 24 ώρες. «Μετά από ένα χρόνο πανδημία θα πρέπει να σκεφτούμε κάτι παραπάνω από το να κλείνουμε και να περιορίζουμε», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου, Τομπίας Χανς. Σχολιάζοντας την απόφαση η καγκελάριος Μέρκελ τη χαρακτήρισε «παρακινδυνευμένη».