Το Pokemon Go με βοήθησε να νικήσω την κατάθλιψη

Το Pokemon Go με βοήθησε να νικήσω την κατάθλιψη

της Γιάννας Σουλάκη

Οι δημιουργοί του δημοφιλούς παιχνιδιού Pokemon Go από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να το διαφημίζουν, υποστήριξαν ότι το κυνήγι των μικροσκοπικών pokemon θα λυτρώσει τους ανθρώπους από τον εθισμό του καναπέ, θα τους βγάλει από την απομόνωση και θα τους κοινωνικοποιήσει. Λέτε να αποδειχθεί αληθινό; 

Από τη στιγμή που το Pokemon Go άρχισε να κυριαρχεί στη ζωή μας, φάνηκε να έχει κάποιες απίθανες επιπτώσεις.  Οι άνθρωποι δηλώνουν ότι αισθάνονται μία περίεργη αίσθηση στα πόδια τους, που τους ωθεί να περπατήσουν, να παίξουν και να ανακαλύψουν νέα πράγματα μέσα στις πόλεις και στις γειτονιές τους. Κάτι που ξεκίνησε ως παιχνίδι, φαίνεται να έχει μάλλον απροσδόκητα οφέλη, για τους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Λέτε;

Δείτε τα πρώτα συμπεράσματα των ψυχολόγων

Τα πρώτα συμπεράσματα βέβαια, δεν είναι τεκμηριωμένα επιστημονικά προς το παρόν, ωστόσο, οι γιατροί σε κάποιες χώρες του εξωτερικού φαίνεται να κάνουν κάποιες νέες κλινικές παρατηρήσεις:

Όπως λέει ο διάσημος ψυχολόγος John M. Grohol στο PsychCentral, οι ίδιοι οι χρήστες αναφέρουν στα social media ότι έχουν διαπιστώσει μια απροσδόκητη βελτίωση στην κατάθλιψη και το άγχος τους, ως αποτέλεσμα της ενασχόλησής τους με το παιχνίδι.

Το Pokemon Go – μέχρι στιγμής με περισσότερους χρήστες από το Tinder κι ίσως σύντομα, όπως λένε, να ξεπεράσει και το Twitter – δίνει ισχυρό κίνητρο στους χρήστες να βγουν από το σπίτι τους, κι αυτό είναι η μεγαλύτερη δυσκολία για τους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη ή παθολογικό άγχος.

Δείτε μόνο κάποια από τα εκατοντάδες ενθουσιώδη Tweets, που γράφουν οι ίδιοι οι χρήστες για το παιχνίδι:

 

#PokemonGo Αποτελεί την καλύτερη θεραπεία που μου συνέστησε γιατρός ή θεραπευτής για για την κατάθλιψή μου

 

— Jesseanne Pope (@gleefullyhello) July 11, 2016

 

#PokemonGO Με έχει αλλάξει τόσο πολύ προς το καλύτερο μέσα σε μία μόνο  εβδομάδα. Εχοντας να αντιμετωπίσω την BPD (σ.σ. Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας), την κατάθλιψη και το άγχος μου με βοήθησε να βγω από το σπίτι

 

— Lara (@38Violetqueen) July 11, 2016

 

 

Αληθινή δήλωση - ως άνθρωπος με άγχος / κατάθλιψη, το γεγονός ότι έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος του αυτού το Σαββατοκύριακου έξω με φίλους είναι εξωπραγματικό. #PokemonGo

 

— HiRez David (@uglycatlady) July 10, 2016

 

Το μεγάλο στοίχημα στην κατάθλιψη είναι να πείσεις τον ασθενή να δραστηριοποιηθεί, λένε οι γιατροί

Η εφαρμογή έχει κλείσει μόλις ελάχιστες ημέρες ζωής, κι έτσι οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη έτοιμοι να μελετήσουν την πραγματική σχέση που υπάρχει μεταξύ της κατάθλιψης και του παιχνιδιού, οπότε τα συμπεράσματα είναι αβέβαια και σίγουρα όχι ασφαλή.

