Η οστεοπόρωση, ή αλλιώς “σιωπηλή επιδημία” χαρακτηρίζεται από κατάγματα που συμβαίνουν χωρίς εμφανή σημάδια, με αποτέλεσμα ο ασθενής να κινδυνεύει από νέα κατάγματα έως και 7-9 φορές (καταρράκτης καταγμάτων).
Εχει διαπιστωθεί ότι μόνο το 1/3 των σπονδυλικών καταγμάτων γίνονται αντιληπτά, έτσι η υποδιάγνωση αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Διαγνωστικά, η διενέργεια ακτινογραφίας της σπονδυλικής στήλης θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό και την επιβεβαίωση της παρουσίας σπονδυλικών καταγμάτων.
Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα, υλοποιεί εκστρατεία με τον τίτλο: «Έχεις οστεοπόρωση. Ακτινογραφία έκανες;» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα σπονδυλικά κατάγματα.
Δείτε το σχετικό σποτ με την υποστήριξη των ηθοποιών Μυρτώ Αλικάκη και Υβόννη Μαλτέζου:
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος "Εχεις οστεοπόρωση, ακτινογραφία έκανες;" θα προσφερθούν 5.000 δωρεάν ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης σε ασθενείς άνω των 65 ετών, υπό θεραπεία για την οστεοπόρωση, οι οποίοι όμως δεν έχουν κάνει ακτινογραφία στην σπονδυλική στήλη κατά το τελευταίο έτος.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Τι είναι, όμως, η οστεοπόρωση;
Οστεοπόρωση είναι το νόσημα που χαρακτηρίζεται από την ελάττωση της αντοχής του οστού, με αποτέλεσμα τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και των άκρων.
Το οστεοπορωτικό κάταγμα θεωρείται παγκοσμίως η δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:
• Κάθε χρόνο καταγράφονται 1,6 εκατομμύρια κατάγματα στο ισχίο.
• Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 το νούμερο αυτό μπορεί να φτάσει μεταξύ του 4,5 με 6,3 εκατομμύρια!!
• Στην Ελλάδα περίπου 15.000 άτομα σπάνε κάθε χρόνο το μηριαίο οστό. Η θνητότητα των ατόμων αυτών τα 2 πρώτα χρόνια μετά την εγχείρηση φτάνει το 30%.
• Υπολογίζεται ότι 2 στα 3 κατάγματα της σπονδυλικής στήλης δεν λαμβάνουν ιατρική αγωγή.
• Γυναίκες οι οποίες έχουν πάθει σπονδυλικό κάταγμα βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο για επιπρόσθετο κάταγμα μέσα στον επόμενο χρόνο.
Τι είναι η οστεοπενία;
Οστεοπενία είναι μια μετρίου βαθμού μείωση της οστικής πυκνότητας, η οποία ανάλογα με την ηλικία και τη παρουσία άλλων παραγόντων κινδύνου για κάταγμα, μπορεί να χρειάζεται φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Έχουν και οι νέοι κίνδυνο να πάθουν οστεοπόρωση;
Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν πως η οστεοπόρωση δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά την τρίτη ηλικία. Η οστεοπόρωση μπορεί να πλήξει και νεαρά άτομα, όταν υπάρχουν διατροφικά προβλήματα, συστηματικά νοσήματα π.χ. μεσογειακή αναιμία, νεοπλασίες, λήψη κορτιζόνης κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται ο έλεγχος για παρουσία οστεοπόρωσης.
Η αλήθεια για την θαυματουργή βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Αρκεί λίγη έκθεση στον ήλιο ώστε να συνθέσει ο οργανισμός μας αυτή την πολύτιμη βιταμίνη. Ακόμη, να προτιμάμε τα μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα και τα όσπρια και τα λαχανικά με σκουροπράσινο χρώμα.
Από έρευνα του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας “Πεταλούδα” διαπιστώθηκε ότι παρόλο που η Ελλάδα είναι χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, πράγμα που ευνοεί τη σύνθεση της βιταμίνης D, το 61% των Ελληνίδων δεν εκτίθεται στον ήλιο.
