Τα κερδοσκοπικά hedge funds είχαν χτίσει θέσεις «short» πάνω από $15,7 δισ. στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ποντάροντας σε πτώση τους μετά την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank που πυροδότησε φόβους μετάδοσης της κρίσης, σύμφωνα με τη S&P Global Markets Intelligence.
Μεγάλα hedge funds όπως το Marshall Wace και το Odey Asset Management αύξησαν το σορτάρισμα τους στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το «short selling» ή οι ανοικτές πωλήσεις είναι τακτική όπου δανείζονται μετοχές για να πωληθούν στην αγορά με την προσδοκία ότι θα επαναγορασθούν σε χαμηλότερη τιμή, δηλαδή με σημαντικό κέρδος.
Το Marshall Wace είχε τις μεγαλύτερες θέσεις «short» σε ευρωπαϊκές τράπεζες, στην Αυστρία, Ιταλία, Σουηδία, Ισπανία, Πολωνία και Βρετανία. Μεταξύ των τραπεζών αυτών ήταν η αυστριακή BAWAG, η FinecoBank στην Ιταλία, η Handelsbanken, η ισπανική CaixaBank, η NatWest Group και η Βank Polski.
Handelsbanken, Mediobanca, BNP Paribas, Credit Suisse και Deutsche Bank ήταν μεταξύ των τραπεζών με το υψηλότερο ποσοστό μετοχών που είχαν δανειστεί κερδοσκόποι για σορτάρισμα, σύμφωνα με τη S&P Global Markets Intelligence.
Οι ερευνητές του οίκου ανέλυσαν 113 τράπεζες και είδαν μία αύξηση 5% κατά μέσο όρο στον δανεισμό μετοχών τους σε κερδοσκόπους από τις 10 μέχρι τις 14 Μαρτίου.
Η μετοχή της Credit Suisse βυθίστηκε μέχρι 30% ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη μετά τη δήλωση του μεγαλύτερου μετόχου της, της σουδαραβικής National Bank, ότι δεν πρόκειται να προβεί σε κεφαλαιακή ένεση στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας.
Οι traders που είχαν θέσεις short στην Credit Suisse πρέπει να κέρδισαν γύρω στα $239 εκατ. τον Μάρτιο από το σορτάρισμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της S3 Partners. H μετοχή της BNP Paribas έκανε βουτιά 12% την περασμένη Τετάρτη πριν ανακάμψει μερικώς, περιορίζοντας τις ζημιές στο 9%. Η Deutsche Bank έπεσε σχεδόν 9%.
Μέσα σε ένα μόνο επταήμερο αυτή την εβδομάδα εξαϋλώθηκε κεφαλαιοποίηση $120 δισ. από τη συνολική αξία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Το sell off προκλήθηκε από γενικευμένο πανικό χωρίς ιδιαίτερη εστίαση στα θεμελιώδη. Όλα άρχισαν όταν η Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ αναγκάστηκε να πουλήσει χαρτοφυλάκιο ομολόγων με ζημιές για να αντλήσει ρευστότητα ώστε να ανταποκριθεί στις εκροές καταθέσεων από τους πελάτες της. Η περιπέτειά της πυροδότησε φόβους για ευρύτερο πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες.
Η δραστική κίνηση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας το βράδυ της Τετάρτης να διασφαλίσει πιστωτική γραμμή 50 δισ. ελβετικών φράγκων ($54 δισ.) στην Credit Suisse οδήγησε σε δυνατό ριμπάουντ 32% της μετοχής. Δίνει την ευκαιρία στην Credit Suisse να αναστηθεί μετά τη σφοδρή κρίση εμπιστοσύνης που έφτασε να αναστατώσει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Η λευκή επιταγή της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας θύμισε το «whatever it takes» του πρώην προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi πριν μία δεκαετία με σκοπό να στηριχτεί το ευρώ στην κλιμάκωση της κρίσης χρέους.
Πάντως, σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan, το πιθανότερο σενάριο είναι να εξαγοραστεί η Credit Suisse από την ελβετική ανταγωνίστρια UBS καθώς η στήριξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας «δεν είναι αρκετή». Όπως εκτιμά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η Credit Suisse παλεύει να κερδίσει πίσω την εμπιστοσύνη της αγοράς ενώ οι δραστηριότητες της διαβρώνονται συνεχώς.