Όμως, ο καθηγητής ψυχολογίας J.M. Grohol πιστεύει ότι το όποιο όφελος προέρχεται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε μια κινητική δραστηριότητα - κάτι που ολοένα και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχική υγεία.  Την ίδια στιγμή που οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν, επίσης, ότι το πιο δύσκολο πράγμα είναι να πείσεις ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας να ασκηθούν, ή έστω ακόμη και να κινηθούν για λίγο.

“Για κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη ή άλλη διαταραχή διάθεσης, η ιδέα της άσκησης μπορεί να είναι σχεδόν αδιανόητη. Είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ή μπορεί να κάνει”, γράφει ο Dr. J.M.Grohol. “Για κάποιον που υποφέρει από κοινωνικό άγχος, η ιδέα να βγει έξω και ενδεχομένως να συναντήσει άλλους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να θελήσουν να του μιλήσουν, είναι μια τρομακτική εμπειρία” συμπληρώνει.

Το Pokemon GΟ, όμως, είναι μια εφαρμογή που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κινητοποιηθούν, να εξερευνήσουν τη γειτονιά τους, να βρουν και να συλλάβουν Pokemon - κάτι που θεωρούν ως “ανταμοιβή” τους που βγήκαν από το σπίτι - χωρίς όμως, να τους έχει επιβάλλει κάποιος την κοινωνική αλληλεπίδραση.

"Νομίζω ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ένα θαυμάσιο παράδειγμα ακούσιων αλλά ευεργετικών επιδράσεων ενός παιχνιδιού που ενθαρρύνει την υγιή κίνηση», λέει ο καθηγητής Grohol στο PsychCentral.

Δείτε κι άλλα tweets:

Πήγα μια βόλτα 4 μιλίων και μίλησα με 4 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Το # PokemonGo μπορεί να βοηθήσει τόσο στην παχυσαρκία όσο και στο κοινωνικό άγχος, σε μία εφαρμογή.

 

— Allan (@AllanTries) July 10, 2016

 

#PokemonGO Θα με θεραπεύσει από το κοινωνικό μου άγχος. Ολοι τελικά ήταν τόσο καλοί. Οι άνθρωποι δεν είναι τόσο τρομακτικοί όσο νόμιζα παλιότερα.

 

— Captain Naomi (@CptNaomi) July 11, 2016

 

 

#PokemonGO Στην πραγματικότητα με κάνει να θέλω να αφήσω το δωμάτιό μου και να αλληλεπιδράσω με άλλους ανθρώπους, επιτέλους μετά από χρόνια κατάθλιψης. Το αγαπώ τόσο πολύ

 

—  Amy (@amyxplier) 10 Ιουλ 2016

 

Αν και εκατοντάδες προγραμματιστές ηλεκτρονικών εφαρμογών έχουν προσπαθήσει μέχρι σήμερα να κατασκευάσουν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για θεραπευτικούς σκοπούς - που να βοηθά δηλαδή ανθρώπους να αλλάζουν διάθεση - αυτό μέχρι σήμερα δεν είχε σταθεί δυνατόν. Καθώς οι ασθενείς μετά την πρώτη εβδομάδα έχαναν το ενδιαφέρον τους και εγκατέλειπαν. Ίσως αυτή η πολυπόθητη εφαρμογή τελικά, να δημιουργήθηκε και κατά λάθος, λένε τώρα οι ειδικοί.

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Ποιά είναι η παγίδα;

Πριν από δύο εβδομάδες, μία έφηβη στο Wyoming βρήκε ένα πτώμα ενώ προσπαθούσε να πιάσει ένα Pokemon. Επίσης, ένοπλοι ληστές χρησιμοποιούσαν το παιχνίδι για να παγιδεύσουν και να επιτεθούν σε ανυποψίαστους παίκτες, ενώ έχει δημιουργηθεί και κυκλοφορεί και μια  κακόβουλη Android έκδοση της εφαρμογής. Όλα αυτά αποτελούν αρνητικές πλευρές του παιχνιδιού, καθώς και δεκάδες παρόμοια περιστατικά που έχουν συμβεί και έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι όταν παίζει κανείς με ασφάλεια, τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει είναι πολλά βγαίνοντας από το σπίτι για να ανακαλύψει Pokemon. Κάποιοι ίσως βρήκαν τελικά για πρώτη φορά στη ζωή τους, έναν λόγο να παίξουν. 

 

Με πληροφορίες από sciencealert.com