Το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα η μητέρα των αγορών δεν κατάφερε να επανακτήσει έστω τον μέσο κινητό των 30 ημερών, ήτοι τις 5510 μονάδες, δεν αποτελεί και τον καλύτερο τεχνικό οιωνό για την τρέχουσα εβδομάδα.
Αν δεν προκύψει κάποια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς, το πιο πιθανό σενάριο είναι οι αναλυτές να συνεχίσουν να μειώνουν τις προσδοκίες για τις επιδόσεις του S&P500.
Αυτή τη στιγμή, παρά το πάγωμα των ανταποδοτικών δασμών για 90 ημέρες και την αναστολή όσον αφορά την Κίνα των δασμών μόνο σε smartphones και ορισμένα ηλεκτρονικά είδη, οι οριζόντιοι δασμοί της τάξης του 10% που ισχύουν για όλους έχουν ήδη "κατεβάσει" τον μέσο στόχο της Wall Street για τη μητέρα των αγορών στα τέλη του έτους στις 6.012 μονάδες, από τον πρότερο στόχο των 6540 μονάδων.
Δεν είναι όμως μόνο οι δασμοί που προκαλούν τη μεγάλη ζημιά στις προσδοκίες, αλλά το γεγονός ότι ο εμπορικός πόλεμος επεκτείνεται πολύ πέρα από τους απλούς φόρους στις εισαγωγές.
Οι ανησυχίες σχετικά με τους περιορισμούς των εξαγωγών αμερικανικών και ευρωπαϊκών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης προς την Κίνα, έχουν εγείρει φόβους για σημαντική επίδραση στα βραχυπρόθεσμα κέρδη εταιρειών όπως η Nvidia ή η ASML, παρά το γεγονός ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές τους παραμένουν ισχυρές.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την Nvidia, το γεγονός ότι θα χρειάζεται πλέον ειδικές άδειες για τις εξαγωγές των τσιπ H20 έπεσε σαν «βόμβα» στην αγορά, καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε πλήγμα έως και 5,5 δις δολαρίων στα επερχόμενα τριμηνιαία κέρδη.
Υπενθυμίζουμε ότι τα τσιπ H20 εξαρχής σχεδιάστηκαν για να παρακάμπτουν αυτούς τους περιορισμούς των εξαγωγών προς την Κίνα καθώς θεωρούνται πιο «αδύναμα» τσιπ.
Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ όμως στην κλιμάκωση της τεχνολογικής διαμάχης με το Πεκίνο έθεσε σημαντικούς περιορισμούς και στις εξαγωγές των συγκεκριμένων τσιπ, στο πλαίσιο της στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένη τεχνολογία ημιαγωγών, τόσο για λόγους ανταγωνιστικότητας όσο και για λόγους ασφαλείας.
Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν ολοένα και περισσότερους αναλυτές να προσαρμόσουν τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες τους, προβλέποντας μείωση των εσόδων των εταιρειών του κλάδου λόγω μειωμένων πωλήσεων στην Κίνα.
Άλλωστε, μετά από τον «σεισμό» της προειδοποίησης της Nvidia για ζημιά-μαμούθ ύψους 5,5 δις δολαρίων, και η Advanced Micro Devices προχώρησε σε ανάλογη αρνητική προειδοποίηση.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προκαταρκτική αξιολόγηση που πραγματοποίησε η εταιρεία σχετικά με τις συνέπειες που θα προκύψουν από την αναθεώρηση της οδηγίας για τις εξαγωγές του κλάδου προς την Κίνα, αναμένει ζημιές έως και 800 εκατ. δολαρίων.
Η AMD δήλωσε ότι σκοπεύει να αιτηθεί άδειες εξαγωγής, χωρίς όμως να είναι βέβαιη ότι αυτές θα εγκριθούν, κάτι που θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τις σχέσεις της με σημαντικούς πελάτες. Το πλήγμα βέβαια για την AMD θα είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο της Nvidia, η οποία κυριαρχεί στο συγκεκριμένο είδος τσιπ κατέχοντας πάνω από το 90% της αγοράς.
