Αγορές: Μετοχές και κλάδοι με το πιο δυνατό μομέντουμ
Shutterstock
Shutterstock

Αγορές: Μετοχές και κλάδοι με το πιο δυνατό μομέντουμ

Για τη Wall η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν μάλλον μια εβδομάδα «εμπέδωσης» της κατάστασης της οικονομίας των ΗΠΑ και των τάσεων του πληθωρισμού.

Αμφότερα τα μακροοικονομικά στοιχεία έδωσαν ανάμεικτα μηνύματα μέχρι στιγμής, ενώ και η σεζόν ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζει να δίνει μια μάλλον μπερδεμένη εικόνα της εταιρικής Αμερικής, με πολλές εταιρείες να «πιάνουν» τις «προσγειωμένες» προσδοκίες των αναλυτών, αλλά και πολλές να απογοητεύουν.

Η ανακοίνωση χθες των λιανικών πωλήσεων για τον μήνα του Ιανουαρίου πρόσθεσε νέους προβληματισμούς όσον αφορά τις ήδη τραυματισμένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό μετά τα στοιχεία της Τρίτης.

Πιο συγκεκριμένα οι λιανικές πωλήσεις του Ιανουαρίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και 10 μήνες, κάνοντας βουτιά κατά 0,8%, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από την πτώση 0,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, προκαλώντας ανησυχία για την αντοχή του μέσου καταναλωτή στις ΗΠΑ υπό το βάρος του σταθερού πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων. (σ.σ:Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε καθοδικά, στο +0,4% αντί του +0,6% που είχε εκτιμηθεί αρχικά).

Το μέγεθος της αναδίπλωσης των καταναλωτών αποτυπώθηκε πιο καθαρά και στο πιο στενό μέτρο που εξαιρεί τις πωλήσεις αυτοκινήτων και έδειξε επίσης σημαντική πτώση του όγκου κατά 0,6%, την ώρα που η αγορά περίμενε αύξηση κατά 0,2%.

Η αγορά αναθάρρησε μετά τα νέα της μεταποιητικής δραστηριότητας στην περιοχή της Νέας Υόρκης, μετά τη βουτιά που είχε σημείωσε τον Ιανουάριο για να απογοητευτεί και πάλι στη συνέχεια με το άλμα των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης για τις γενικές επιχειρηματικές συνθήκες της New York Fed κέρδισε 41,3 μονάδες, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2020. Πολύ καλό νέο αν και ο δείκτης εξακολουθεί να παραμένει σε αρνητικό έδαφος, κάτι που υποδηλώνει συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όσον αφορά τώρα τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, πυροδότησαν νέες ανησυχίες για ανοδικές πιέσεις στις τιμές, καθώς τον Ιανουάριο σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων πέντε μηνών. Αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας κατά πολύ την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 0,1%

Σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα, την ενέργεια και κάποια άλλα στοιχεία, η μηνιαία άνοδος έφτασε το 0,6% τον Ιανουάριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε ένα έτος. Ο ετήσιος δείκτης έμεινε αμετάβλητος στο 2,6%.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις τιμές παραγωγού, οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων ενισχύθηκαν, με την απόδοση του 10ετούς να φθάνει έως το 4,33% και η διετία εως το 4,72%, αντικατοπτρίζοντας τον προβληματισμό της αγοράς όσον αφορά τη στάση εφεξής των αξιωματούχων της Fed.

Πονοκέφαλο στους αξιωματούχους προσέφεραν άλλωστε και τα υπόλοιπα μακροοικονομικά στοιχεία της Παρασκευής. Ο δείκτης τιμών στις εισαγωγές αυξήθηκε κατά 0,8% από τον προηγούμενο μήνα, τη στιγμή που οι αναλυτές περίμεναν να παραμείνουν αμετάβλητες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022. (σ.σ: Τουλάχιστον τα στοιχεία του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά, σε μείωση 0,7% από την αρχική εκτίμηση για αμετάβλητες εισαγωγές).

Οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας κινήθηκαν στο χαμηλό ενός μήνα, σε μια νέα ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 8.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 212.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, διαψεύδοντας τους αναλυτές που τις τοποθετούσαν στις 220.000.

Το γενικό συμπέρασμα λοιπόν από τα μακροοικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας είναι ότι το τελευταίο μίλι της επαναφοράς του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα δεν θα αποδειχθεί εύκολο, ενώ ίσως δεν θα ολοκληρωθεί χωρίς μια ήπια ύφεση.

Στις ΗΠΑ δεσπόζουν ΑΙ, ημιαγωγοί, cybersecurity και βιοτεχνολογία

Το πρόσφατο ράλι της Wall έχει συγκεντρωθεί σε έναν στενό κύκλο μετοχών που περιλαμβάνει πέντε από τις επτά Magnificent Seven -η Τesla σημειώνει μέχρι στιγμής απώλειες άνω του 19% και η Αpple πέριξ του 1,5% - με την Nvidia να οδηγεί την αγορά με κέρδη άνω του 50% και τη Μeta με κέρδη άνω του 35%, αλλά και κάποιες εταιρείες κυρίως από τον τεχνολογικό και βιοτεχνολογικό κλάδο να εμφανίζουν εντυπωσιακές επιδόσεις.

Μεταξύ των γνωστών ονομάτων που ανεβάζουν τη συνολική αγορά με μεγάλα κέρδη από 26%- 33% είναι η Netflix, η Eli Lilly, η Catalent- πάροχος τεχνολογιών ανάπτυξης, παρασκευής φαρμάκων, βιολογικών και γονιδιακών θεραπειών- η Palo Alto, η AMD και η Crowdstrike Holdings, ενώ με άνοδο πέριξ του 13% -16% κινήθηκαν η Merck & Co, η Wr Berkley - εταιρεία χαρτοφυλακίου εμπορικών γραμμών ασφάλισης ακινήτων και ατυχημάτων, η HCA Healthcare, η IBM, η Broadcom, η Salesforce κ.α.

Γενικά οι κλάδοι της ΑΙ, των ημιαγωγών και του Cybersecurity κυριαρχούν στις αποδόσεις στις ΗΠΑ, ενώ εάν υπάρχει μια αξιοσημείωτη τάση στα δεδομένα, είναι ότι πολλές από τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης με κορυφαίες επιδόσεις προέρχονται από τον τομέα της υγείας και της βιοτεχνολογίας. Στις χειρότερες επιδόσεις από πλευράς growth μέχρι στιγμής είναι οι κλάδοι της βιομηχανίας, Κοινής Ωφελείας, Ενέργειας και Υλικών.

Οι Ευρωπαίοι πρωταγωνιστές

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, περίπου το 53% των εταιρειών του δείκτη MSCI Europe που έχουν ανακοινώσει έως τώρα αποτελέσματα, σημείωσε επιδόσεις κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό τουλάχιστον από τις αρχές του 2020, όταν το Bloomberg Intelligence άρχισε να παρακολουθεί τα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς τα εταιρικά κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ήταν τα πιο απογοητευτικά της τελευταίας δεκαετίας.

Μόλις λίγο πάνω από το ένα τρίτο των εταιρειών πέρασαν σύμφωνα με το Βloomberg Intelligence τον πήχη, και μόλις το 13% των εταιρειών του δείκτη ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των αναλυτών.

Τα εταιρικά κέρδη αντικατόπτρισαν τη στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και την επιβράδυνση της κατανάλωσης.

Όπως και στις ΗΠΑ, τις μεγαλύτερες αποκλίσεις σε σχέση με τις προσδοκίες παρουσίασαν οι ενεργειακές και οι βιομηχανικές εταιρείες. Μεγάλες ήταν οι αποκλίσεις στην Ευρώπη και στις εταιρείες καταναλωτικών ειδών, ενώ από την άλλη πλευρά πολύ καλά τα πήγαν οι τεχνολογικές εταιρείες και οι εταιρείες τυχερών παιχνιδιών.

Ειδικά οι βιομηχανικές επιχειρήσεις είχαν μια πολύ δύσκολη χρονιά, με την πλειοψηφία να σημειώνει επιδόσεις κάτω των εκτιμήσεων των αναλυτών καθ’όλη τη διάρκεια του 2023.

Επίσης, στην Ευρώπη αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των εταιρειών ίδιων κλάδων.

Για παράδειγμα, στον κλάδο των πολυτελών προϊόντων, τα ισχυρά κέρδη της LVMH, της Hermes, του Dior και της Richemont ήρθαν σε πλήρη αντίθεση με την προειδοποίηση της Burberry για υστέρηση στα κέρδη της και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Hugo Boss. Ομοίως και η συμπεριφορά τους στο ταμπλό.

Ο τεχνολογικός κλάδος της Ευρώπης έχει αιχμή τις επιδόσεις του ολλανδικού κολοσσού κατασκευής εξοπλισμού τσιπ ASML Holding αλλά και του γερμανού κατασκευαστή λογισμικού SAP, με τον πρώτο να σημειώνει κέρδη από την αρχή της χρονιάς άνω του 29% και τον δεύτερο κέρδη της τάξης του 20%.

Βέβαια και σε αυτόν τον κλάδο υπάρχει ισχυρή διαφοροποίηση στις επιδόσεις.

Για παράδειγμα η Atlas Copco - κατασκευάζει εργαλεία για κατασκευαστές τσιπ- επλήγη από την επιβράδυνση της ζήτησης στη βιομηχανία ημιαγωγών, σημειώνοντας κέρδη μόλις 3%, ενώ αδιάφορες είναι και οι επιδόσεις της Siemens, που είδε τις παραγγελίες της από την Κίνα για software εργοστασιακού αυτοματισμού να καταρρέουν.

Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα και επομένως και οι χρηματιστηριακές επιδόσεις δύο εκ των μεγαλύτερων παικτών της Ευρώπης, της STMicroelectronics και της Infineon Technologies με πτώση 4,5% και 9,5% αντίστοιχα από την αρχή του έτους.

Οι εταιρείες τυχερών παιχνιδιών έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής ισχυρά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, ενώ μικτή είναι η εικόνα στον κλάδο healthcare και φαρμακοβιοτεχνολογίας, με την Novo Nordisk να συνεχίσει να ξεχωρίζει με τα φάρμακα Wegovy και Ozempic για την απώλεια βάρους. Η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία έχει σημειώσει άνοδο 22% από την αρχή του έτους.

Τέλος, ο κλάδος Άμυνας διατηρεί τα σκήπτρα των ισχυρών επιδόσεων με τη γερμανική Rheinmetall να σημειώνει άνοδο 29,75% από την αρχή του έτους, τη σουηδική SAAB με επίσης εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 28,3% και την ιταλική Leonardo με άνοδο 23.16%, ενώ ακολουθούν η γαλλική Safran με άνοδο 17,37%, η γερμανική MTU Aero Engines με άνοδο 16,38%, η βρετανική ΒΑΕ Systems με άνοδο 11,29% και η επίσης βρετανική Rolls-Royce Holdings με άνοδο 10%, ενώ ηπιότερη άνοδο της τάξης του 5% εμφάνισε η γαλλική Thales. (σ.σ: Περισσότερα για τις πρόσφατες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό κλάδο άμυνας μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.