Για ποιους λόγους (υγείας) το Σαββατοκύριακο πρέπει να διαρκεί... 3 ημέρες;

Για ποιους λόγους (υγείας) το Σαββατοκύριακο πρέπει να διαρκεί... 3 ημέρες;

Της Γιάννας Σουλάκη 

Τι θα συνέβαινε αν όλα τα Σαββατοκύριακα διαρκούσαν τρεις ή ακόμα και τέσσερις ημέρες; Τι θα συμβεί αν τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, τις διαθέταμε σε άλλες δραστηριότητες εκτός εργασίας;  Τι θα μπορούσε να συμβεί αν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας αφιερωνόταν σε δραστηριότητες που θα επιλέγαμε εμείς οι ίδιοι;

Οι ερωτήσεις αυτές μοιάζουν να ανήκουν στην σφαίρα της ουτοπίας, καθώς το να εργάζεται κανείς λιγότερες ώρες - κακά τα ψέματα - δεν είναι εφικτό στην πράξη. Είναι γεγονός ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος της παραγωγικότητας και θα απέφερε κατακόρυφη αύξηση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Ταυτόχρονα για κάποιους υποστηρικτές της “ηθικής της εργασίας” ο δρόμος προς την υγεία και την ευημερία μας, έγκειται στην διαιώνιση της εργασίας και όχι στην μείωσή της. “Η δουλειά, μας κάνει πιο υγιείς, ισορροπημένους και ευτυχισμένους”, είναι το σχετικό ιδεολογικό εμπόδιο για να δαπανάτε λιγότερο χρόνο στην εργασία σας. Δηλαδή, το να εργάζεστε λιγότερο εμφανίζεται ουσιαστικά ως απειλή για την υγεία και την ευτυχία, κι όχι ως μέσο για την βελτίωσή τους.

Ολοένα και περισσότερες μελέτες, ωστόσο, που βλέπουν τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας,  συντείνουν στο να καταρρίψουν αυτήν την θεωρία. Η ιδέα της λιγότερης εργασίας, δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά αποτελεί τη βάση για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, ιδέα που έχει αρχίσει να αναφύεται μέσα από τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Οσο περισσότερο, μάλιστα,  αποδεχόμαστε την εργασία και την κυρίαρχη επιρροή της στην ζωή μας, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιληφθούμε αυτήν την νέα επιστημονική πρόταση. 

Οι νέες μελέτες, λοιπόν, έχουν καταφέρει να αποδείξουν το “ανθρώπινο κόστος” των πολλών ωρών εργασίας. Αυτές οδηγούν σε χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία. Το να εργάζεστε πολλές ώρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας νόσου και διαβήτη τύπου 2.

Η δουλειά μας εμποδίζει να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας”

Ο καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Leeds David Spencer, λέει:

“Οταν εργαζόμαστε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, κλέβουμε χρόνο από την οικογένεια και τους φίλους μας. Κι όσο περισσότερο συμβαίνει αυτό, τόσο χάνουμε την ικανότητά μας να κάνουμε πράγματα που μετατρέπουν τη ζωή σε πολύτιμη περιπέτεια, που αξίζει τον κόπο να την ζει κανείς.

Οι ζωές μας είναι σε άμεση συνάρτηση και στενά δεμένες με τη δουλειά που κάνουμε, ώστε τελικά δαπανούμε πολύ λίγο χρόνο και ενέργεια για να αντιληφθούμε και να ακολουθήσουμε εναλλακτικούς τρόπους ζωής. Με λίγα λόγια, χάνουμε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τα ταλέντα και τις δυνατότητές μας, αφού συχνά (αυτο) περιοριζόμαστε και αξιοποιούμε τις ικανότητές μας, μόνο γύρω από τη δουλειά που κάνουμε.

Η εργασία, λοιπόν, όχι μόνο δεν μας ελευθερώνει, αλλά μάλλον μας ωθεί στην εσωστρέφεια και κάνει δυσκολότερη την αναζήτηση και ανακάλυψη του εαυτού μας. Όλα αυτά φωνάζουν, ότι υπάρχει ανάγκη να εργαζόμαστε λιγότερο”.

Η -άνω των 40 ωρών- εβδομαδιαία εργασία οδηγεί στον αλκοολισμό


Τελευταίες επιστημονικές μελέτες μας υπενθυμίζουν ότι η κακή εργασία δημιουργεί μια αυξανόμενη τάση προς την ασθένεια, ενώ και η καθιστική ζωή αποδεικνύεται πολύ επικίνδυνη για την υγεία μας, επίσης. Πρόσφατη έρευνα έρχεται να μας θορυβήσει επιπλέον αποδεικνύοντας ότι οι πολλές ώρες δουλειάς μπορεί κυριολεκτικά να μας σκοτώσουν. Δείτε με ποιόν ύπουλο τρόπο:

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ritish Medical Journal επέδειξε ότι όταν εργαζόμαστε πολλές ώρες, μπορεί να οδηγηθούμε στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.  Η έρευνα, που   συμπεριέλαβε περισσότερα από 400.000 άτομα, διαπίστωσε ότι όσοι εργάζονται πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα είχαν σοβαρές πιθανότητες να οδηγηθούν στο να καταναλώνουν αλκοόλ σε επικίνδυνα επίπεδα. Με τον όρο “επικίνδυνα επίπεδα” προσδιορίστηκε η ποσότητα των περισσότερων από 14 ποτών ανά εβδομάδα, για τις γυναίκες και πάνω από 21 ποτά την εβδομάδα, για τους άνδρες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είχαν δύο άξονες:

- Ο ένας απέδειξε ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα, ήταν σε γενικές γραμμές πιο πιθανόν να πίνουν, σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν μικρότερο ωράριο εργασίας.

- Η δεύτερη αποκάλυψη ήταν ότι εκείνοι που εργάζονταν μεταξύ 49 και 54 ωρών την εβδομάδα, είχαν τεράστιο κίνδυνο να οδηγηθούν σε αλκοολισμό.

Οι ερευνητές συσχέτισαν τις πολλές ώρες εργασίας με την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καθώς το αλκοόλ φαίνεται ότι χρησιμοποιείται από τα άτομα για να τα ανακουφίσει από το στρές.  Μία άλλη εξήγηση υποστηρίζει ότι   μάλλον υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρήσης του αλκοόλ και της απαιτητικής εργασίας, κυρίως στα άτομα με καταθλιπτικό υπόβαθρο ή προβλήματα ύπνου.

Τίποτα από αυτά, φυσικά, δεν ήταν τρομερή έκπληξη για τους επιστήμονες. Όμως, στο σύνολό της η μελέτη αποτελεί μια ζοφερή και θλιβερή αποτύπωση του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η υπερβολική εργασία στην υγεία μας.

Με άλλα λόγια, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι που τελειώνουν την ημέρα τους με μερικά ποτήρια ακριβό ουίσκι και οι κατώτεροι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι που καταναλώνουν στο τέλος της ημέρες μερικές μπύρες, είναι πιο πιθανό να καταλήξουν στον αλκοολισμό, σε σχέση με εκείνους που εργάζονται λιγότερες ώρες.

 

Πηγές: TheConversation.com, Washingtonpost.com, Sciencealert.com