Απειλή για τη Δημόσια Υγεία χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείο Υγείας και το κανονιστικό πλαίσιο που εξισώνει τα προϊόντα καπνού με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Το Υπουργείο Υγείας “τιμωρεί” τους ατμιστές, υποστήριξαν χαρακτηριστικά τα μέλη του ΣΕΕΗΤ σε σχετική συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας υποστήριξαν ότι το νέο νομοσχέδιο που καθορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον καπνό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία και ανάχωμα για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και πρόκληση για τον τρόπο με τον οποία διαμορφώνονται οι νόμοι στην χώρα μας.
Ο πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ Δημήτρης Πετρόπουλος έδωσε το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας, χώρα η οποία έχει συμπεριλάβει, όπως τόνισε το ηλεκτρονικό κάπνισμα στους τρόπους και μεθόδους διακοπής του καπνίσματος, από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος και το έχει χαρακτηρίσει ασφαλέστερο του κανονικού τσιγάρου.
O ίδιος ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ντέιβιντ Κάμερον, στη Βουλή των Λόρδων, άλλωστε, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ, είχε υποστηρίξει ότι : «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένας βασικός τρόπος βελτίωσης της υγείας του έθνους»
Αντίθετα, το Υπουργείο Υγείας, όπως είπε ο κ.Δ.Πετρόπουλος, “χωρίς να προχωρήσει σε ένα ανοικτό και εις βάθος διάλογο με την επιστημονική κοινότητα αλλά και την κοινότητα των χιλιάδων ατμιστών στην χώρα μας, αποφάσισε να καταθέσει το πλέον αυστηρό νομικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ευρώπη, απαγορεύοντας το άτμισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, αλλά και κάθε μορφή ενημέρωσης για το άτμισμα και τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου”.
Τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου επικαλέστηκαν διεθνείς μελέτες που αποδεικνύουν, όπως είπαν, ότι το ηλεκτρονικό άτμισμα προκαλεί ασύγκριτα μικρότερες βλάβες στην υγεία έναντι του παραδοσιακού καπνίσματος και υπαινίχθηκαν συμφέροντα που εμποδίζουν τη διάδοση αυτής της νέας καπνιστικής συνήθειας.
Η Ελλάδα, είναι η χώρα με τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρώπη, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ, ενώ την ίδια στιγμή “....στην χώρα όπου στο κάπνισμα οφείλεται το 17% των θανάτων των ενήλικων συμπολιτών μας, ενώ το άμεσο κόστος του καπνίσματος ανέρχεται στα 1,76 δισ. ευρώ (7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας), η ελληνική πολιτεία αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται την συμβολή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον αντικαπνιστικό αγώνα”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο κ.Δ.Πετρόπουλος αντέκρουσε και τα επιχειρήματα που ακούγονται τον τελευταίο καιρό από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ότι το ηλεκτρονικό άτμισμα έχει μεγάλη διείσδυση στις μικρές ηλικίες: “Δεν απευθυνόμαστε σε ανήλικους, το άτμισμα αφορά μόνο ενήλικους που έχουν αποτύχει να απαλλαγούν ή δεν θέλουν να κόψουν το κάπνισμα”, είπε χαρακτηριστικά.
Με το νέο νομοσχέδιο που βάζει στην ίδια μοίρα, δηλαδή απαγορεύει εξισώνοντας τις διαφημίσεις του καπνού με αυτές των ηλεκτρονικών τσιγάρων, το Υπουργείο Υγείας αφαιρεί από τους ενήλικους καπνιστές, λέει ο ΣΕΕΗΤ, το δικαίωμα να ενημερωθούν για την εξέλιξη ενός προϊόντος που μπορεί να τους σώσει τη ζωή και “...τιμωρεί τους χιλιάδες ατμιστές που κατάφεραν να εγκαταλείψουν το κάπνισμα, απαγορεύουντας την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημοσιους χώρους, στέλνοντάς τους να ατμίζουν στους χώρους των καπνιστών και μετατρέποντάς τους σε παθητικούς καπνιστές”.
Στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο ΣΕΕΗΤ, δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική έρευνα που να μιλάει για παθητικό άτμισμα και σε αντίθεση με ότι έχουν αποφασίσει οι προηγμένες υγειονομικά χώρες, η δική μας Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στο άτμισμα και στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
“Οι Έλληνες πολίτες όμως οφείλουν να γνωρίζουν ποιον ωφελεί η νομοθεσία αυτή γιατί είναι βέβαιο ότι δεν ωφελεί τη δημόσια υγεία”, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ.
Τα μέλη του ΣΕΕΗΤ έδωσαν στη δημοσιότητα και το τελευταίο ντοκιμαντέρ για το ηλεκτρονικό κάπνισμα του ΒΒC.
Μπορείτε να το δείτε με ελληνικούς υπότιτλους:
Γιάννα Σουλάκη