Πώς να αποφύγετε την ωτίτιδα των κολυμβητών

Πώς να αποφύγετε την ωτίτιδα των κολυμβητών

Εντονη φαγούρα και βάρος στο αυτί. Στη συνέχεια εμφανίζεται πόνος που την δεύτερη ή τρίτη μέρα γίνεται έντονος και πολλές φορές ανυπόφορος. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά καλοκαιρινή ωτίτιδα των κολυμβητών. Δείτε τι πρέπει να κανετε...

Του: Ελευθ.Φερεκύδη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών

Είναι γνωστό ότι πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εμφανίζονται ωτίτιδες ενοχλώντας πολλούς παραθεριστές Γενικά πρόκειται για  φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου την οποία ονομάζουμε εξωτερική ωτίτιδα. Εμφανίζεται συχνότερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και της υγρασίας. Καμία φόρα προκαλείται και από μικροτραυματισμούς κατά τον καθαρισμό των αυτιών με μπατονέτες μετά το θαλάσσιο μπάνιο.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Ονομάζεται και ωτίτιδα των κολυμβητών γιατί εμφανίζεται συνήθως σε κολυμβητές και παιδιά που βρίσκονται αρκετή ώρα στη θάλασσα ή την πισίνα. Προκαλείται από μικρόβια όπως η ψευδομονάδα, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος και άλλα. Η υγρασία συνήθως ευωδώνη την ανάπτυξη των μικροβίων και σπανιότερα των μυκήτων
Ο άρρωστος αρχικά νοιώθει έντονη φαγούρα και βάρος στο αυτί. Στη συνέχεια εμφανίζεται πόνος στο αυτί που την δεύτερη η τρίτη μέρα γίνεται, έντονος και πολλές φορές ανυπόφορος . Η μάσηση και γενικότερα η έλξη του πτερύγιου του αυτιού προκαλεί πόνο. Σπανιότερα υπάρχει μικρή ποσότητα έκκρισης από το αυτί. Ακόμη είναι ότι δυνατόν να αποφραχτεί ο πόρος του αυτιού και ο άρρωστος να νοιώθει μπούκωμα και βαρηκοΐα.

Πώς γίνεται η διάγνωση και θεραπεία;

Η διάγνωση θα γίνει με την ωτοσκόπηση από τον ειδικό γιατρό τον Ωτορινολαρυγγολόγο. Η ωτοσκόπηση γίνεται με ειδικό εργαλείο το ωτοσκόπιο με το όποιο ο ειδικός ιατρός επισκοπεί το έξω ακουστικό πόρο και το τύμπανο.
Χορηγούνται αντιβιοτικά και γίνεται τοπική θεραπεία με ωτικές σταγόνες. Σημαντικό είναι κατά την διάρκεια της θεραπείας να αποφεύγετε το βρέξιμο του αυτιού, όπως και η έκθεση στον ήλιο.
Προληπτικά θα πρέπει να αποφεύγομαι το μπάνιο σε όχι καθαρές θάλασσες και πισίνες, και ακόμη τον καθαρισμό του αυτιού μετά το μπάνιο με μπατονέτες κτλ. Ακόμα και εάν υπάρχει φαγούρα.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, συνήθως η εξωτερική ωτίτιδα δεν είναι επικίνδυνη όμως εάν συνδυάζεται με μέση ωτίτιδα δηλ. με διάτρηση του τύμπανου και προβλήματα στο μέσο αυτί μπορεί να δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις ακόμη και για τη ζωή του πάσχοντα. Αυτές οι είναι περιπτώσεις οπου στο μεσο αυτί υπαρχει μια χρόνια φλεγμονή και συγχρόνως το τυμπανο δεν είναι ακεραιο δηλ.υπαρχει μια διατρηση,και ο αρρωστος αναφερει περιοδικα η μονιμα ωτορροια δηλ. εξοδο πυου από το αυτι του. Στις περιπτωσεις αυτές κατά την κολύμβηση δεν πρεπει να εισέρχεται υγρο προς τα μεσα δηλαδη στο μεσο αυτί.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο η θεραπεία να γίνεται από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο και όταν παρατείνεται ο πόνος στο αυτί και γίνεται αφόρητος και επεκτείνεται στο κεφάλι να αναζητείται οπωσδήποτε βοήθεια σε εξειδικευμένο κέντρο.