Πτώση κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, οδεύοντας προς τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2023. Η πτώση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ασθενή στοιχεία της έκθεσης για την αγοράς εργασίας, η οποία οδήγησε σε σημαντικές ρευστοποιήσεις, κυρίως στον τεχνολογικό τομέα.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινήθηκε πτωτικά 1.01%, στο επίπεδο των 40.345,41 μονάδων. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,73% στις 5.408,42 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 2,55%, στις 16.690,83 μονάδες.
Οι τεχνολογικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τις τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
Η Amazon και η Alphabet υποχώρησαν περισσότερο από 3%, ενώ η Microsoft και η Meta Platforms είχαν απώλειες πάνω από 1%, έκαστη. Η Broadcom έχασε 9% μετά την πρόβλεψη ότι τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου του οικονομικού έτους θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα. Άλλες εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών υποχώρησαν ακολουθώντας τη γενικότερη πτωτική πορεία του κλάδου. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Nvidia, Advanced Micro Devices (AMD) και Marvell Technology που παρουσίασαν πτώση μεγαλύτερη του 4%. Η iShares Semiconductor ETF υποχώρησε κατά 4%.
Τα νέα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Αυγούστου δημιούργησαν περαιτέρω ανησυχίες για την επιβράδυνση της αγοράς εργασίας. Τα εργασιακά δεδομένα έχουν προκαλέσει ανησυχίες και για την υγεία της οικονομίας, γενικότερα, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές και κάμπτοντας τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Οι μη αγροτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 142.000, έναντι αύξησης 161.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,2%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.
«Τα στοιχεία μισθοδοσίας του Αυγούστου δείχνουν ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται, καθώς η αγορά εργασίας σαφώς υποχωρεί και η Fed πρέπει να παρέμβει για να κόψει τους κινδύνους που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν», δήλωσε ο Sonu Varghese, στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών θεμάτων στην Carson Group. «Η έκθεση σφραγίζει τη συμφωνία για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι πραγματικά αν η Fed θα προχωρήσει σε μεγάλη μείωση (50 μονάδες βάσης) για να προλάβει τους αυξανόμενους κινδύνους».
Πολλοί επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης πολιτικής του Σεπτεμβρίου αργότερα αυτόν τον μήνα. Σχεδόν οι μισοί traders αξιολογούν επί του παρόντος μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.