Ποιοί είναι οι “παράγοντες κινδύνου”;
– Κληρονομικότητα
– Πρόωρη εμμηνόπαυση
– Χαμηλό σωματικό βάρος
– Πρωτοπαθής αμηνόρροια
– Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου
– Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
– Κάπνισμα
– Ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D
– Χαμηλή οστική πυκνότητα
– Ακινητοποίηση – έλλειψη άσκησης
– Λήψη ορισμένων φαρμάκων π.χ. κορτιζόνης
– Ύπαρξη ορισμένων ασθενειών π.χ.σακχαρώδης διαβήτης
– Προηγούμενο ιστορικό κατάγματος
Πως να αποφύγετε τα οστεοπορωτικά κατάγματα
Η Οστεοπόρωση είναι μια “ύπουλη” πάθηση που δεν προειδοποιεί αλλά γίνεται αισθητή από το κάταγμα και τον πόνο που το συνοδεύει. Οστεοπόρωση είναι η μείωση της οστικής πυκνότητας σε τόσο σημαντικό βαθμό ώστε τα οστά να ραγίζουν ή να σπάνε με εκπληκτική ευκολία. Η εμφάνιση της οστεοπόρωσης παραμορφώνει το σώμα, το αναγκάζει να κυρτώνει, να γίνεται άκαμπτο και να πονάει. Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 8 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών θα υποστούν οστεοπορωτικό κάταγμα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγμάτων συμβαίνει μετά από μια απλή πτώση συνήθως κατά την διάρκεια των καθημερινών μας δραστηριοτήτων μέσα στο σπίτι ή σε ένα περίπατο. Οι μεγάλοι άνθρωποι και τα μικρά παιδιά πέφτουν πολύ συχνά. Οι πτώσεις θεωρούνται ατυχήματα, κάτι που είναι μέρος της ζωής μας και είναι φυσικό να συμβαίνει. Ωστόσο, η πτώση μιας ηλικιωμένης κυρίας που κατέληξε σε κάταγμα ισχίου επειδή σκόνταψε πάνω στο περιφερόμενο παιχνίδι του εγγονού της, έχει σαφές αίτιο και θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Πως μπορείτε να περιορίσετε τις πιθανότητες ατυχημάτων αν βελτιώσετε τις συνήθειές σας
• Μη βιάζεστε – να ξεκινάτε εγκαίρως προκειμένου να προλάβετε, ώστε να μην χρειασθεί να βιαστείτε. Ένας πρακτικός τρόπος να είσαστε πάντα στην ώρα σας είναι υπολογίζετε τον χρόνο σας βάζοντας σαν αφετηρία την ώρα του ραντεβού σας. (π.χ. αν έχετε ραντεβού στις 11:00 και είσαστε μια ώρα δρόμο μακριά, υπολογίστε την μια ώρα συν τον χρόνο για να ετοιμαστείτε και να πάρετε το λεωφορείο ή το αυτοκίνητό σας).
• Μη περπατάτε στο σκοτάδι – να χρησιμοποιείτε φακό ή βοηθητικό φωτισμό προκειμένου να φωτίσετε το χώρο όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος ή δεν υπάρχει εγκατάσταση φωτισμού.
• Μη ρισκάρετε – να αποφεύγετε ανόητους κινδύνους. Μη ξεκινάτε δουλειές που είναι πέρα από τις δυνατότητές σας και ζητάτε πάντα βοήθεια.
• Έχετε το νου σας – για αιτίες που προκαλούν πτώσεις, που οι άλλοι δεν έχουν εντοπίσει.
• Με τη λήψη συμπληρωμάτων Ασβεστίου & βιταμίνης D – Η χορήγηση συμπληρωμάτων Ασβεστίου και βιταμίνης D μειώνει όχι μόνο την απώλεια οστικής μάζας αλλά και την συχνότητα των πτώσεων αφού βελτιώνουν την μυοσκελετική λειτουργία, απομακρύνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων.
Διατροφή
Έχει διαπιστωθεί ότι γυναίκες που έχουν χαμηλό σωματικό βάρος παρουσιάζουν σημαντική μείωση της οστικής πυκνότητας, κυρίως στο ισχίο και στην σπονδυλική στήλη καθώς και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπορωτικών καταγμάτων.
Η εμφάνιση οστεοπόρωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και η διατροφή. Η σωστή, για την σκελετική υγεία, διατροφή είναι σημαντική καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής.
Πίνακες τροφίμων – βιταμινών σε ψηφιακή μορφή
•Τρόφιμα πλούσια σε Ασβέστιο – περιεκτικότητα
•Βιταμίνη D, Νάτριο, Φώσφορος, Φρούτα και λαχανικά
•Συνιστώμενες προσλήψεις γαλακτοκομικών
•Ημερήσιες ανάγκες σε Ασβέστιο
επιστημονικές πληροφορίες:
Αμαλία Τσαγκάρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος