Την πιο δύσκολη εποχή του χρόνου για τα αποθέματα αίματος, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού δηλαδή, οι αιμοδοσίες της χώρας παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης, σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)
Σύμφωνα με την καταγγελία των γιατρών η “εντονότατη κρατική αδιαφορία σε σχέση με τις αιμοδοσίες” έχει οδηγήσει σε κατάργηση τριών μεγάλων αιμοδοσιών, μετά την κατάργηση τριών νοσοκομείων (1ου και 3ου Θεραπευτηρίου του Ι.Κ.Α. και
νοσοκομείου Πατησίων), την ώρα που και το Αμαλία Φλέμινγκ υπολειτουργεί, μετά την υποβάθμιση και συγχώνευσή του με το Σισμανόγλειο.
“Λόγω της έλλειψης προσωπικού όλων των κλάδων σε πολλές αιμοδοσίες έχει καταργηθεί η απογευματινή βάρδια, που στερεί τη χρονική δυνατότητα πρόσβασης στους αιμοδότες, ενώ σε άλλες αιμοδοσίες έχει καταργηθεί για τον ίδιο λόγο η βάρδια του Σαββάτου και της Κυριακής, που θα έδινε ευχέρεια στον κάθε εργαζόμενο να γίνει αιμοδότης”, υποστηρίζουν οι γιατροί Αθήνας και Πειραιά, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που οι ανάγκες είναι αυξημένες:
“Αν η Κυβέρνηση θέλει πραγματικά να ενισχύσει τις αιμοδοσίες πρέπει άμεσα να προσλάβει μόνιμο προσωπικό (γιατρούς, τεχνολόγους, νοσηλευτές) για να στελεχωθούν όλες οι αιμοδοσίες και να ανοίξουν και αυτές που έκλεισαν. Διαφορετικά, θα μείνουμε μόνο σε κάποιες διαφημίσεις που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και προπαγανδίζουν την ανάγκη της εθελοντικής αιμοδοσίας”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η απάντηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας
Τη λύπη της για την “ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα της αιμοδοσίας η ΕΙΝΑΠ”, εκφράζει στην απάντησή της η Πρόεδρος του Ενικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) κα.Χάρις Ματσούκα, η οποία “για την αποκατάσταση της αλήθειας”, όπως λέει, εκθέτει αναλυτικά στοιχεία του 2015, για την εθελοντική αιμοδοσία στη χώρα μας και συγκριτικά με το 2012, ενώ παραδέχεται το πρόβλημα της απογευματινής βάρδιας και του Σαββατοκύριακου:
''Πράγματι, η απογευματινή και Σαββατοκύριακου λειτουργία των αιμοδοσιών έχει περιορισθεί λόγω υποστελέχωσης. Παρά ταύτα, το προσωπικό των αιμοδοσιών με προσωπική ευαισθησία τεράστια προσπάθεια λειτουργεί περίπου τις μισές αιμοδοσίες της Αττικής απόγευμα και Σαββατοκύριακο. Το γεγονός απασχολεί έντονα το Ε.ΚΕ.Α. το οποίο στο άμεσο μέλλον θα καταθέσει στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του Ε.ΚΕ.Α.
Η Αιμοδοσία στην Ελλάδα με αριθμούς
- Κάθε χρόνο χρειαζόμαστε στη χώρα μας 600.000 μονάδες αίματος για μετάγγιση για όλες τις ανάγκες (χειρουργεία, αιμορραγίες, μεσογειακή αναιμία κ.λπ.).
- Το 60% με 70% των μονάδων αίματος προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, το 30% με 35% από εθελοντές αιμοδότες και συλλόγους και το 5% εισάγεται κυρίως από την Ελβετία.
“Το χαμηλό ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών δείχνει και την κουλτούρα που έχουμε αναπτύξει ως πολιτεία και κοινωνία για το μέγα ζήτημα της αλληλεγγύης”, υποστηρίζουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ. “Προφανώς μιλάμε για αίμα για όποιον το χρειάζεται ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, θρησκεία, κοινωνική τάξη κ.λπ.”