Μετά τον Ιούλιο που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη μεταβλητότητα στις τιμές των μετοχών, με το -7% να ακολουθείται από το +10% και με το +4% να δίνει τη θέση του στο -13%, η συνεδρίαση της Παρασκευής στη Wall Street, έμοιαζε σαν ένα εκτονωτικό άλμα στο κενό. Το αν το άλμα θα πάει προς τα πάνω ή προς τα κάτω, είναι η περίφημη ερώτηση του $1 εκατομμυρίου των Αγγλοσαξόνων.
Πού βρίσκονται σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street;
Παρά την πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών, τη γενική ανατροπή του γενικευμένου θετικού κλίματος και το διάχυτο κλίμα αβεβαιότητας και φόβου, ο Dow Jones των «κλασσικών», «εμβληματικών» και «βαριών» μετοχών της Wall Street βρίσκεται μόλις στο –3,9% από τα ιστορικά υψηλά του,
Γράφημα Dow Jones - 30 ημερών
Γράφημα Dow Jones - 52 εβδομάδων
Ο αντιπροσωπευτικότερος δείκτης S&P 500 απέχει μόλις -5,7% από τα υψηλά των 5.669,67 μονάδων που είχε καταγράψει στις 16 Ιουλίου, ενώ
Γράφημα S&P 500 - 30 ημερών
Γράφημα S&P 500 - 52 εβδομάδων
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος στις 11 Ιουλίου είχε καταγράψει το δικό του υψηλό των 20.760,7 εν μέσω της μέθης της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Chips, έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες οι οποίες είναι της τάξης του -10,8%,
Γράφημα Nasdaq - 30 ημερών
Γράφημα Nasdaq - 52 εβδομάδων
Δεν είναι τόσο απογοητευτική εικόνα, ειδικά όταν τα βιβλία αναφέρουν ότι για να θεωρηθεί ότι μια αγορά βρίσκεται σε περιβάλλον «bear», πρέπει να έχει καταγράψει απώλειες τουλάχιστον της τάξεως του -20%.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο CBOE Volatility Index (VIX) γνωστότερος ως «δείκτης φόβου» από τις 12,13 μονάδες που βρισκόταν στις αρχές του Ιουλίου έχει εκτοξευθεί στο 23,54 με μια απόδοση της τάξης του +94%. O VIX βρίσκεται στις υψηλότερες τιμές των τελευταίων 52 εβδομάδων. Η εκρηκτική άνοδος του αντικατοπτρίζει τόσο την υψηλή μεταβλητότητα, όσο και το μέγεθος της ανησυχίας των επενδυτών.
Γράφημα CBOE VIX - 52 εβδομάδων
Τι έχει αλλάξει στο επενδυτικό και χρηματιστηριακό οικοσύστημα;
Οι αποτιμήσεις των μετοχών του τεχνολογικού τομέα, εδώ και αρκετό καιρό είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, βασιζόμενες περισσότερο σε προσδοκίες παρά σε χειροπιαστούς τζίρους και υπαρκτές κερδοφορίες. Οπότε, τόσο τα αποτελέσματα της Alphabet / Google, όσο και της Tesla προβλημάτισαν τους επενδυτές. Το ίδιο συνέβη με τα αποτελέσματα της Intel, αλλά και με το επίσημο guidance της Amazon, για το υπόλοιπο του έτους.
Ταυτόχρονα οι προσδοκίες από την Τεχνητή Νοημοσύνη αδυνατούν να ποσοτικοποιηθούν τόσο στον τομέα των υποδομών εξ ου και η κατάρρευση της μετοχής της Nvidia, όσο και στον τομέα των επενδύσεων που απαιτούνται και των προσόδων που αναμένονται από την εμπορική χρήση των εφαρμογών ΑΙ.
Τι έχει αλλάξει στα μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ;
Ο δείκτης ανεργίας τον Ιούλιο έφτασε στο 4,3% από 4,1% τον προηγούμενο μήνα. Υπάρχουν ενδείξεις για επιβράδυνση της οικονομίας, από εκεί όλοι ανέμεναν ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του 2,8% του Q2 θα διατηρείτο για το σύνολο του έτους. Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Ο δείκτης βιομηχανικών παραγγελιών ISM βρίσκεται στο 47,4 έναντι εκτιμήσεων για 49,0. Ο ΡΜΙ βρίσκεται στο 46,8 έναντι εκτιμήσεων για 48,8.
Λόγω αυτής της ανησυχητικής εικόνας, οι εκτιμήσεις των σημαντικότερων επενδυτικών οίκων αναφέρονται σε μειώσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης μέσα στο 2024, με την πρώτη μείωση να φτάνει ακόμα τις 50 μονάδες βάσης, από 25 που αναφέρονταν σε προηγούμενες εκθέσεις. Και ενώ μέχρι πρότινος η μείωση των επιτοκίων αποτελούσε το Ιερό Δισκοπότηρο των αγορών, σήμερα οι αγορές την αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη, αφού προσφέρεται ως αντίδοτο απέναντι στην επιβραδυνόμενη αμερικανική οικονομία.
