Υπ. Υγείας: Τα διαρθρωτικά μέτρα για την κάλυψη κενών θέσεων σε άγονες περιοχές
Shutterstock
Shutterstock

Υπ. Υγείας: Τα διαρθρωτικά μέτρα για την κάλυψη κενών θέσεων σε άγονες περιοχές

Η έλλειψη τουλάχιστον 39 παθολόγων σε 14 νοσοκομεία της χώρας, από τα νησιά και την Πελοπόννησο μέχρι τη βόρεια Ελλάδα δημιουργεί προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ζητά από τους γιατρούς να «βάλουν λίγο πλάτη», όπως λέει χαρακτηριστικά, προκειμένου να περάσει η δύσκολη περίοδος του καλοκαιριού και έπειτα θα έρθουν οι νέες προσκλήσεις με νέα, πολύ ελκυστικά μέτρα.

Η πρόσκληση σε 150 ιδιώτες γιατρούς των αντίστοιχων περιοχών (Κως, Σαντορίνη, Σητεία, Ιεράπετρα, Πύργος, Σπάρτη, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Κιλκίς και Διδυμότειχο) μέσω των Ιατρικών τους Συλλόγων, να συνδράμουν στις εφημερίες του ΕΣΥ, «είχε πολύ μικρή ανταπόκριση, αφού μόλις 6 απάντησαν θετικά».

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας επικαιροποιεί τον υγειονομικό χάρτη με τις «άγονες περιοχές» μαζί με αύξηση (τριπλασιασμό) του σχετικού μηνιαίου επιδόματος που λαμβάνουν οι γιατροί για να υπηρετήσουν σε αυτές. Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Υγείας, το επίδομα θα διαμορφωθεί στο ποσό των 150 ευρώ μηνιαίως για τους γιατρούς που υπηρετούν στις λεγόμενες άγονες περιοχές κατηγορίας Β από 50 ευρώ που είναι σήμερα και στο ποσό των 300 ευρώ τον μήνα από 100 ευρώ που είναι σήμερα κατά μέσο στους γιατρούς των άγονων περιοχών κατηγορίας Α. Και στις δύο περιπτώσεις τα ποσά θα είναι καθαρά, πλέον του μισθού των γιατρών όπως αυτός ορίζεται με βάση τη βαθμίδα τους.

«Την περασμένη εβδομάδα είχα πολλές συζητήσεις με τον Πανελλήνιο Ιατρικό σύλλογο, με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, με τον Ιατρικό Σύλλογο της νήσου Κω, με τον Ιατρικό Σύλλογο της Δράμας, με τον Ιατρικό Σύλλογο της Ξάνθης και με τον Ιατρικό Σύλλογο της Σπάρτης. Πραγματοποιήσαμε, επίσης, μια μεγάλη σύσκεψη στη Σύρο, με όλους τους Δημάρχους και Αντιδημάρχους του νομού Κυκλάδων –ακόμα και το πιο μικρό νησί ήταν εκεί με τον Δήμαρχό του– και μιλήσαμε για τα προβλήματα και τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και πώς μπορεί να λυθούν. Και αυτή την εβδομάδα, στη Βουλή, ξεκινάει η συζήτηση και επί της τροπολογίας που έχουμε θέσει, που θα μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε πιο δυναμικά σε αυτό», ανέφερε ο υπ. Υγείας σήμερα.

«Βάλτε πλάτη»

«Βάζουμε πολλά περισσότερα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές, διευρύνουμε τις άγονες περιοχές, δίνουμε το δικαίωμα ιδιωτικού έργου στους γιατρούς και λαμβάνουμε μία σειρά διαρθρωτικών μέτρων. Αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα, πιστεύουμε  ότι θα αποδώσουν και οι επόμενες προσκλήσεις δεν θα είναι το ίδιο άγονες με τις προηγούμενες. Όμως, οι προσκλήσεις δεν είναι «πατάς ένα κουμπί και εκτελούνται». Έχουν ένα διάνυσμα χρόνου για να εκτελεστούν. Άρα, τι λέμε στους γιατρούς; Δεν σας θέλουμε για πάντα, σας θέλουμε για δύο, τρεις, πέντε μήνες να κάνετε δύο εφημερίες το μήνα, μέχρι να λειτουργήσει το νέο σύστημα».

«Μιλάω στους γιατρούς με ειλικρίνεια και τους λέω: βάλτε λίγο πλάτη για τέσσερις-πέντε μήνες και θα βγουν οι καινούριες προσκλήσεις με τα καινούρια μέτρα, προϊόντος του χρόνου θα βρούμε γιατρούς. Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε μονίμως για τα αυτονόητα. Θα ήμουν επίορκος Υπουργός Υγείας, εάν ξέροντας ότι δεν έχουμε γιατρό σε αυτά τα νοσοκομεία, δεν εξαντλούσα και το τελευταίο μέτρο που έχω για να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Δε με νοιάζει να γίνω συμπαθής. Εμένα με νοιάζει ο άνθρωπος που θα χτυπήσει την πόρτα του νοσοκομείου και θα βρεθεί εκείνη τη στιγμή σε μια πολύ μεγάλη ανάγκη, να μπορεί να βρει τον γιατρό του» κατέληξε ο υπουργός.

Η χρυσή βοήθεια

Τις τελευταίες μέρες, το υπουργείο Υγείας βρήκε έναν σημαντικό σύμμαχο, τον οποίο και ευχαρίστησε ο υπουργός Υγείας. Τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη πως θα χορηγήσει από το ταμείο του επίδομα 1.000 ευρώ σε κάθε γιατρό που θα συνδράμει, ποσό «που ξεπερνά τα χρήματα που θα λάβει για δύο εφημερίες επί τρεις μήνες». Επιπλέον, και με τη συνεργασία των Επιστημονικών Εταιρειών ο ΠΙΣ θα χορηγήσει τη δωρεάν συνδρομή για τρία πανελλήνια συνέδρια σε κάθε γιατρό που θα εργαστεί για το ΕΣΥ.