του Απόστολου Σκουμπούρη
Πτωτικά για 4η φορά στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, με εμφανή αδυναμία αντίδρασης παρά την ισχυρή διόρθωση που έχει προηγηθεί, κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου και του 7μήνου.
Στην αγορά είναι εμφανής η κόπωση και ο προβληματισμός, δεδομένου ότι οι short έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων το τελευταίο διάστημα, ενώ απειλούνται κρίσιμες στηρίξεις σύμφωνα με τους αναλυτές, που αν χαθούν, θα αλλοίωναν αρκετά το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum.
Σήμερα λοιπόν, τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 813 μονάδες με απώλειες 0,75%, ενώ ο τζίρος που διαμορφώνεται στα 15 εκατ. ευρώ.
Η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 κινείται πτωτικά, ενώ πτωτικά κινούνται και οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές, με την Attica Bank να ηγείται στις πιέσεις χάνοντας 2,73%.
Βεβαίως, η συνεδρίαση είναι αρκετά «ρηχή», οπότε πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν έως το κλείσιμο. Όπως θυμίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, αν η αγορά κλείσει έστω και ένα δέκατο του εκατοστού υψηλότερα από τις 823,74 μονάδες, που είναι το κλείσιμο του Ιουνίου, το ΧΑ θα έχει γράψει τον έκτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα, για πρώτη φορά από το 2006!
Πάντως, προς το παρόν, ο Ιούλιος, λόγω της διόρθωσης της περασμένης εβδομάδας, κινείται οριακά πτωτικά.
Σε ότι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, η άποψη του κ. Χατζηδάκη είναι ότι η περιοχή των 810 μονάδων πλέον είναι κρίσιμη, καθώς είναι το κυριότερο ανάχωμα στην υποχώρηση από τα υψηλά έτους. Διάσπαση και κλείσιμο κάτω από την λόγω ζώνη θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες προσέγγισης της επόμενης στήριξης προς τις 760 μονάδες σύμφωνα με τον αναλυτή.
Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. του Χ.Α. κατέγραψε απώλειες σε ποσοστό 3,07%, κάτι που μείωσε τα κέρδη το 7μηνο του 2017 στο +27,4%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 7,36% το 5ήμερο, με τα ετήσια κέρδη να περιορίζονται στο +24,7%.
Στο χώρο του FTSE 25 σήμερα κινούνται μόνο οι ΔΕΗ, Coca Cola HBC, Motor Oil, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Τιτάν και Fourlis, ενώ πτώση άνω του 1% καταγράφουν οι ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Folli Follie, Viohalco και Grivalia Properties. Μικρότερες απώλειες σημειώνουν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Σαράντης και Ελλάκτωρ.
Θυμίζουμε ότι η Πειραιώς δεν διαπραγματεύεται σήμερα καθώς προχωρά σε reverse split σε αναλογία μία νέα για κάθε 20 παλαιές μετοχές, με παράλληλη αύξηση της ονομαστικής αξίας από 0,30 ευρώ σε 6 ευρώ. Η μετοχή Δευτέρα και Τρίτη δε θα είναι στο ταμπλό στο οποίο θα επανέλθει την προσεχή Τετάρτη, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα 6 ευρώ.
Η εισαγωγή της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α.
Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης το ντεμπούτο στο ταμπλό της Κύριας Αγοράς εταιρείας BriQ Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση στα 2,29 ευρώ, όμως καταγράφει απώλειες 16% έχοντας κατέλθει στα 1,93 ευρώ.
Πρόκειται για τη θυγατρική εταιρεία του ομίλου Quest Συμμετοχών, η οποία προ μηνών αποσχίστηκε από τον όμιλο παίρνοντας «προίκα» ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ανήκουν στη μητρική, με στόχο να τα αξιοποιήσει κατάλληλα.
Στο Χ.Α. εισήχθησαν οι ονομαστικές μετοχές που προήλθαν από τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Quest Συμμετοχών Α.Ε. με επιστροφή στους μετόχους της εις είδος των μετοχών της εταιρείας BriQ Properties ΑΕΕΑΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαδικασία εισαγωγής της BriQ Properties εφαρμόζεται το… μοντέλο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, οπότε δεν υπήρξε παρέμβαση για την προσαρμογή της τιμής της Quest Συμμετοχών Α.Ε!
Έτσι, τα όρια της ημερήσιας διακύμανσης της τιμής της μετοχής κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης, θα είναι ελεύθερα! Ο τίτλος της Quest Συμμετοχών βρίσκεται σήμερα στα 10 ευρώ χωρίς να έχει ανοίξει ακόμη, όμως είναι εύλογες οι πιέσεις που θα δεχτεί σήμερα ο τίτλος.
Η αγορά θα δώσει την… ετυμηγορία της, όπως έγινε σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ, όμως ο τίτλος της Quest είναι θεμιτό να απολέσει έως και 2,29 ευρώ σήμερα, αν οι επενδυτές κινηθούν καθαρά… λογιστικά.
Πάντως, οι πρώτες πράξεις στη μετοχή της Quest Συμμετοχών μπήκαν στα 8,20 ευρώ και στο -18%!