Αλκοόλ και καρκίνος: Ποια είναι η κατανάλωση που σας βάζει σε κίνδυνο;

Αλκοόλ και καρκίνος: Ποια είναι η κατανάλωση που σας βάζει σε κίνδυνο;

Της Γιάννας Σουλάκη

Πολλοί άνθρωποι που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ αγνοούν ότι δεν κινδυνεύουν μόνο από κίρρωση του ήπατος, αλλά από πολλά σοβαρά είδη καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του εντέρου, του στόματος-λάρυγγα και του μαστού.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει αυτό ότι όσοι πίνουν αλκοόλ θα προσβληθούν από καρκίνο, αλλά τελευταίες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο καρκίνος είναι πιο συχνός στα άτομα που πίνουν αλκοόλ από αυτά που δεν πίνουν.

Δείτε από ποιους τύπους καρκίνου κινδυνεύετε, εάν είστε αυτό που συνηθίζουμε να λέμε: “γερό ποτήρι”.

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει επτά τύπους καρκίνου

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για:

•    καρκίνο του ήπατος

•    καρκίνο του εντέρου

•    καρκίνο του μαστού

•    καρκίνο του στόματος

•    καρκίνο του φάρυγγα

•    καρκίνο του οισοφάγου

•    καρκίνο του λάρυγγα

 Είναι γνωστό ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος, η οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου. Το 2010 στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέβησαν 3.789 θάνατοι από καρκίνο στο ήπαρ.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Μία -εν εξελίξει- μελέτη σε δείγμα 500.000 ατόμων από 10 ευρωπαϊκές χώρες, έδειξε ότι για κάθε δύο μονάδες αλκοόλ την ημέρα, ο κίνδυνος του καρκίνου του εντέρου αυξάνεται κατά 8%.

Λίγες επιστημονικές διαπιστώσεις σχετικά με το γιατί το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τον μηχανισμό με τον οποίο το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου.

Έχουν, όμως, καταλήξει σε κάποιους πιθανούς λόγους:

Ακεταλδεΰδη (αιθανάλη)

Όταν πίνετε, το αλκοόλ στο σώμα σας μετατρέπεται σε ένα τοξικό χημικό που ονομάζεται ακεταλδεΰδη. Αυτό μπορεί να βλάψει τον μηχανισμό του DNA σας και να εμποδίσει τα κύτταρά σας να αποκαταστήσουν την βλάβη αυτή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Οιστρογόνα και άλλες ορμόνες

Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, την τεστοστερόνη και την ινσουλίνη. Ο κίνδυνος ορισμένων μορφών καρκίνου, του μαστού για παράδειγμα, μπορεί να αυξηθεί όταν υπάρχουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων.

Κίρρωση του ήπατος

Η κίρρωση του ήπατος, αποτέλεσμα της μεγάλης κατανάλωσης οινοπνεύματος, σε κάνει πιο ευάλωτο στον καρκίνο του ήπατος.

Φυλλικό οξύ

Οι χρόνιοι πότες τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέος, μια σημαντική βιταμίνη που βοηθά τα κύτταρα μας να αναπαράγουν σωστά το DNA. Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο καρκίνος είναι πιο συχνός σε άτομα με χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος στο αίμα τους.

Δεδομένα που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου

Κάθε χρόνο, το αλκοόλ προκαλεί περίπου το 4% των περιπτώσεων καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδη περίπου 12.500 περιπτώσεις.

Η Μελέτη του ενός Εκατομμυρίου Γυναικών, με τη συμμετοχή 1,3 εκατομμυρίου γυναικών σε όλη τη Βρετανία, έδειξε ότι ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνεται κατά 7,1% για κάθε 10 γραμμάρια αλκοόλ, δηλαδή λίγο περισσότερο από μια μονάδα αλκοόλ την ημέρα.

Όλα τα είδη αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου

Γίνεται συχνά συζήτηση και πολλές φορές και αντιπαράθεση μεταξύ των επιστημόνων, σε σχέση με το εάν ορισμένα είδη αλκοόλ σε μικρές ποσότητες, μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά για την υγεία μας, όπως για παράδειγμα, το κόκκινο κρασί.  Οι επιστήμονες τώρα λένε ότι δεν έχει σημασία ποια μορφή αλκοόλ καταναλώνουμε: μπύρα, κρασί, ή κοκτέιλς, όλα θέτουν μακροπρόθεσμα την υγεία μας σε κίνδυνο, καθώς είναι η ίδια η αλκοόλη η ουσία που προκαλεί βλάβη στον οργανισμό μας και αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

Ποτό κάπνισμα = ο μεγαλύτερος κίνδυνος για καρκίνο

Κάπνισμα και το ποτό μαζί αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον φάρυγγα και στο στόμα, εν σχέση με τον κίνδυνο που προκαλεί μεμονωμένα  η κάθε ουσία. Αυτό ουσιαστικά συμβαίνει γιατί το αλκοόλ δημιουργεί “ευνοϊκότερες” συνθήκες στο στόμα και τον φάρυγγα να απορροφήσει τις χημικές ουσίες του καπνού, οι οποίες προκαλούν τον καρκίνο.

