Το δικό του δυναμικό παρόν δίνει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ), στην 86 η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου (περίπτερο 7, stand 7), με κεντρικό σύνθημα «Μετασχηματίζοντας τον ΟΚΑΑ».
Παρουσιάζει σειρά έργων, τα οποία περιέχονται στο Πρόγραμμα, που υλοποιεί η Διοίκηση του Οργανισμού, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών του, προς τους χονδρεμπόρους που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις του και την παροχή στο καταναλωτικό κοινό, ποιοτικών και σε προσιτές τιμές προϊόντων.
Βασικός άξονας του έργων, αρκετά από τα οποία έχουν αποδοθεί στην χρήση των χονδρεμπόρων/πελατών του Οργανισμού είναι η αξιοποίηση των εθνικών υποδομών και περιουσίας (Ιχθυόσκαλες) και η ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, παράλληλα με έργα προστασίας του Περιβάλλοντος, όπως προώθηση της ανακύκλωσης, μαζί με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αξιοποίησης των οργανικών βιοαπορριμματων και σειρά ενημερωτικών δράσεων για την αναγκαιότητα μείωσης της σπατάλης τροφίμων.
Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, η Διοίκηση του ΟΚΑΑ υλοποίησε και απέδωσε στους επαγγελματίες αλιείς της Βορείου Ελλάδος, τα έργα της Β΄ Φάσης του Προγράμματος «Βελτίωση εγκαταστάσεων Ιχθυόσκαλας Νέας Μηχανιώνας, Θεσσαλονίκης» που αφορούν σε ψυκτικούς θαλάμους και «φούρνους κατάψυξης», που είναι η «καρδιά» κάθε Ιχθυόσκαλας, καθώς και σε επεκτάσεις διοικητικών και λοιπών βοηθητικών χώρων, απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία της Ιχθυόσκαλας.
Έργα που παρέμεναν «παγωμένα» για μία τουλάχιστον 10ετία και η ολοκλήρωσή τους αποτελούσε «στοίχημα» για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΚΑΑ, κ. Απόστολο Αποστολάκο, ο οποίος με κάθε ευκαιρία τόνιζε στους εποπτεύοντες τον Οργανισμό, φορείς την αναγκαιότητά τους, για την εύρυθμη λειτουργία της Ιχθυόσκαλας της Ν. Μηχανιώνας, μία από τις σημαντικότερες Ιχθυόσκαλες της χώρας μας.
Αναλυτικά, τα έργα αφορούν στα δύο κτίρια της Ιχθυόσκαλας και συγκεκριμένα:
- ένα εντελώς καινούριο κτίριο, που περιλαμβάνει ψυκτικό θάλαμο, γραφεία Διοίκησης, χώρο αποθήκης και μηχανοστάσιο, ενώ
- στο υφιστάμενο κτίριο επεκτάθηκε η αίθουσα δημοπρασίας αλιευμάτων και προστέθηκαν ψυκτικοί θάλαμοι.
Με τα εν λόγω έργα αναβαθμίζεται η λειτουργία της σημαντικότερης Ιχθυόσκαλας της Β. Ελλάδας, στην οποία λειτουργούν 55 Γραφεία, απασχολούνται περίπου 500 άτομα και σε καθημερινή βάση περνούν περισσότεροι από 1.000 πελάτες, διακινώντας περί τους 80 τόνους αλιευμάτων ανά την επικράτεια, συμβάλλοντας σημαντικά στην τοπική, αλλά και εθνική οικονομία.
Κι επειδή, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΚΑΑ, χωρίς προστασία του Περιβάλλοντος, δεν υπάρχει ανάπτυξη, οι αλιείς της Ιχθυόσκαλας Θεσσαλονίκης συμμετέχουν για μια ακόμη φορά στο Πρόγραμμα «Ψαρεύοντας Απορρίμματα», με στόχο την μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων.
Η Διοίκηση του ΟΚΑΑ, επενδύει και στις νέες καινοτόμες τεχνολογίες, που σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, κ. Απόστολο Αποστολάκο, αποτελούν εργαλεία ανάπτυξης και απλοποίησης του σύγχρονου χονδρεμπορίου, ενώ εξειδικευμένες εφαρμογές, σε συνδυασμό με πληθώρα πρωτοβουλιών που λαμβάνει η Διοίκηση, διευκολύνουν και αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ταυτόχρονα μειώνουν δραστικά την σπατάλη τροφίμων, δημιουργώντας «θετικό ισοζύγιο» στην εθνική οικονομία και την ανάπτυξη.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
Το e-Λαχαναγορά, που αποτελεί την πρώτη εφαρμογή για κινητά και δόθηκε στην χρήση χονδρεμπόρων φρούτων, λαχανικών, κρέατος και θαλασσινών, λειτουργώντας ως άυλο, ηλεκτρονικό κατάστημα χονδρικής, για online ψηφιακές παραγγελίες, συμπληρωματικό του φυσικού καταστήματος.
Αποτελεί, μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος αναβάθμισης των παρεχόμενων, από τον ΟΚΑΑ υπηρεσιών και όπως επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού είναι ένα ακόμη βήμα προς την ψηφιακή εποχή. Προσφέρει στις επιχειρήσεις την ευελιξία να πραγματοποιούν αγορές, εύκολα και γρήγορα με ένα «κλικ», ενώ οι συνεργαζόμενοι με τον Οργανισμό έμποροι μπορούν, μέσω αυτής της εφαρμογής, να έχουν τα καταστήματά τους, σε λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο και να συναλλάσσονται με τους πελάτες και προμηθευτές τους, με ασφάλεια, κερδίζοντας τόσο χρόνο, όσο και χρήμα.
Και συνεχίζει: η ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών επεκτείνεται και στις 11 Ιχθυόσκαλες που ανήκουν στον Οργανισμό, οι οποίες θα διασυνδεθούν μεταξύ τους για τη διακίνηση των αλιευμάτων, με τεράστια οφέλη για τους συναλλασσόμενους αλιείς και ιχθυεμπόρους.
Γιατί, όπως τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ, κ. Απόστολος Αποστολάκος, οι νέες τεχνολογίες αναδεικνύονται σε σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης και αποτελούν προτεραιότητα για την Οργανισμό.
Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται από την Διοίκηση του ΟΚΑΑ και στο Εθνικό Σύστημα Αγορών και Logistics που υλοποιεί η Διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, σε συνδυασμό με την δημιουργία νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων, των logistic center, με νέα ψυγεία, στον Αγ. Ιωάννη, Ρέντη.
Γιατί ο ΟΚΑΑ, επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, κ. Απόστολος Αποστολάκος, δεν είναι απλώς μια εταιρία του Δημοσίου που συμβάλλει στην εθνική οικονομία, αλλά μια εταιρία που σημαντικό μέρος των εσόδων της, επιστρέφεται στους πελάτες- χονδρεμπόρους, με αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του Οργανισμού, και στους καταναλωτές με την παροχή ποιοτικών και σε προσιτές τιμές προϊόντων.
Και λίγα στοιχεία για τον ΟΚΑΑ: Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ (ΟΚΑA ΑΕ), ιδρύθηκε το 1955 με την επωνυμία Οργανισμός Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών. Περιλαμβάνει την Κεντρική Λαχαναγορά στον Ρέντη και την Πάτρα, την Κρεαταγορά και την Αγορά του Καταναλωτή στο Ρέντη καθώς και τις 11 Ιχθυόσκαλες σε όλη την Ελλάδα.
Σήμερα, ο ΟΚΑΑ ΑΕ αποτελεί ανώνυμη εταιρεία κοινής ωφέλειας που έχει ως μοναδικό μέτοχο την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.