Ποια είναι η ψυχολογική και διαγραμματική εικόνα της Wall Street;
Ο δείκτης Fear & Greed Index βρίσκεται στο 27, πλησιάζοντας τα προηγούμενα χαμηλά του, του Οκτωβρίου του 2023. Αν υποχωρήσει κάτω από το 25, τότε εισέρχεται στη ζώνη του ακραίου φόβου / «extreme fear».
Όσον αφορά τη δυναμική της αγοράς το λεγόμενο Market Momentum, o S&P 500 βρίσκεται μόλις στο +1,5% πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 125 ημερών και στη ζώνη του φόβου / «fear».
O δείκτης των δικαιωμάτων στα παράγωγα, που παρακολουθεί την αναλογία ανάμεσα στα puts και τα calls που ανοίγονται στο τελευταίο τρέχον πενθήμερο, βρίσκεται και αυτός στη ζώνη του ακραίου φόβου / «extreme fear».
Ένας ακόμα δείκτης που βρίσκεται στη ζώνη του ακραίου φόβου / «extreme fear» είναι αυτός της «ζήτησης του παράδεισου της ασφάλειας» / Save Haven Demand, ο οποίο παρακολουθεί τις αποδόσεις των ομολόγων σε σχέση με τις αποδόσεις των μετοχών, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 συνεδριάσεων.
Έχει αλλάξει κάτι δραματικά στην αγορά;
Όχι. Η πορεία των επιτοκίων από την πλευρά της Fed ήταν προδιαγεγραμμένη. Η ανησυχία για την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας ήταν ορατή εδώ και καιρό. Οι ενστάσεις σχετικά με τις υψηλές αποτιμήσεις των τεχνολογικών μετοχών είναι παρούσες από την αρχή του έτους στις εκθέσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών. Η ευφορία των μετόχων των εταιρειών του οικοσυστήματος της Τεχνητής Νοημοσύνης, είχε βρεθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μπροστά στην ανάγκη πιο συγκεκριμένων και ρεαλιστικών προσδοκιών. Στη θεωρία, όλα τα ανωτέρω ήταν λίγο - πολύ γνωστά και ενσωματωμένα στις τιμές των δεικτών και των μετοχών της Wall Street.
Ωστόσο, οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών των τεχνολογικών μετοχών κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, έδειξαν ότι τα επίπεδα ισορροπίας ίσως και να μη στηρίζονταν σε «δίκαιες αποτιμήσεις» και ότι οι τιμές προεξοφλούσαν υπερβολικές προσδοκίες. Και είναι λογικό ότι οι διακυμάνσεις και η μεταβλητότητα, έπρεπε να εκτονωθούν με κάποιο τρόπο.
Ίσως οι αγορές αναζητούσαν την αφορμή για να αποθερμανθούν και τη βρήκαν στα αποτελέσματα των τεχνολογικών εταιρειών, στις αμφιβολίες για την ΑΙ και στα αμερικανικά μακροοικονομικά στοιχεία του Ιουλίου. Μένει να αποδειχθεί αν αυτή η εκτόνωση ή το άλμα στο κενό της Wall Street, θα αποτελέσει σημείο επανεκκίνησης ή κατάρρευσης.
Κατά τη γνώμη μας, στο στοιχείο που χρήζει ιδιαίτερου προβληματισμού είναι η πορεία της τιμής του πετρελαίου. Και αυτό, διότι η πτωτική κίνηση του WTI Crude Oil από τα ψηλά του Οκτωβρίου 2023 που βρισκόταν στα $95,03 και από τα $87,67 του Απριλίου του 2024, το έχει οδηγήσει σήμερα στα $74,14. Μια κίνηση πτωτική, τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία θέλει τις τιμές του πετρελαίου κατά πολύ υψηλότερες για να χρηματοδοτήσει τις κρατικές της δαπάνες και τα μεγαλεπίβολα σχέδια της και τη στιγμή που «φλέγεται» η Μέση Ανατολή. Όπως φαίνεται η πολυαναμενόμενη ύφεση, ασκεί στο πετρέλαιο ισχυρότερες καθοδικές πιέσεις, από τις αντίστοιχες ανοδικές που προέρχονται από τη χειραγώγηση των τιμών του μαύρου χρυσού από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας και από το ρίσκο μιας γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.
Γράφημα Crude Oil WTI - 30 ημερών
(Οι πηγές των γραφημάτων είναι το investing.com και το cnn.business fear&greed index)