Μια μελέτη απέδειξε ότι άνθρωποι που έπιναν κάθε μέρα έως και πέντε μονάδες αλκοόλ και κάπνιζαν έως οκτώ τσιγάρα, μεγιστοποιούσαν τον κίνδυνο για καρκίνου του οισοφάγου από 13 φορές (για τους άνδρες) έως και 19 φορές (για τις γυναίκες).

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου με τον περιορισμό αλκοόλ

Όσο περισσότερο περιορίσετε το αλκοόλ, τόσο περισσότερο θα μειώσετε τον κίνδυνο της εμφάνισης του καρκίνου . Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί επίσης: καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια, υψηλή αρτηριακή πίεση, έλκος του στομάχου, παγκρεατίτιδα και, φυσικά…τραυματισμούς.

Αλλά υπάρχει και μια καλή είδηση. Εάν μειώσετε το αλκοόλ, ο κίνδυνος της εμφάνισης του καρκίνου υποχωρεί γρήγορα. Μια μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του στόματος και του οισοφάγου υποχωρεί δραματικά σε βαρείς πότες, που σταματούν την κατανάλωση.

Αν θέλετε να είστε υγιείς, θα πρέπει να ασκήστε πολύ και να τρώτε σωστά

Μαζί με τη μείωση της ποσότητας του αλκοόλ του καταναλώνετε, η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι το κλειδί για να παραμείνετε υγιείς. Το να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα από νωπά φρούτα και λαχανικά μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση απέναντι στον καρκίνο, ιδιαίτερα αυτόν του στοματοφάρυγγα, του στομάχου και του καρκίνου του πνεύμονα.

Μόλις 30 λεπτά μέτριας άσκησης την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία σας. Δεν είναι μόνο καλό για την καρδιά σας - η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού, του εντέρου ή του καρκίνου της μήτρας. Παραμένοντας ενεργοί και δραστήριοι θα μπορούσατε να αποτρέψετε περισσότερες από 3.000 περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο.

Photo by ruce laus

Ελέγχοντας την κατανάλωση αλκοόλ

Καταναλώστε ποτά με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που περιορίζουν τα επίπεδα του κινδύνου του καρκίνου από αλκοόλ.

Δείτε κάποιες βασικές οδηγίες:

1. Ελέγξτε τι πίνετε. Τα αλκοολούχα ποτά στις ετικέτες τους έχουν την συντομογραφία "A V" που σημαίνει Αλκοόλη κατ ''όγκο, ή μερικές φορές απλά τη λέξη «vol». Η ένδειξη αυτή δείχνει το ποσοστό της καθαρής αλκοόλης που περιέχει το ποτό σας. Αυτό μπορεί να ποικίλει. Για παράδειγμα, ορισμένες μπίρες έχουν 3,5%, ενώ κάποιες άλλες μεγαλύτερο ποσοστό που μπορεί να φτάνει το 6% A V. Αυτό σημαίνει ότι μόνο μία μπύρα με υψηλά ποσοστά αλκοόλης πορεί να είναι περισσότερο από το να καταναλώσετε τρεις μονάδες αλκοόλ, από μπύρα χαμηλότερης αλκοόλης.  Έτσι θα πρέπει να είστε ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το τι πίνετε.

2. Κάντε off από το αλκοόλ για κάποιες μέρες. Αν πίνετε τακτικά, ο οργανισμός σας αρχίζει να δημιουργεί ανοχή στο αλκοόλ. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά διαλείμματα από την κατανάλωση  οινοπνεύματος. Κάντε ένα “διάλειμμα” από την κατανάλωση και δείτε ποια θετικά αποτελέσματα θα παρατηρήσετε στον εαυτό σας.

Περαιτέρω πληροφορίες

Ειδικά κέντρα απεξάρτησης από το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν έχετε αποκτήσει σοβαρό πρόβλημα με την κατανάλωση ποτού κι αν θα πρέπει να κάνετε ριζικές αλλαγές σ'αυτήν την κατεύθυνση.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορούν να σας βοηθήσουν στην απεξάρτηση από το αλκοόλ, ένα από αυτά είναι του ΚΕΘΕΑ - ΑΛΦΑ.

 

Με πληροφορίες από: www.drinkaware.co.uk