Δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου "Αχιλλοπούλειο" λόγω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων σε προσωπικό, μία κατάσταση που έχει άμεση επίπτωση στην υγεία των πολιτών.
Σε μία προσπάθεια καταγραφής των τεράστιων προβλημάτων στη λειτουργία του νοσοκομείου του, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεως Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου, επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες τους εργαζόμενους και συναντήθηκε με το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, με παρόντες και τους επιστημονικούς υπεύθυνους των τμημάτων, αλλά και εκπροσώπους των Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας.
Γιατροί και νοσηλευτές έκαναν λόγω για δραματική έλλειψη προσωπικού, που έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο, καθώς όπως φάνηκε από τους αριθμούς "το νοσοκομείο φαίνεται να λειτουργεί καθημερινά και 365 μέρες τον χρόνο με σύνθεση... "προσωπικού ασφαλείας", όπως υποστηρίζει σε επιστολή που απέστειλε μετά την καταγραφή του στο νοσοκομείο ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου:
Συγκεκριμένα:
- Πριν λίγες μέρες ΕΚΛΕΙΣΑΝ οι 2 από τις 8 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
- Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο υπηρετούν 73 ειδικευμένοι γιατροί κλάδου ΕΣΥ, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 150. Η κάλυψη σε οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών είναι κάτω από 50%.
Νοσοκομείο χωρίς γιατρούς
Χαρακτηριστικά παραδείγματα των ελλείψεων : στην παιδιατρική κλινική υπηρετεί μόνο 1 γιατρός (οι κενές οργανικές θέσεις είναι 7), στην Οφθαλμολογική μόνο 1 γιατρός, ο οποίος πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί (οι κενές οργανικές θέσεις είναι 4), στην ΩΡΛ κλινική μόνο 1 γιατρός, που αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί (οι κενές οργανικές θέσεις είναι 5), στο Ψυχιατρικό Τμήμα είναι μόνο 2 (οι κενές οργανικές θέσεις είναι 4).
Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο Γαστρεντερολογικό τμήμα, όπου δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ γιατρός - υπηρετεί μόνο 1 επικουρικός (κενές οργανικές θέσεις: 3), ενώ οι ενδοσκοπικές εξετάσεις του πεπτικού έχουν σταματήσει τελείως λόγω βλαβών στα ενδοσκόπια.
Στην Αιμοδοσία υπηρετεί μία γιατρός αποσπασμένη από άλλη μονάδα, (οι κενές οργανικές θέσεις είναι 3), ενώ η μία και μοναδική ειδικευμένη γιατρός πρέπει να καλύπτει τόσο το τμήμα της Αιμοδοσίας, όσο και το κινητό συνεργείο αιμοδοσίας του οποίου το όχημα είναι πεπαλαιωμένο (30 ετών) και χωρίς μόνιμο οδηγό, καθώς οι οδηγοί εδώ και χρόνια έχουν μετακινηθεί στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.
- Η κατάσταση με τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού έχουν επιδεινωθεί τελευταία και μετά την ρύθμιση που υποχρεώνει τους πτυχιούχους ιατρικής να κάνουν το αγροτικό πριν ξεκινήσουν ειδικότητα.
- Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 200.
"Το εναπομείναν προσωπικό κυριολεκτικά υπερεξοντώνεται. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό", υποστηρίζει στην επιστολή του ο κ.Πάνος Παπανικολάου, εκπροσωπώντας στην ΟΕΝΓΕ.
Νοσοκομείο χωρίς νοσηλευτές
Συγκεκριμένα: οι βάρδιες με 1-2 νοσηλευτές ανά 20-40 ασθενείς είναι η καθημερινή πραγματικότητα σε όλα τα τμήματα. Λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού λειτουργούν μόνο 5 χειρουργικές αίθουσες - η αναμονή στα τακτικά χειρουργικά περιστατικά φτάνει τους 2 ως 3 μήνες. Οι εμβαλωματικές δήθεν "λύσεις" με 3μηνες αποσπάσεις νοσηλευτών από άλλες μονάδες φυσικά δεν λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα.
- Τεράστιες είναι επίσης οι ελλείψεις στο υπόλοιπο προσωπικό.
Τεχνολόγοι παρασκευαστές κατηγορίας ΤΕ υπηρετούν μόνμο 19, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 30. Τεχνολόγοι απεικόνισης κλάδου ΤΕ δεν υπηρετεί ούτε ένας. Οι κενές οργανικές θέσεις στις ψυχιατρικές δομές οι οποίες ανήκουν στο νοσοκομείο είναι πάνω από 50%.
"Όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, είναι συχνές οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια για σημαντικές εργαστηριακές εξετάσεις. Δεν γίνεται συντήρηση και επισκευή σε κρίσιμο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό", τονίζει ο κ.Παπανικολαου. "Οι φορείς του νοσοκομείου έχουν ζητήσει την προμήθεια και εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου για να σταματήσει η "αιμορραγία" προς τον ιδιωτικό τομέα πάνω από 10000 παραπεμπτικών μαγνητικής τομογραφίας κάθε έτος. Οι φορείς του νοσοκομείου συνολικά έχουν εκτιμήσει πως η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτείται μόνο για το νοσοκομείο Βόλου είναι ύψους 11 εκ ευρώ, ενώ ο νέος σχετικός προγραματισμός μέσω ΕΣΠΑ είναι μόνο 7 εκ ευρώ για όλην την Θεσσαλία".
Εκκληση προς την Πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας
Γιατροι και εργαζόμενοι τονίζουν την άμεση ανάγκη να πάρει η Πολιτεία επείτοντα μέτρα σωτηρίας του νοσοκομείου, και κάνουν έκκληση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ενισχύσουν άμεσα το νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό.
"Το νοσοκομείο Βόλου καλύπτει μια ευρεία περιοχή (Μαγνησία μαζί με Βόρειες Σποράδες) με πολύ μεγάλο πληθυσμό τόσο αστικό όσο και αγροτικό, με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, με χιλιάδες τουρίστες χειμώνα καλοκαίρι στο Πήλιο, στις παραλιακές περιοχές. Η δραματική υποβάθμιση του νοσοκομείου Βόλου είναι σημαντικότατο πλήγμα συνολικά για την δημόσια δωρεάν περίθαλψη της χώρας. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ", καταλήγει η ανακοίνωση.