Έργα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πρόληψη και φροντίδα της υγείας των πολιτών, τομές και καινοτόμες προσεγγίσεις που σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά όλων όσοι εμπλέκονται στον σχεδιασμό ενός νέου ΕΣΥ θέτουν τις βάσεις για ένα σύστημα δημόσιας υγείας που θα έχει τον πολίτη στο επίκεντρο. Υπέρτατος υποστηρικτής όλου αυτού του εγχειρήματος, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναβάθμισης δημόσιων δομών υγείας στη χώρα μας.
Όπως άλλωστε προανήγγειλε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας πριν από λίγες μέρες στην παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας, Νίκου Πολύζου, το Υπουργείο Υγείας, προχωρά σε αλλαγή του προσώπου του Εθνικού Συστήματος Υγείας μετατρέποντάς το σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
Η επανασχεδίαση του ΕΣΥ θα έχει ως βασικό σκοπό να λειτουργεί ως ανεξάρτητος δημόσιος Οργανισμός. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο Οργανισμός που θα δημιουργηθεί θα ελέγχει από τις δαπάνες μέχρι τον αριθμό του προσωπικού και θα έχει την ευθύνη των παρεχόμενων υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα είναι ο φορέας που θα πληρώνει για τις νοσηλείες των ασφαλισμένων.
Στο πλαίσιο των βελτιωτικών επιχειρήσεων που συντελούνται στο χώρο της Υγείας αυτή την περίοδο, δύο μεγάλα έργα υλοποιούνται στο «Αττικόν», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το νοσοκομείο επισκέφτηκε χθες το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απ’ όπου δήλωσε ότι «σήμερα γίνονται πολύ σημαντικές παρεμβάσεις σε όλη την επικράτεια, από τα μεγάλα μας νοσοκομεία μέχρι τα μικρά κέντρα υγείας, με έργα τα οποία έχουν ήδη αρχίσει και παραδίδονται και θα έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.»
Το πρώτο έργο στο «Αττικόν», που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αφορά στην πλήρη ανακαίνιση της Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής κλινικής, στην ανακαίνιση όλων των κοινόχρηστων λουτρών και σε σημαντικές παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται τα εξωτερικά ιατρεία και τρεις ακόμα κλινικές, η Πνευμονολογική, η Καρδιοχειρουργική και η Αγγειοχειρουργική.
Με το δεύτερο έργο προωθείται η πολυεπίπεδη αναβάθμιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου, με βάση τα νέα πρότυπα του Υπουργείου Υγείας. Πέραν του οικοδομικού και ηλεκτρομηχανολογικού εκσυγχρονισμού του τμήματος, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η πλήρης ανακατασκευή και αναδιαρρύθμιση όλων των αιθουσών, έχει σχεδιαστεί και η επέκταση του ΤΕΠ κατά περίπου 465 τετραγωνικά μέτρα. Στόχος είναι η εξέλιξη του ΤΕΠ σε κέντρο τραύματος επιπέδου 4, που θα μπορεί να αναλάβει ακόμα και τα πιο σοβαρά περιστατικά.
Πρόληψη σε σημαίνοντα ρόλο
Άλλος μεγάλος στόχος, οι πολίτες, ειδικά αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία, να μπορούν με ένα απλό τηλεφώνημα να έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται στο σπίτι τους, χωρίς να μετακινηθούν. Η Πρόληψη γίνεται απόλυτη προτεραιότητα για το ΕΣΥ, που πλέον δεν θα εστιάζει μόνο στη θεραπεία αλλά θα φροντίζει την υγεία των πολιτών εκ των προτέρων.
Δεν πρέπει βέβαια, να ξεχνάμε το πρόγραμμα Προλαμβάνω που παρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό και αποτελεί στην πραγματικότητα τη συνέχιση και διεύρυνση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, με την προσθήκη δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του καρκίνου του παχέος εντέρου και εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μία από τις πρώτες αιτίες θνητότητας παγκοσμίως.