Συνεχίζεται η καταγραφή των προβλημάτων υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που δίνει στη δημοσιότητα τους τελευταίους μήνες η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η υποβάθμιση στη Δημόσια Περίθαλψη δεν έχει τέλος με άμεσο τελικό αποδέκτη αυτής της εικόνας εγκατάλλειψης τους ίδιους τους ασθενείς. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ:
"Οι πολίτες πληρώνουν τη λειτουργία του ΕΣΥ από το υστέρημά τους (φόροι, υγειονομική περίθαλψη, συμμετοχή στην περίθαλψη, χαράτσια) και δικαιούνται Δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας, την ώρα που τις έχουν ανάγκη. Δικαιούνται χειρουργική επέμβαση άμεσα όταν το κρίνει ο γιατρός και όχι να περιμένουν ένα χρόνο σε λίστα αναμονής με κίνδυνο της ζωής τους. Δικαιούνται κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας την στιγμή που έχουν ανάγκη και όχι μετά θάνατον, εγγραφόμενοι στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ. Δικαιούνται κλινικές νοσηλείας στα Νοσοκομεία επαρκώς στελεχωμένες και όχι κλινικές φαντάσματα χωρίς ειδικευμένους ιατρούς, χωρίς Νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας. Εφημερεύουν κλινικές χωρίς ειδικευμένους ιατρούς και έχει απομείνει μία Νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια για να παρέχει νοσηλεία σε δύο κλινικές των 40 ασθενών η κάθε μία".
Ενδεικτικά η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει προβλήματα και ελλείψεις που παρατηρούνται στα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας της περιφέρειας και κάνει δραματική έκκληση στο Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει γι''αυτά:
Κέντρα Υγείας Νομού Μαγνησίας.
Με επιστολή τους προς την Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΟΕΔΗΝ το Δ/Σ των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του νομού Μαγνησίας υποστηρίζουν ότι λόγω υποστελέχωσης οι εργαζόμενοι δεν μπορουν να πάρουν τις καλοκαιρινές τους άδειες και ζητούν να επανέλθει η διοικητική λειτουργία των Κ.Υ. στα δημόσια νοσοκομεία.
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Από 1-1-2015 τα Κέντρα Υγείας Ν.Μαγνησίας υπάγονται διοικητικά στην 5η Υ.Πε.Θεσαλίας & Στερεάς. Είναι πλέον κατανοητό ότι παρ' όλο τις προσπάθειες που γίνονται υπάρχουν ακόμα δυσκολίες στην αποπληρωμή ωρών, στην παραγγελία των υλικών και στην προμήθεια αυτών , στη συντήρηση, στην τεχνική υποστήριξη. Πιστεύουμε ότι η επιστροφή στα νοσοκομεία είναι το καλύτερο για την εύρυθμη λειτουργίσ των Κ.Υ"
Στα ακτινολογικά τμήματα δεν παίρνουν καθόλου άδεια φέρος το καλοκαίρι οι εργαζόμενο στα Κ.Υ. εκτός από: Αμυρό - Βελεστίνο - Σκιάθο. Τό ίδιο και οι εργαζόμενοι στα μικροβιολογικά τμήματα της Αργαλαστής, της Ζαγοράς, του Βελεστίνου, του Αλμυρού, της Σκιάθου και της Σκοπέλου.
Στα Κ.Υ. της Σκοπέλου, της Αλοννήσου, της Ζαγοράς, του Αλμυρού και του Βελεστίνου δεν υπάρχει καθόλου παιδίατρος
Στα πληρώματα των ασθενοφόρων από τις 6 οργανικές θέσεις που έχουν εγκριθεί εργάζονται:
Στην Αργαλαστή 2, στο Βελεστίνο 2, στον Αλμυρό 4, στη Σκιάθο κανένας, στην Σκόπελο 3.
Στις διοικητικές υπηρεσίες στην Αργαλαστή δεν υπάρχει υπάλληλος από το 2012, ενώ στο Κ.Υ. Σκοπέλου, Ζαγοράς, Αλμυρού υπάρχει 1 διοικητικός υπάλληλος με τεράστιο όγκο δουλειάς.
Νοσοκομείο Πύργου
Στην Παθολογική κλινική μετα βίας καταρτίζεται το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών. Η Καρδιολογική κλινική (η μοναδική που έχει απομείνει στο νομό αφού πιά οι υπόλοιπες νοσηλευτικές μονάδες δεν έχουν καρδιολόγο) αδυνατεί να καλύψει με εφημερίες και αναζητείται η λύση της μετακίνησης από νοσοκομεία της Πάτρας!
Ο αξονικός τομογράφος (μοναδικός σε δημόσια δομή υγείας στο νομό) είναι πεπαλαιωμένος με αποτέλεσμα πότε να λειτουργεί και πότε όχι με αφάνταστη ταλαιπωρία των ασθενών. Και να σημειωθεί πώς η σύμβαση για συντήρηση έχει λήξει εδώ και δέκα χρόνια!
Για μαγνητικό τομογράφο ούτε λόγος…. Δέν υπάρχει. Όποιος χρειαστεί μαγνητική ή πληρώνει ιδιωτικό κέντρο ή πηγαίνει στη Πάτρα με δικά του έξοδα και όποτε βρεθεί ελεύθερο ραντεβού.
Ακόμα και το πιο απλό μηχάνημα δεν υπάρχει στην υπηρεσία του κόσμου! Ούτε U/S για το Καρδιολογικό τμήμα δεν υπάρχει!
Τραγικές είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο του Πύργου, οι οποίοι επισημαίνουν και τα μεγάλα προβλήματα στον τομέα του ΕΚΑΒ Πύργου με την έλλειψη προσωπικού και το γερασμένο στόλο ασθενοφόρων.
"Ολα αυτά γίνονται πιο δραματικά βλέποντας τις μετακινήσεις ρουσφετολογικού χαρακτήρα.(π.χ. 2 αναισθησιολόγοι είναι μετακινημένοι στην Πάτρα ενώ τα Νοσοκομεία της Ηλείας δεν μπορούν να εφημερεύσουν στοιχειωδώς λόγω έλλειψης της συγκεκριμένης ειδικότητας)", υποστηρίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ. εργαζομένων κ.Βασίλης Μιχαλόπουλος