Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχάρη χθες Σάββατο τη Νότια Αφρική για τη «διαφάνειά της» έναντι του υπόλοιπου κόσμου μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, ενώ η Πρετόρια διαμαρτύρεται καθώς αισθάνεται πως «τιμωρείται» και υφίσταται άδικη μεταχείριση, με τους πολίτες της να αντιμετωπίζονται σαν personae non gratae.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, του Άντονι Μπλίνκεν, με την νοτιοαφρικανή ομόλογό του, τη Ναλέντι Πάντορ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ «εξήρε τους νοτιοαφρικανούς επιστήμονες για την ταχεία ταυτοποίηση της παραλλαγής Όμικρον», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Ακόμη, εξήρε «την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για τη διαφάνειά της στη δημοσιοποίηση των πληροφοριών» για την παραλλαγή αυτή του SARS-CoV-2, η οποία «θα όφειλε να αποτελέσει παράδειγμα για τον κόσμο».
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα χθες Σάββατο, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής έκρινε πως οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν από αρκετές χώρες στους πολίτες της ισοδυναμούν με «τιμωρία της Νότιας Αφρικής για τις προηγμένες δυνατότητες που έχει όσον αφορά την αλληλούχηση του γονιδιώματος και την ικανότητά της να εντοπίζει γρηγορότερα τις νέες παραλλαγές» (24986399).
«Ενίοτε τιμωρούμαστε επειδή επιδεικνύουμε διαφάνεια και κάνουμε πράγματα γρήγορα», στηλίτευσε ο νοτιοαφρικανός ιολόγος Τούλιο ντε Ολιβέιρα, η ομάδα του οποίου ανακάλυψε τη νέα παραλλαγή.
Σε διαμετρική αντίθεση με τη Νότια Αφρική, οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την Κίνα πως περίμενε υπερβολικά μεγάλο διάστημα προτού μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο πληροφορίες κρίσιμης σημασίας για τον νέο κορονοϊό· η Ουάσινγκτον ερίζει πως εάν το Πεκίνο επεδείκνυε περισσότερη διαφάνεια, θα βοηθούσε να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας.