Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με τους αμερικανικούς δείκτες να κλείνουν και χθες ανοδικά, τον Dow Jones να έχει πλησιάσει πλέον ξανά στα ιστορικά υψηλά του απέχοντας λιγότερο από 3% από το απόλυτο ρεκόρ του και τις ευρωπαϊκές αγορές να «επιστρέφουν» σήμερα με ισχυρά κέρδη άνω του 1%, το Χ.Α. προσπαθεί να συνεχίσει την αντίδραση που ξεκίνησε χθες.
Εν μέσω λοιπόν λίαν θετικού ευρωπαϊκού κλίματος και με τις αγορές του ευρωπαϊκού νότου να κερδίζουν από 1,50% έως 1,82%, το Χ.Α. κινείται ήπια ανοδικά, σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσει την ευρύτερη περιοχή των 630- 635 μονάδων.
Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δυναμική στην αγορά, κάτι που μαρτυράται από τον περιορισμένο – ξανά – τζίρο, όμως το γεγονός ότι έχουν σταματήσει οι πωλήσεις, είναι η κύρια αιτία της προσπάθειας θετικής αλλαγής.
Η αγορά «χτύπησε» δύο φορές στο χαμηλό των 610 μονάδων δείχνοντας ότι αυτή η ζώνη μπορεί να γίνει μια καλή βάση στήριξης, ενώ χθες – μετά το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 616 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στις 630 μονάδες και πλησίον του υψηλού ημέρας.
Έτσι, δημιουργήθηκαν θετικοί οιωνοί για τη σημερινή συνεδρίαση όπου ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 635 μονάδες με άνοδο 0,87%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 9 εκατ. ευρώ.
Πάντως, επαναλαμβάνουμε πως κύριο πρόβλημα της αγοράς είναι η μη εισροή νέων κεφαλαίων, κάτι που καθιστά απολύτως ρηχές όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις. Στις δύο συνεδριάσεις που έχουν γίνει αυτή την εβδομάδα, ο τζίρος ήταν πανομοιότυπος, μόλις ελάχιστα υψηλότερα από τα 32 εκατ. ευρώ, με το 97% αυτού να γίνεται στο χώρο του FTSE 25.
Τη Δευτέρα μόλις 1,74 εκατ. ευρώ πήγαν για μετοχές πέραν του FTSE 25, ενώ χθες o τζίρος πέραν των blue chips και των τραπεζών ήταν μόλις 2,7 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν την απολύτως μονοδιάστατη και μονοφασική εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.
Η ελληνική αγορά έχει «στεγνώσει» από εγχώριους επενδυτές οι οποίοι παραδοσιακά δραστηριοποιούνταν (και) στο χώρο της μεσαίας αλλά και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου υπάρχουν αρκετές μετοχές ποιοτικών εταιρειών, που όμως έχουν πολύ μικρή εμπορευσιμότητα.
Πρόκειται για μια μόνιμη παθογένεια και ένα κεντρικό δομικό πρόβλημα του ελληνικού χρηματιστηρίου, εδώ και χρόνια.
Κατά τα λοιπά, σήμερα οι τράπεζες συνεχίζουν να δείχνουν βελτιωμένη εικόνα, με τη Eurobank να ξεχωρίζει για 2η συνεχή συνεδρίαση, καθώς μετά το χθεσινό εντυπωσιακό +11,37% με εντυπωσιακό όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια, συνεχίζει και σήμερα στο +3,35% με όγκο που ήδη φτάνει στα 2 εκατ. ευρώ.
Κάποιες πληροφορίες – που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν – λένε ότι η αφύπνιση της Eurobank πιθανότατα να οφείλεται στο ότι ενδέχεται να μην διαγραφεί από το δείκτη MSCI Emerging Markets στην προσεχή αναδιάρθρωση.
Η Alpha Bank ενισχύεται κατά 2,65%, η Πειραιώς +1,85% και η Εθνική +1,15%. Στο χώρο των blue chips όπου χθες είχαμε σημαντική αφύπνιση με καλή αντίδραση, σήμερα η εικόνα είναι μεικτή. Ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Viohalco, Fourlis, Jumbo και ΟΤΕ, ενώ υποχωρούν ήπια οι Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και Σαράντης.
Στον Mid Cap κέρδη άνω του 1% έχουν τίτλοι όπως MIG, Ικτίνος, Intracom Holdings, Intrakom Κατασκευές, Attica Bank, Υγεία και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ενώ υποχωρούν μετοχές όπως Intralot, Νηρέας, Πλαίσιο Computers και Κρι Κρι.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως ΕλβαλΧαλκόρ, Κέκροπας, ΙΑΣΩ, Trastor και AS Company, ενώ υποχωρούν οι Profile, Ιατρικό Αθηνών και Κτήμα Λαζαρίδη. Στο σύνολο της αγοράς, 38 μετοχές ενισχύονται έναντι 29 που υποχωρούν.