"Αργοπεθαίνει το δημοσιο σύστημα Υγείας" καταγγέλουν γιατροί και νοσηλευτές

"Αργοπεθαίνει το δημοσιο σύστημα Υγείας" καταγγέλουν γιατροί και νοσηλευτές

 

Τα σημαντικά στοιχεία για προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης σε Νοσοκομεία της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Πελοποννήσου, της Αν. Μακεδονίας & Θράκης, της Θεσσαλονίκης, καθώς και Κρήτης & Νησιών που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας δείχνουν μια εικόνα ζοφερή για τη δημόσια Υγεία, ενώ ο ΙΣΑ και η ΠΟΕΔΗΝ καλούν την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείο Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε σχετική ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την κατάσταση "τριτοκοσμική", ενώ οι δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης υπολειτουργούν και ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν μείνει ακάλυπτες από βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι χειρότερη από ποτέ. Πολλές κλινικές ,ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας, λειτουργούν με έναν ή δύο γιατρούς και δεν μπορούν να βγάλουν τις εφημερίες. Την ίδια ώρα οι δομές υγείας στις τουριστικές περιοχές είναι υπό κατάρρευση ενώ οι νησιωτικές και οι ακριτικές περιοχές έχουν εγκαταλειφτεί στη τύχη τους. Οι συνθήκες αυτές είναι απάνθρωπες, για το υγειονομικό προσωπικό ενώ εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την πρωτοφανήαυτή κατάσταση»

 

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι μέσω την Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζει ότι το το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει και κατηγορεί την κυβέρνηση για εξαγγελίες του αέρα:

Συγκεκριμένα η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: 

-Θυσιάζονται άνθρωποι στο βωμό της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Παραμένουν κλειστές 220 έτοιμες κλίνες ΜΕΘ, τα χειρουργικά τραπέζια των νοσοκομείων κλείνουν το ένα μετά το άλλο, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και χειρουργικών υλικών. Οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία ξεπέρασαν το ένα έτος (ο θάνατός σου η ζωή μου!!!).

-Λειτουργούν κλινικές χωρίς ειδικευμένους ιατρούς απόγευμα–νύχτα. Σε πολλά νοσοκομεία παρέχεται νοσηλευτική φροντίδα από μία νοσηλεύτρια σε δύο κλινικές (απόγευμα και νύκτα).

-Επί των ημερών του κ. Τσίπρα το προσωπικό στο ΕΣΥ λιγόστεψε κατά 4.000.

-Άλλοι 7.000 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήσαμε και προτίθενται την επόμενη διετία (εντός του τρέχοντος προγράμματος Δημοσιονομικής προσαρμογής) να ασκήσουν το δικαίωμα.

Γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να πάρει μέτρα άμεσα με προσλήψεις προσωπικού και πιο αποτελεσματική στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας