Αποκτήστε τώρα καλή υγεία και φυσική κατάσταση, με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια.

Αποκτήστε τώρα καλή υγεία και φυσική κατάσταση, με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια.

Της Γιάννας Σουλάκη

Ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις, οι στόχοι που βάζουμε συχνά για να παραμείνουμε υγιείς αποτυγχάνουν.

Πολλές φορές είναι δύσκολο να παραμείνουμε συνεπείς και πιστοί σε προγράμματα διατροφής και άσκησης, αλλά δεν φταίμε μόνο εμείς. Συχνά ευθύνεται και η ίδια η ενημέρωση που μας παρέχει αντικρουόμενες πληροφορίες και συστάσεις, σχετικά με το τί πρέπει να τρώμε ή πόσο πρέπει να ασκούμαστε ή τί είδους άσκηση θα πρέπει να ακολουθούμε. 

Ενα απλό παράδειγμα αποτελούν τα λίπη, για τα οποία οι επιστήμονες μας έλεγαν εδώ και δεκαετίες να τα αποφεύγουμε, με την σαφή οδηγία : “το λίπος γίνεται λίπος” , ενώ οι πρόσφατες επιστημονικές γνώμες, λένε να ότι είναι απαραίτητο στη δίαιτά μας. Ως εκ τούτου, ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να έχει πραγματική δυσκολία μέσα στον θόρυβο της υπερπληροφόρησης να υιοθετήσει υγιείς συμπεριφορές.
Την ίδια στιγμή - και παρ''όλα όσα ξέρουμε για τα οφέλη της άσκησης στην υγείας μας - φαίνεται ότι το υπερβολικά μεγάλο ποσοστό του 43% των εργαζόμενων ενηλίκων δεν ασκούνται σχεδόν καθόλου.
Ωστόσο, πάντα η προσπάθειες για την διατήρηση της υγείας μας είναι ένας αξιόλογος στόχος να τον επιδιώκει κανείς και πολλοί ειδικοί επιστήμονες στον τομέα της άσκησης, της υγείας και της διατροφής, έχουν να μας προτείνουν σαφείς τρόπους για το πως μπορούμε να τον επιδιώξουμε.

Δείτε, λοιπόν, κάποιους απλούς όχι και τόσο δύσκολους ή αγχωτικούς τρόπους, με τους οποίους μπορεί κάποιος να αισθάνεται, αλλά και να είναι πιο υγιής:

Πώς να φάτε

Η υγιεινή διατροφή, δεν πρέπει να είναι ένα συνεχές κυνήγι αριθμών σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά ή τις θερμίδες που καταναλώνετε. Και όχι, δεν πρέπει να γίνεται vegan ή χορτοφάγοι ή να ενδώσετε στην διατροφή Παλαίο. Υπάρχουν πιο απλοί τρόποι: “ Προσπαθείστε στο πιάτο σας να υπάρχουν περισσότερα από ... δύο χρώματα”, λέει η Simin Nikbin Meydani, διευθύντρια του ερευνητικού Κέντρου για την Ανθρώπινη Διατροφή και τη Γήρανση Jean Mayer USDA του Πανεπιστημίου του Tufts. "Αν δεν είναι πολύχρωμο το φαγητό σας θα είναι βαρετό, και σίγουρα δεν θα πληρεί τις απαιτήσεις που έχει ο οργανισμός σας σε θρεπτικά συστατικά" υποστηρίζει η S.Meydani. "Αν το φαγητό σας είναι πράσινο, κόκκινο και καφέ, τότε είστε εντάξει".

Μετά το ....χρωματισμό του πιάτου σας, φροντίστε να το καταναλώσετε και να το απολαύσετε μαζί με κάποιον άλλο. "Η συνήθεια να μοιραζόμαστε το γεύμα μας με φίλους ή την οικογένειά μας έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας, καθώς μεγαλώνουμε», λέει η S.Meydani.

