Περίπου 4,4 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό Γιατρό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή στους 3.333 γιατρούς που έχουν δηλώσει συμμετοχή έως σήμερα είναι περίπου 1,7 εκατομμύρια.
Είναι προφανές ότι για να καλυφθούν τα 8 εκατομμύρια του ενήλικου πληθυσμού θα πρέπει να αυξηθούν οι διαθέσιμες θέσεις, δηλαδή να αυξηθούν οι συμμετέχοντες γιατροί.
Με στόχο ο θεσμός να λειτουργήσει πλήρως με το νέο έτος, το υπουργείο επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να ενταχθούν στον Προσωπικό Γιατρό και ιδιώτες γιατροί.
Προτείνεται να δημιουργηθεί ένα μεικτό σύστημα στο οποίο θα μπορούν να συμβληθούν ιδιώτες γιατροί που θα εξυπηρετούν μίνιμουμ 850 ασθενείς μέσω του θεσμού και παράλληλα θα έχουν το δικαίωμα να εγγράφουν ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς αριθμητικό περιορισμό και ελεύθερα προσδιοριζόμενη αμοιβή, χωρίς claw back και rebate και χωρίς πλαφόν στη συνταγογράφηση.
Από πλευράς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, η αντίδραση είναι κατ΄αρχήν θετική. Απομένει να οριστικοποιηθεί η διαδικασία με την οποία θα συμμετέχουν οι ιδιώτες γιατροί ώστε μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρωθούν και οι εγγραφές των πολιτών.
Ναι από τους ηλικιωμένους, όχι από τους νεότερους
Για την ώρα, πάντως, «ναι» στον προσωπικό γιατρό λένε κατά πλειονότητα οι ηλικιωμένοι, σε αντίθεση με τους νεότερους οι οποίοι φαίνεται να αφήνουν την εγγραφή τους για… αργότερα.
Αυτά προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα οποία στην ηλικιακή ομάδα άνω των 70 ετών, 69,2% έχουν εγγραφεί, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 50 – 69 ετών, το 62.5% των πολιτών έχει εγγραφεί.
Αντίθετα, το ποσοστό των πολιτών 17 – 49 ετών που έχουν ενταχθεί στο θεσμό δεν ξεπερνά το 38%.
Μέχρι την 1η Νοεμβρίου είχαν εγγραφεί στον Προσωπικό Γιατρό 4.539.704 ενήλικες πολίτες (τα παιδιά έως 16 ετών δεν εντάσσονται σε αυτή τη φάση και θα εξυπηρετούνται από τους παιδιάτρους όπως και σήμερα).
Το ίδιο διάστημα είχαν δηλώσει συμμετοχή 3.333 γιατροί. Από αυτούς, οι 2.251 προέρχονται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι 1.083 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (κατά πλειονότητα προερχόμενοι από τον παλαιότερο θεσμό του οικογενειακού γιατρού).
Στον προσωπικό γιατρό μετέχουν γιατροί 12 ειδικοτήτων. Αρχικά ο θεσμός αναφερόταν σε γενικούς γιατρούς και παθολόγους, όμως η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη και έτσι προστέθηκαν 10 επιπλέον παθολογικές ειδικότητες.
Στην Περιφέρεια φαίνεται πως ο θεσμός προχωράει ομαλά, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική παρατηρείται η μεγαλύτερη απροθυμία των γιατρών να συμμετέχουν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στόχος είναι μέσω του προσωπικού γιατρού οι πολίτες να αποκτήσουν φιλοσοφία προληπτικού ελέγχου, σημείο στο οποίο η Ελλάδα υστερεί σημαντικά έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.
Τα ραντεβού έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι πολίτες μπορούν από τον περασμένο μήνα να κλείνουν ηλεκτρονικά ραντεβού, με διαδικασία ανάλογη με αυτή που ακολουθείται για τα ραντεβού εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19.
Το πρώτο ραντεβού διαρκεί 30 λεπτά και προβλέπει ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων και συμπλήρωση του ηλεκτρονικού φακέλου. Κάθε επόμενο ραντεβού θα διαρκεί 15 λεπτά.
Οι προσωπικοί γιατροί πρέπει, ανεξαρτήτως ραντεβού, να επικοινωνήσουν με όλους τους πολίτες που έχουν εγγραφεί σε αυτούς προκειμένου να συμπληρώσουν τον ιατρικό φάκελο.
Τα προνόμια και οι ποινές
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, όσοι δεν έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό μέχρι την πλήρη λειτουργία του θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή 10%, πλέον της προκαθορισμένης, για φάρμακα και εξετάσεις καθώς και για νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα.
Αντίθετα, οι πολίτες που θα εγγραφούν, από τις αρχές του 2023 θα έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας υγείας.
Οι πολίτες εγγράφονται με ελεύθερη επιλογή σε Προσωπικό Ιατρό, μέσω της πλατφόρμας https://prosopikos.gov.gr/ όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ, αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή μέσω των φαρμακείων. Στην ίδια πλατφόρμα κλείνονται και τα ραντεβού ενώ δίνονται και πληροφορίες προς τους συμμετέχοντες γιατρούς.