Ένα νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης «Υγεία για Όλους», για την προάσπιση της υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως άποροι/ανασφάλιστοι, πρόσφυγες, Ρομά, κάτοικοι ορεινής Θράκης, Πομάκοι, ξεκίνησε να υλοποιείται από τις 14 Ιουλίου, από την Πάτρα, με την πραγματοποίηση της πρώτης ομάδας εργασίας στα γραφεία της ΤΕΔΚ Αχαΐας, ενώ παράλληλα έγινε εμβολιασμός παιδιών προσφύγων, στη Μυρσίνη Ανδραβίδας. Στις 22 Ιουλίου το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» επισκέφθηκε τη Χαλκίδα όπου πραγματοποιήθηκε Περιφερειακή συνδιάσκεψη και παρουσίαση του προγράμματος.
Επόμενος σταθμός είναι ο Πύργος, στις 29 Ιουλίου, όπου εκτός από την Περιφερειακή συνδιάσκεψη, θα γίνει μεγάλη ιατρική παρέμβαση στη Ν. Μανωλάδα, για τους εργάτες και τους μετανάστες που εργάζονται στη γη. Η Ιατρική παρέμβαση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την 6η Υ.ΠΕ. και την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και συμμετέχει ιατρική αποστολή πλαισιωμένη από Παθολόγους, Λοιμωξιολόγους, Δερματολόγους, παρασκευάστρια για αιμοληψίες, επισκέπτριες υγείας, ενώ παράλληλα θα μεταφερθεί φορητός υπέρηχος και καρδιογράφος.
Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους», με χρονικό ορίζοντα το 2017, θα επισκεφθεί συνολικά 7 Περιφέρειες: Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Β. Αιγαίου, Δωδεκανήσου και 55 πόλεις.
Κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, διασυνδεόμενων με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές, προς όφελος των ευάλωτων ομάδων πληθυσμών που αντιμετωπίζουν σωρευτικά προβλήματα ένταξης στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας.
Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η Εταιρεία Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας «Υγεία για Όλους» με συντονιστές τους κ.κ. Ελένη Σωτηροπούλου, Οικονομολόγος, στέλεχος του ΕΟΦ, Ε. Θηραίο, Δ/ντής ΕΣΥ, Γενικός ιατρός, Σ. Καλανταρίδου, Καθηγήτρια Μαιευτικής Γυναικολογίας και Ε. Κούκκου, Δ/ντρια ΕΣΥ, Ενδοκρινολόγος. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του KEΣΥ, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και 34 Επιστημονικών φορέων.
Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν πρόσβαση σε ποικίλες ιατρικές υπηρεσίες - παρεμβάσεις με την εθελοντική υποστήριξη μιας Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από 90 διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς – Ακαδημαϊκούς, ενώ παράλληλα έχουν συσταθεί 7 Επιστημονικές Επιτροπές (1η Υ.ΠΕ) αποτελούμενες από 50 Πανεπιστημιακούς – Ακαδημαϊκούς. Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο κ. Γεώργιος Χρούσος, Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, και της Οργανωτικής Επιτροπής ο κ. Άγις Τσουρός, Διεθνής Σύμβουλος Πολιτικών & Στρατηγικών Υγείας, πρ. Διευθυντής Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οι Δράσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Πρόνοιας περιλαμβάνουν:
- Κλινική παιδιατρική εξέταση
- Εμβολιασμούς
- Οδοντιατρικός έλεγχος σε παιδιά
- Γυναικολογική εξέταση: μαστογραφία – test pap
- Κλινική εξέταση ενηλίκων (παθολογικός- καρδιολογικός έλεγχος)
- Καταγραφή περιστατικών που χρήζουν άμεσης δευτεροβάθμιας περίθαλψης- προώθηση σε Μονάδες Υγείας
- Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης, καταγραφή στοιχείων και εμβολιασμών σε ηλεκτρονικό βιβλιάριο
- Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης επιστημονικών δεδομένων, βάσει της αρχής open data.
Βασικός στόχος είναι οι δράσεις να επαναπροσδιορίζονται αλλά και να έχουν συνέχεια, βάσει των αναγκών που θα προκύπτουν.
Σήμερα, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, με αύξηση της ανεργίας που αγγίζει το 26,5% και το 42,7% να απειλείται με κίνδυνο φτώχειας, καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η άρση των προβλημάτων για την ισότιμη συμμετοχή των ευάλωτων πληθυσμών, στην ενημέρωση, την εκτίμηση των αναγκών υγείας τους, την ιατρική περίθαλψη, αποκατάσταση και υποστήριξή τους, τον προσανατολισμό τους στις υπηρεσίες του συστήματος υγείας και κοινωνικής φροντίδας και στην ενθάρρυνση τους να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή του τόπου.