Φόβοι και για μακροπρόθεσμες συνέπειες
Υπάρχουν όμως και αναλυτές που βλέπουν πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Για παράδειγμα, το Bloomberg φιλοξένησε τις εκτιμήσεις του στρατηγικού αναλυτή της Invesco Asset Management, Tomo Kinoshita, σύμφωνα με τις οποίες οι περιορισμοί των τσιπ H20 «οδηγούνται από τις ανησυχίες για την άνοδο της Κίνας στον τομέα των ηλεκτρονικών, και υπό αυτή την έννοια, είναι πιθανό να γίνει μια μόνιμη πολιτική, η οποία θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών».
Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, για την Κίνα η συμπερίληψη των τσιπ H20 στους περιορισμούς εξαγωγών των ΗΠΑ υποδεικνύει ότι η πρόσβαση στο παγκόσμιο τεχνολογικό υλικό θα περιοριστεί περαιτέρω.
Ακόμα και μετά την επανάσταση της τεχνολογίας της DeepSeek, η οποία δημιούργησε ελπίδες ότι μπορεί να γίνει πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη χωρίς τα πιο πρωτοποριακά τσιπ, ο περιορισμός των εξαγωγών του τσιπ H20 αποτελεί σοβαρό πλήγμα, καθώς υπάρχει σοβαρή εξάρτηση από το συγκεκριμένο τσιπ μεγάλων παικτών του ασιατικού τεχνολογικού χώρου. Ως εκ τούτου, οι ανακοινώσεις της Nvidia επηρέασαν το επενδυτικό συναίσθημα και για πολλούς τεχνολογικούς γίγαντες της Κίνας όπως η Alibaba Group και η Baidu.
Μόνο οι εταιρείες εγχώριων κινεζικών τσιπ, όπως οι Hua Hong Semiconductor και η Advanced Micro-Fabrication Equipment σημείωσαν σημαντική άνοδο, καθώς θεωρητικά η απαγόρευση του τσιπ H20 θα στρέψει την αγορά αναγκαστικά στη χρήση των εγχώριων τσιπ.
SOS από την ASML
Αλλά και η ASML ενίσχυσε τις ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύοντας μια απογοητευτική έκθεση για τις παραγγελίες.
Η έκθεση αυτή όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των αναλυτών, αλλά προκάλεσε και μεγάλο προβληματισμό, καθώς η διοίκηση της εταιρείας παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει πώς να ποσοτικοποιήσει τον αντίκτυπο των πρόσφατων ανακοινώσεων για τους δασμούς. Μια παραδοχή που οδήγησε τη μετοχή της ολλανδικής εταιρείας σε σοβαρές απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα, συμπαρασύροντας και τον υπόλοιπο τεχνολογικό κλάδο και δεν αναφερόμαστε μόνο στον ευρωπαϊκό.
Η κορεατική εταιρεία κατασκευής μνήμης SK Hynix, το κορυφαίο χυτήριο Taiwan Semiconductor Manufacturing και η ιαπωνική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού τσιπ Advantest σημείωσαν εκτεταμένες απώλειες μετά τις δηλώσεις της ASML.
Το τσιπ 2nm της TSMC
Η TSMC είναι μια από τις σημαντικότερες εταιρείες του κόσμου, καθώς κατασκευάζει τους επεξεργαστές A series της Apple, που υπάρχουν στα iPhone, iPad και Macs, τις GPUs της NVidia, που χρησιμοποιούνται σε κάρτες γραφικών και υπολογιστές AI, τα τσιπ της AMD, καθώς και τους επεξεργαστές Snapdragon, που χρησιμοποιούνται στα τηλέφωνα της Samsung, Xiaomi κ.ά. (σ.σ: Σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Η ταϊβανέζικη εταιρεία πρόσφατα παρουσίασε το ισχυρότερο μικροτσίπ του κόσμου, το τσιπ των 2 nm (σ.σ: 2 δισεκατομμυριοστά του μέτρου).
Το τσιπ των 2 nm έχει 10%-15% υψηλότερη ταχύτητα από το τσιπ των 3 nm ή 20-30% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας στην ίδια ταχύτητα λειτουργίας. Παράλληλα, η πυκνότητα των τρανζίστορ είναι αυξημένη κατά 15%, κάτι που σημαίνει ότι οι συσκευές θα μπορούν να διαχειρίζονται πιο σύνθετες εργασίες.
