Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια κακοήθεια ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων, των πλασματοκυττάρων. Τα πλασματοκύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αντισωμάτων, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις στο σώμα, τα οποία καλούνται και ανοσοσφαιρίνες (Ig).
Τα υγιή πλασματοκύτταρα έχουν σημαντική λειτουργία στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μυελωματικά πλασματοκύτταρα είναι νεοπλασματικά κύτταρα που δεν παράγουν λειτουργικά αντισώματα και αντί αυτού παράγουν μια μονοκλωνική πρωτεΐνη (Μ-πρωτεΐνη), σε μεγάλες ποσότητες στα οστά και στο αίμα, με αποτέλεσμα αυτή να συσσωρεύεται σε όλο το σώμα και να προκαλεί βλάβες σε διάφορα όργανα.
Είναι η δεύτερη πιο συχνή αιματολογική κακοήθεια στον κόσμο. Κάθε χρόνο αναφέρονται σχεδόν 160.000 νέα περιστατικά πολλαπλού μυελώματος παγκοσμίως και 400-500 στην Ελλάδα.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας στο Πολλαπλό Μυέλωμα
Το Πολλαπλό Μυέλωμα παραμένει μία ανίατη κακοήθεια για την πλειονότητα των ασθενών, παρά την ολοένα βελτιούμενη πρόγνωση και διακρίνεται σε δύο τύπους: Υποτροπιάζον και Ανθεκτικό. Υποτροπιάζον χαρακτηρίζεται το Πολλαπλό Μυέλωμα όταν η νόσος επανέρχεται μετά από θεραπεία ή μία περίοδο ύφεσης και ανθεκτικό όταν η νόσος δε βελτιώνεται ή δεν ανταποκρίνεται πλέον στη θεραπεία.
Καθώς η επίπτωση του Πολλαπλού Μυελώματος συνεχίζει να αυξάνεται, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιτρέψει στους ασθενείς να έχουν περισσότερες επιλογές θεραπείας. Παρά τις υπάρχουσες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, το θεραπευτικό κενό στο πολλαπλό μυέλωμα παραμένει και η νόσος εξελίσσεται. Νέοι παράγοντες είναι απαραίτητοι ώστε οι ασθενείς και οι θεράποντες γιατροί να έχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.
Ηλικιακά, η νόσος διαγιγνώσκεται μεταξύ των 65-74 ετών, χωρίς αυτό να αποκλείει την εμφάνισή της σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες. Μόνο το 5%-10% των ασθενών είναι <40ετών, ενώ σε παιδική ηλικία η νόσος σπανίζει. Οι άνδρες έχουν 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πολλαπλό μυέλωμα σε σχέση με τις γυναίκες.
Το υποτροπιάζον και ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα είναι μια σύνθετη και ετερογενής νόσος, καθώς αναπτύσσει συνεχώς αντίσταση στις θεραπείες.
Σχεδόν όλα τα άτομα με πολλαπλό μυέλωμα θα υποτροπιάσουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή μετά την ολοκλήρωσή της. Από τη στιγμή που θα υποτροπιάσουν, η θεραπεία γίνεται πιο δύσκολη. Νέοι παράγοντες είναι απαραίτητοι ώστε οι ασθενείς και οι θεράποντες ιατροί να έχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές καθώς η νόσος εξελίσσεται.
Τα σιωπηλά σημεία και συμπτώματα του Πολλαπλού Μυελώματος
Το Πολλαπλό Μυέλωμα παρουσιάζει υψηλή εξατομίκευση. Συχνά, δεν προκαλεί συμπτώματα έως ότου η νόσος προχωρήσει. Κάποιες φορές, μπορεί να προκαλέσει ασαφή συμπτώματα, που στην αρχή φαίνεται να σχετίζονται με άλλες ασθένειες. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι:
Οστικός πόνος που είναι επίμονος ή επαναλαμβανόμενος και αυτόματα κατάγματα
- Επίμονη κόπωση λόγω αναιμίας ή νεφρικής ανεπάρκειας
- Επαναλαμβανόμενες ανεξήγητες λοιμώξεις, όπως η πνευμονία
- Διαταραχές του νευρικού συστήματος
- Δύσπνοια ή ένδειξη καρδιακής ή νεφρικής ανεπάρκειας
Πολλαπλό Μυέλωμα: μία θεραπεύσιμη νόσος
Σήμερα, υπάρχουν λύσεις, αν και η ριζική θεραπεία της νόσου δεν έχει επιτευχθεί. Οι εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη επιτρέπουν στους ασθενείς να ζήσουν μια γεμάτη και παραγωγική ζωή ακόμη και δεκαετίες μετά την αρχική διάγνωση. Η επιβίωση και ποιότητα ζωής βελτιώνονται σταθερά για τους ασθενείς με Πολλαπλό Μυέλωμα. Μαθαίνοντας για τη νόσο και κατανοώντας το θεραπευτικό μονοπάτι, οι ασθενείς και το περιβάλλον τους θα βοηθηθούν ώστε να μειώσουν το άγχος τους, να ανακτήσουν την αίσθηση του ελέγχου της ζωής τους και να συμφιλιωθούν με τη διάγνωση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την εισαγωγή νεότερων θεραπευτικών παραγόντων την τελευταία δεκαετία, το πολλαπλούν μυέλωμα αποτελεί πλέον μια χρόνια νόσο καθώς μπορεί να τεθεί σε ύφεση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, το υποτροπιάζον ή/και ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα μετά από πολλαπλές γραμμές θεραπείας αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους κλινικούς ιατρούς.
Ο Μάρτιος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για το πολλαπλό μυέλωμα και η Sanofi, θέλοντας να συμβάλει στην υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους να κατανοήσουν τη νόσο, να συμφιλιωθούν μαζί της και να ζήσουν μια γεμάτη ζωή, παρουσιάζει μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλό Μυέλωμα, με τίτλο ‘’Μαζί στη Ζωή’. Πρόκειται για δύο ταινίες μικρού μήκους με πρωταγωνιστή τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, που στόχο έχουν να συμβάλουν αποφασιστικά στην πληροφόρηση του κοινού, να αναδείξουν με ευαισθησία την καθημερινή προσπάθεια των ασθενών και των φροντιστών τους να διαχειριστούν τη νόσο, αλλά και να τονίσουν τις αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις.
Οι περιγραφές των συμμετεχόντων σκιαγραφούν τον φόβο για την εξέλιξη της νόσου και τις επιπτώσεις των σωματικών συμπτωμάτων. Παράλληλα όμως, αντιπαραβάλλεται σε αυτά η ελπίδα που γεννούν τα σύγχρονα θεραπευτικά επιτεύγματα και το ψυχικό σθένος που γεννιέται ως αποτέλεσμα της μάχης με μια νόσο που η επιστήμη επαναπροσδιόρισε ριζικά καθιστώντας τη μια αντιμετωπίσιμη πάθηση.