Της Γιάννας Σουλάκη
Τρεις παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής αναμένεται να γίνουν η πάγια σύσταση των γιατρών για την προστασία των ασθενών από την άνοια, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη συρρίκνωση και την ατροφία του εγκεφάλου.
Εάν ακολουθείτε υγιεινή διατροφή, έχετε συστηματική σωματική δραστηριότητα και διατηρείτε φυσιολογικό βάρος μπορείτε να αποφύγετε την σταδιακή συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γηριατρικής Ψυχιατρικής (American Journal of Geriatric Psychiatry).
Αυτοί οι τρεις παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής αναμένεται να γίνουν πλέον η πάγια σύσταση των γιατρών για την προστασία των ασθενών τους από την άνοια, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη συρρίκνωση και την ατροφία του εγκεφάλου. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει πώς μπορεί να επηρεάσει η μη φυσιολογική ανάπτυξη πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, ασθενείς που παρουσιάζουν μικρής έκτασης απώλεια μνήμης, λένε οι ερευνητές.
Η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης στο σχετικό έγγραφό τους, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι μισές από τις περιπτώσεις ατόμων που νοσούν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ αντιμετωπίζουν τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η παχυσαρκία. Ακόμη και μια μείωση από 10% έως 25% αυτών των κινδύνων θα μπορούσε δυνητικά να εμποδίσει σχεδόν 500.000 περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πως κατέληξαν οι επιστήμονες στα συμπεράσματά τους;
Η μελέτη συμπεριέλαβε 44 ενήλικες, ηλικίας 40-85, οι οποίοι υπέφεραν από ήπια προβλήματα μνήμης, αλλά δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια. Οι εθελοντές έδωσαν πληροφορίες για τη διατροφή τους, τα επίπεδα άσκησης, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Στη συνέχεια έγινε καταγραφή με ΡΕΤ scan (ένας νέος τύπος ακριβούς απεικόνισης του εγκεφάλου) με τον οποίο μετρήθηκαν οι διακυμάνσεις των επιπέδων πρωτεϊνης στον εγκέφαλό τους.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην ανάλυση δύο συγκεκριμένων τύπων πρωτεϊνών: της βήτα-αμυλοειδούς και της TAU πρωτεΐνης. Και οι δύο τύποι πρωτεΐνης θεωρούνται βασικοί δείκτες στην εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Αν και η μελέτη δεν κατάφερε να αποδείξει τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ωστόσο εντόπισε πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων που ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής και αυτούς που δεν το έκαναν. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν ικανοποιητική σωματική δραστηριότητα και είχαν κανονική ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) είχαν λιγότερες αποθέσεις πρωτεΐνης (πλάκας) σε σχέση με εκείνους που έκαναν λιγότερη άσκηση και είχαν υψηλότερο ΔΜΣ. Το ίδιο διαπιστώθηκα και μεταξύ αυτών που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή (στην περίπτωση αυτή τη μεσογειακή διατροφή), σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν.
"Το γεγονός ότι καταφέραμε να ανιχνεύσουμε την επιρροή του τρόπου ζωής σε μοριακό επίπεδο, πριν από την έναρξη των σοβαρών προβλημάτων μνήμης, μας εξέπληξε», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης David Merrill, MD, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Semel του UCLA στις Νευροεπιστήμες και την Ανθρώπινη Συμπεριφορά.
Ο Dr. D.Merrell λέει ότι οι γιατροί έχουν από καιρό διαπιστώσει το γεγονός ότι η άσκηση και η διατροφή μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των μυών και της καρδιάς. Αλλά φαίνεται να υπάρχουν κι άλλες θετικές επιπτώσεις, τις οποίες μόλις τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται οι επιστήμονες: «Κάποιοι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας μου αναφέρουν οτι διαπιστώνουν όφελος στην οξύτητα και τη μνήμη τους, τις ημέρες που πηγαίνουν μια μεγάλη βόλτα ή τρώνε ψάρια, όπως για παράδειγμα σολομό" λέει.
“Αυτή η νέα μελέτη ενισχύει την άποψη ότι τελικά οι συνήθειες που είναι καλές για το σώμα μας είναι επίσης ωφέλιμες και για τον εγκέφαλό μας”, λέει ο Dr.Merrill, και απ'' ότι φαίνεται έχουν τελικά θετική επίπτωση στην ανώμαλη συσσώρευση πρωτεϊνών για χρόνια, αν όχι και δεκαετίες, πριν από τη διάγνωση της νόσου του Alzheimer" συμπληρώνει.
Στο έγγραφό τους, οι συγγραφείς προτείνουν, επίσης, να μην επικεντρώνεται κάποιος σε έναν από τους τρεις αυτούς παράγοντες βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Ο κίνδυνος για το Αλτσχάιμερ μπορεί να μειωθεί μόνο εάν κάποιος τρώει υγιεινά, κάνει περισσότερη άσκηση και διατηρεί φυσιολογικό βάρος, ταυτόχρονα.
Ο καθηγητής υποστηρίζει επίσης, ότι ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσει κάποιος πιο υγιεινές συνήθειες κι ότι ο ίδιος το συστήνει πάντα στους ασθενείς του, τους οποίους παρακολουθεί στο UCLA. «Προσπαθούμε να συστήνουμε σε όλους τους ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, μια καθοδηγούμενη από ειδικό αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με μεγαλύτερη επικέντρωση στην μεσογειακή διατροφή. Κάτι τέτοιο σίγουρα μπορεί να βελτιώσει τόσο την σωματική, όσο και την ψυχική υγεία των ανθρώπων με την πάροδο των ετών, ανεξάρτητα από την ηλικία τους”, συμπληρώνει.
Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε αρχικά στο RealSimple.com.