Το τσιπ αυτό λοιπόν αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα για την Ταϊβάν και ως εκ τούτου το γεγονός ότι η εταιρεία κατά την τριμηνιαία της έκθεση άφησε αιχμές ότι σκοπεύει να κατασκευάζει το 30% των κορυφαίων της τσιπ στις ΗΠΑ, έχει ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, C.C. Wei, διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν συνομιλίες ή συμφωνίες με άλλες εταιρείες για κοινοπραξίες, παραχώρηση τεχνολογίας ή μεταφορά τεχνογνωσίας. Παρόλα αυτά, η TSMC επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να παράγει τσιπ 2 νανομέτρων στις ΗΠΑ από το 2030 και μετά, μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επεκταθεί στις ΗΠΑ, με πέντε νέα εργοστάσια, παρά τα πρόσφατα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμμένη να δώσει την άδεια να κατασκευάζονται τα τσιπ των 2 nm εκτός Ταϊβάν για λόγους ασφάλειας.
Η κατασκευή των τσιπ των 2 nm δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει οποιαδήποτε εταιρεία. Η TSMC χρησιμοποιεί μια εξελιγμένη τεχνική που λέγεται Ακραία Υπεριώδης Λιθογραφία – EUV- η οποία εξασφαλίζει την καλή μετάδοση της θερμότητας στο τσιπ, ακόμα και όταν η κατανάλωση είναι χαμηλή. (σ.σ: Η υπερθέρμανση του τσιπ επηρεάζει την απόδοσή του και τη διάρκεια ζωής).
Η EUV πέραν μιας τεχνικής υψηλού κόστους είναι και μια τεχνική υψηλής καινοτομίας, καθώς δεδομένου ότι έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες των συμβατικών υλικών, όπως το πυρίτιο, αναζητά συνεχώς νέα υλικά, η έρευνα για τα οποία ανεβάζει ακόμα περισσότερο τα κόστη.
Τα μικρότερα τσιπ που παράγονται με αυτή την τεχνολογία δημιουργούν το υπόβαθρο για τη δημιουργία σημαντικών τεχνολογικών καινοτομιών που δεν μπορούμε καν αυτή τη στιγμή να προβλέψουμε, μιας και η τεχνητή νοημοσύνη είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.
Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, αν πράγματι η κυβέρνηση της Ταϊβάν προχωρήσει στην άδεια η πιο προηγμένη τεχνολογία της χώρας να μεταφερθεί και στις ΗΠΑ, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός με αυξημένη γεωπολιτική σημασία όσον αφορά τη συμμαχία των δύο χωρών.
Την ίδια ακριβώς βαρύτητα θα έχει και μια αρνητική απόφαση για την παραγωγή των συγκεκριμένων τσιπ στις ΗΠΑ.
Η TSMC αυξάνοντας τις επενδύσεις της στις ΗΠΑ κατά 100 δισεκατομμύρια δ
ολάρια και χτίζοντας πέντε νέες εγκαταστάσεις «αιχμής» σε αμερικανικό έδαφος, εξασφαλίζει ότι θα αποφύγει δασμούς 25% σε ολόκληρη τη βιομηχανία της, καθώς θα φέρει περισσότερη μεταποίηση στις ΗΠΑ.
Αν η TSMC εν τέλει μεταφέρει περίπου το 30% της παραγωγής του τσιπ των 2 nm στις ΗΠΑ έως το 2030, θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την εμπορική κυριαρχία τους έναντι αντιπάλων και συμμάχων, αλλά προφανώς η κυβέρνηση της Ταϊβάν θα απαιτήσει από τις ΗΠΑ εγγυήσεις ασφαλείας απέναντι στις επεκτατικές διαθέσεις του Πεκίνου.
Όπως και να έχει, ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους αν μεταφερθεί η παραγωγή του τσιπ των 2 nm στις ΗΠΑ θα είναι η Apple, καθώς σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνολογία 2nm για το τσιπ A20 του iPhone 18 Pro, το οποίο αναμένεται το 2026 και το οποίο θα έχει εφαρμογές επόμενης γενιάς στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να είναι απαραίτητα συνδεδεμένο με τη δική της πλατφόρμα «Apple Intelligence».
Η πιθανή μεταφορά παραγωγής του τσιπ 2 nm στα εργοστάσια της TSMC στις ΗΠΑ θα είναι εξίσου σημαντική εξέλιξη και για τις Nvidia και AMD.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.