Οι ερευνητές χρησιμοποιούν έξυπνα ρολόγια και ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης για να κάνουν αυστηρές μελέτες μεγάλης κλίμακας που θα ήταν αδύνατες στο παρελθόν. Είναι μια αυξανόμενη τάση που μπορεί να διευρύνει κατά πολύ τις γνώσεις για μια σειρά από ασθένειες.
«Δεν υπάρχει πραγματικά καμία ασθένεια που να μην αγγίζει αυτό το είδος έρευνας», δήλωσε ο Calum MacRae, MD, PhD, αντιπρόεδρος επιστημονικής καινοτομίας για το Τμήμα Ιατρικής στο Brigham and Women's Hospital.
Οι φορητές συσκευές χρησιμοποιούνται ήδη για την έρευνα καρδιακών, αναπνευστικών, νευρολογικών και ηπατικών παθήσεων, καθώς και γυναικολογικών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη, ποιότητας ύπνου, αυτισμού και ψυχικών παθήσεων.
Σε ένα πρόσφατο παράδειγμα, έως και 1 εκατομμύριο χρήστες iPhone και smartwatch ενδέχεται να εγγραφούν για να μοιραστούν δεδομένα σχετικά με τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους και άλλους παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής, όπως ο ύπνος και το άγχος. Ήδη, 100.000 έχουν εγγραφεί σε αυτή τη Μελέτη Γυναικείας Υγείας της Apple, ένα 10ετές έργο μεταξύ του Χάρβαρντ, της Apple και του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS) που είναι άνευ προηγουμένου σε μέγεθος και εύρος.
Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ένας ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να είναι σημάδι πολλών πραγμάτων, από στειρότητα έως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή ακόμα και καρκίνο. Πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι το ιστορικό εμμήνου ρύσεως πρέπει να θεωρείται ζωτικό σημάδι, όπως ο σφυγμός ή η αρτηριακή πίεση.
Με ένα μεγαλύτερο, πιο ποικίλο δείγμα ανθρώπων που μελετάται, οι ερευνητές ελπίζουν να προωθήσουν τη διάγνωση και τη θεραπεία για παθήσεις υγείας που συνδέονται με διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου.
«Μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις που δεν μπορούσαμε να κάνουμε πριν», δήλωσε ο Shruthi Mahalingaiah, MD, ένας από τους κύριους ερευνητές της μελέτης και επίκουρος καθηγητής περιβάλλοντος, αναπαραγωγικής και γυναικείας υγείας στο Harvard.
Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί φορούν smartwatches ή fitness trackers, σύμφωνα με έρευνα του 2022. Πέρα από την καύση θερμίδων και τα βήματα, η τεχνολογία μπορεί να παρέχει (μέσω εφαρμογών smartphone) πληροφορίες για τον ρυθμό αναπνοής, τον καρδιακό ρυθμό, το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα και τη διάρκεια του ύπνου. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη.
Τα ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα συνεργάζονται με ψηφιακούς γίγαντες όπως η Apple, η Google, η Samsung, η Alphabet και η Amazon, καθώς και με νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε την τάση, καθώς τα ιατρικά ιδρύματα δοκίμασαν φορητές συσκευές για να παρακολουθούν τους ασθενείς από το σπίτι. Οι ελεγκτές συμπτωμάτων και οι εφαρμογές επιδημιών βοήθησαν στην παρακολούθηση της έκθεσης σε μόλυνση και έδειξαν πώς θα μπορούσαν να καταγραφούν μεγάλα σύνολα δεδομένων με συνεπή τρόπο.
Οι δοκιμές που χρησιμοποιούν wearables για συλλογή δεδομένων αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% όλων των δοκιμών παγκοσμίως. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός αυξάνεται, κατά αρκετές εκατοντάδες τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το μητρώο κλινικών δοκιμών της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ.
Αυτή η τάση ξεπερνά τον καρπό και χρησιμοποιεί «έξυπνα» γυαλιά, δαχτυλίδια, κολιέ ακόμη και ρούχα. Και ο αυξανόμενος κόσμος των φορητών συσκευών ιατρικής ποιότητας βοηθά επίσης: έξυπνα έμπλαστρα που παρακολουθούν ζωτικά σημεία, συσκευές πίεσης του αίματος και συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης, που συχνά συνταγογραφούνται από γιατρό, αλλά διατίθενται επίσης σε καταστήματα λιανικής.
«Μπορείτε να ζήσετε οπουδήποτε στη χώρα και να συμμετάσχετε στην έρευνα χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές», δήλωσε ο Ray Dorsey, MD, καθηγητής νευρολογίας στο Κέντρο Τεχνολογίας Υγείας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη. Οι εθελοντές έπρεπε προηγουμένως να ταξιδεύουν σε ιατρικά κέντρα για εξετάσεις και ενημερώσεις, οι οποίες συχνά περιόριζαν το εύρος των μελετών.
