Της Γιάννας Σουλάκη
Το μπρόκολο καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα των superfoods εδώ και πολλά χρόνια. Οι ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητές του, αλλά και η προστασία που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό απέναντι στην στεφανιαία νόσο, έχουν κινήσει το επιστημονικό ενδιαφέρον. Μελέτες λοιπόν, τώρα έχουν στραφεί στο να βρεθεί ένας τρόπος να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο αυτή η τόσο ωφέλιμη τροφή. Και ο τρόπος φαίνεται ότι βρέθηκε.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να εμπλουτίσουν το μπρόκολο με την προσθήκη ακόμη περισσότερων φαινολικών ενώσεων. Πρόκειται για θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο μπρόκολο και τα οποία έχει αποδειχθεί, ότι είναι υπεύθυνα για τη μείωση του κινδύνου και από άλλες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοεγκεφαλικές παθήσεις. Οι φαινολικές ενώσεις που περιέχονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στο μπρόκολο, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Την ανακάλυψη έκανε πρώτος ο γενετιστής Jack Juvik από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Τι ακριβώς συμβαίνει; Οι φαινολικές ενώσεις βοηθούν τη φυσική διαδικασία του σώματός μας να αποβάλλει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, πριν καταφέρουν να βλάψουν τα κύτταρα του οργανισμού μας. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερες φαινολικές ενώσεις, τόσο το καλύτερο για μας, καθώς οι μεγάλες δόσεις μειώνουν ακόμη περισσότερο των κίνδυνο και όχι μόνο για τον καρκίνο και τις παθήσεις τις καρδιές, αλλά και σε μία σειρά ακόμη εκφυλιστικές νόσους, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 και το άσθμα.
Πώς δημιουργήθηκε το σούπερ-μπρόκολο
Ο J. Juvik λοιπόν και η ομάδα του έκαναν το εξής: διασταύρωσαν διαφορετικά γενετικά στελέχη του μπρόκολου, και βρήκαν ποιος συνδυασμός είχε ως αποτέλεσμα, την υψηλότερη συγκέντρωση φαινολικών ενώσεων. Τώρα ελπίζουν να καταφέρουν να κάνουν το ίδιο, βελτιώνοντας και άλλα σούπερ-λαχανικά, όπως είναι το kale και το κόκκινο λάχανο.
«Οι φαινολικές ενώσεις είναι χημικές ουσίες που δεν παράγει ο οργανισμός μας, έτσι πρέπει να τις πάρουμε αποκλειστικά από τη διατροφή μας», δήλωσε ο Jubik. «Αυτά τα συστατικά όταν τα πάρουμε δεν παραμένουν για πάντα στον οργανισμό μας, έτσι πρέπει να τρώμε συνεχώς μπρόκολο ή κάποιο άλλο λαχανικό με παρόμοιες ιδιότητες, κάθε τρεις ή τέσσερις μέρες, ώστε να μειώσουμε αποτελεσματικά τον κίνδυνο του καρκίνου και των άλλων εκφυλιστικών ασθενειών», συμπληρώνει.
Και το σημαντικότερο, ενώ το μπρόκολο υφίσταται αυτή την επεξεργασία, λέει ο J. Juvik, η γεύση και η εμφάνισή του παραμένει ακριβώς η ίδια.
Πρώτοι είχαν επιχειρήσει κάτι παρόμοιο οι Βρετανοί
Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο το μπρόκολο είχε κινήσει το ενδιαφέρον και των Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν ένα νέο είδος μπρόκολου, όχι με γενετική τροποποίηση, αλλά με τη φυσική μέθοδο διασταύρωσης μιας κοινής ποικιλίας που καλλιεργείται στη Μεγάλη Βρετανία, με μια ποικιλία άγριου μπρόκολου με πικρή γεύση από τη Σικελία, το οποίο έχει αυξημένες ποσότητες της αντι-οξειδωτικής γλυκοραφανίνης.
«Έχει αποδεχθεί ότι τα λαχανικά αποτελούν το φαρμακείο της φύσης. Η κατανάλωση αυτού του μπρόκολου (σ.σ. Το οποίο ονομάστηκε beneforte) μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Μίτχεν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Διατροφικών Ερευνών στο Νόριτς.
Οι επιστήμονες πειραματίζονται τώρα στο να δημιουργήσουν μία νέα κατηγορία προϊόντων, στα οποία «εμφυτεύονται» έξτρα ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως πορτοκάλια με περισσότερο ασβέστιο, γάλα με ω-3 λιπαρά οξέα, μανιτάρια με περισσότερη βιταμίνη D, τομάτες και πατάτες με σελήνιο κ.α.
Με πληροφορίες από: businessinsider.com και sciencealert.com