Σε ορισμένες χώρες, όπως στην Βραζιλία, οι κάτοικοι ακολουθούν αυτή τη συμβουλή. Η ίδια η κυβέρνησή τους συνιστά να καταναλώνουν όλων των ειδών τα τρόφιμα, να αποφεύγουν τα γενετικά τροποποιημένα και να τρώνε μαζί με άλλους ανθρώπους.

Πώς να ασκείστε

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά στους Αμερικανούς ενήλικες να ασκούνται δύο ώρες και 30 λεπτά κάνοντας μιας μέτριας έντασης αερόβια άσκηση κάθε εβδομάδα, μαζί με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν τίποτε από όλα αυτά. Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ritish Medical Journal υποστήριξε ότι oi ενήλικες και μάλιστα κυρίως οι κάπως μεγαλύτερης ηλικίας, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σ''αυτές τις συμβουλές. "Το να καταφέρεις ανθρώπους που δεν ασκούνται καθόλου να κάνουν έστω και μία μικρή προσπάθεια φυσικής δραστηριότητας, ακόμη κι αν δεν κάνουν ακριβώς αυτό που συστήνουν οι επιστήμονες, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία του πληθυσμού”, κατέληξε ο συγγραφέας της μελέτης Philipe de Souto arreto, ο οποίος είναι ερευνητής στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Τουλούζης.

Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ότι δεν χρειάζεται τελικά να ασκείται κανείς τόσο πολύ, όσο υποστηρίζει το CSC, για να παραμείνει υγιής. Ο καθηγητής Ρ. arreto επισημαίνει ότι μια μελέτη που έγινε σε περισσότερους από 250.000 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας απέδειξε ότι το να κάνει κανείς λιγότερο από 1 ώρα την εβδομάδα ήπια σωματική άσκηση, έφερε μείωση των θανάτων κατά 15%, κάτι που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν ακόμη και με λιγότερη άσκηση. Αλλες έρευνες, επίσης, έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία, με τις πολύ απλές ασκήσεις, όπως είναι το περπάτημα.

Κάποιοι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν πόσο καλό κάνει σε ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή, να αρχίσουν να ασκούνται ακολουθώντας την άσκηση του ενός λεπτού, όπου κάποιος ασκείται όσο μπορεί πιο σκληρά αλλά μόνο για 60 δευτερόλεπτα, κάνοντας λίγο ζέσταμα πριν και λίγη χαλάρωση μετά. Ακόμη, λοιπόν, κι όταν ο χρόνος της άσκησης είναι ελάχιστος (αλλά σίγουρα πρέπει να είναι έντονος) φάνηκε ότι βελτίωνε σημαντικά την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση των ανθρώπων. «Υπάρχουν χρονικά ευέλικτοι, αλλά πολύ αποτελεσματικοί τρόποι για να διατηρήσετε την καλή σας φυσική κατάσταση», λέει ο Martin Gibala, πρόεδρος στο τμήμα κινησιολογίας του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά.

Συνοπτικά

Συνοψίζοντας... Πέρα από τις προσδοκίες των γιατρών ή των επίσημων ιατρικών φορέων - είτε πρόκειται για αριθμούς που αφορούν τη διατροφή μας, ή τον χρόνο που ασκούμαστε - εμείς θα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν αξίζει να αγχωνόμαστε υπερβολικά για να καταφέρνουμε να έχουμε καλή υγεία και καλή φυσική κατάσταση. Το να κάνει κανείς κάποια μέτρια άσκηση κάθε εβδομάδα και να τρώει πολύχρωμα γεύματα μαζί με φίλους, μπορεί να είναι ο πιο ευχάριστος και αποτελεσματικός τρόπος για να ζει μια υγιέστερη ζωή. Το να κάνεις κάτι, από το να μην κάνεις τίποτα, φαίνεται ότι είναι τελικά, το πιο σημαντικό.

με πληροφορίες από Time.com