Μεγάλη τεχνολογία, μεγάλες μελέτες
Τα τελευταία χρόνια, εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η Samsung και η Google έχουν εισαγάγει και τελειοποιήσει πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα που επιτρέπουν στους ερευνητές να δημιουργούν εφαρμογές και εργαλεία που καταγράφουν με ασφάλεια πληροφορίες υγείας από άτομα που χρησιμοποιούν φορητές συσκευές.
Το 2015, μια εφαρμογή smartphone, που αναπτύχθηκε από την ομάδα URMC και τους συνεργάτες του Dorsey, χρησιμοποίησε το ResearchKit της Apple σε μια δοκιμή για τη νόσο του Πάρκινσον. Οι ερευνητές έγραψαν πάνω από 2.000 εθελοντές σε μια μέρα, αριθμούς ανήκουστους εκείνη την εποχή. Τελικά, στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 9.000 άτομα, τα οποία έκαναν εργασίες όπως το περπάτημα για να μετρήσουν τις αλλαγές στο βάδισμα. Τα δημοσιευμένα ευρήματα βοήθησαν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα συμπτώματα του Πάρκινσον ποικίλλουν καθημερινά, είπε ο Dorsey.
Το 2017, μαζί με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η Μελέτη Καρδιάς της Apple ενέγραψε περισσότερους από 400.000 χρήστες Apple Watch και από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ σε μόλις 8 μήνες. Η μελέτη έδειξε ότι τα έξυπνα ρολόγια μπορούσαν να αναγνωρίσουν ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς, όπως π.χ κολπική μαρμαρυγή. Άνοιξε επίσης το δρόμο για τον FDA να ταξινομήσει την εφαρμογή ηλεκτροκαρδιογραφήματος του ρολογιού (EKG) ως ιατρική συσκευή. Έκτοτε, οι εφαρμογές EKG smartwatch από τις Fitbit, Samsung και Garmin έχουν λάβει παρόμοια άδεια.
Η Apple Women’s Health Study ξεκίνησε το 2019 μαζί με δύο άλλα φιλόδοξα έργα: την Apple Heart and Movement Study, με επικεφαλής τον MacRae στο Brigham and Women’s Hospital, μαζί με την American Heart Association και την Apple Hearing Study στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Η Μελέτη για την Υγεία των Γυναικών της Apple χρησιμοποιεί περισσότερο έναν συνδυασμό ατόμων ανά φυλή, εθνικότητα, ηλικία, κοινωνικοοικονομική θέση και τοποθεσία, σε σύγκριση με το πολύ μικρότερο εύρος προηγούμενων μελετών. Τα δεδομένα που συλλέγονται σχετίζονται με την άσκηση, τον ύπνο και περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες συμπεριφοράς και οι μηνιαίες έρευνες καταγράφουν προσωπικά στοιχεία που δεν μπορεί να κάνει η εφαρμογή.
«Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνουμε υπόψη πολύ λεπτομερείς πληροφορίες στις αναλύσεις μας», δήλωσε ο Huichu Li, PhD, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Μεταξύ των πρώιμων αποτελεσμάτων: Οι ελαφρώς μεγαλύτεροι εμμηνορροϊκοί κύκλοι που μπορεί να προκληθούν από τα εμβόλια για τον COVID βρέθηκε ότι είναι προσωρινοί.
Μια ανάλυση περισσότερων από 50.000 ατόμων έδωσε πληροφορίες για τη σχέση μεταξύ μη φυσιολογικών περιόδων και καταστάσεων υγείας όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η υπερπλασία του ενδομητρίου και ο καρκίνος.
«Μελλοντικές μελέτες θα εμβαθύνουν στα δεδομένα, εξετάζοντας τον αντίκτυπο της περιβαλλοντικής έκθεσης, της συμπεριφοράς και του στρες στους εμμηνορροϊκούς κύκλους», είπε ο Mahalingaiah.
Προκλήσεις για το μέλλον
Η υπόσχεση των wearables μετριάζεται από τις προκλήσεις. Απαιτούνται πολύ περισσότερες δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι οι συσκευές παρέχουν δεδομένα κλινικού βαθμού. Εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες στην υγειονομική περίθαλψη σχετικά με τις απειλές της ιδιωτικής ζωής και της κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών Deloitte.
Αυτά τα νέα είδη μελετών έχουν όρια. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν στην κατοχή τους smartphones, τεχνολογία που είναι λιγότερο κοινή σε πληθυσμούς που εκπροσωπούνται ελάχιστα και σε αγροτικούς πληθυσμούς και πρέπει να έχουν αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, η αυξημένη αποδοχή των συσκευών, από τους καταναλωτές και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, σημαίνει ότι η τάση είναι πιθανό να αυξηθεί.