Του Απόστολου Σκουμπούρη
Πιστοποιώντας ότι πλέον το παγκόσμιο επενδυτικό σύστημα έχει αποκτήσει άμυνες και δεν «υπακούει» σε νόρμες και κανόνες που οριοθετούσαν επί δεκαετίες τα χρηματιστήρια, μόλις μια ημέρα κράτησε η ανησυχία για το γεωπολιτικό ρίσκο λόγω της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο.
Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον και η τελική ετυμηγορία ανήκει στις αγορές, οι οποίες πάντα προηγούνται των εξελίξεων, το γεγονός ότι σήμερα οι παγκόσμιες αγορές αντιδρούν ανοδικά, έχοντας μόλις μια ημέρα πτώσης, δείχνει πολλά.
Το παγκόσμιο επενδυτικό σύστημα βαδίζει σε… αχαρτογράφητες περιοχές, έχοντας ένα από τα πλέον μακροχρόνια bull market στην ιστορία, οι ρευστότητες είναι πρωτοφανείς, οι μετοχές – ηγέτες είναι παγκόσμιες (Apple, Amazon, Google, Facebook, Alibaba, Netflix κ.λπ.)!
Όπως φαίνεται - τουλάχιστον προς το παρόν - η ιστορία με την εκτόξευση πυραύλου από την πλευρά της Β. Κορέας δεν είναι ικανή να οδηγήσει ούτε καν σε σοβαρή διόρθωση τα διεθνή χρηματιστήρια. Επαναλαμβάνουμε, με τα έως τώρα δεδομένα.
Η διόρθωση, όταν θα έρθει, θα επιβληθεί από την πορεία της Wall Street που όλους τους τελευταίους μήνες έχει πετύχει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά. Η διόρθωση και η «αλλαγή», όταν έρθει, θα επιβληθεί πρωτίστως από το λεγόμενο και ως… δείκτη των δεικτών, τον πιο σημαντικό δείκτη παγκοσμίως, τον S&P 500.
Χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες από το απόγευμα είχαν δείξει σημαντικές διαθέσεις περιορισμού των πιέσεων, μαζεύοντας τις απώλειές τους, ενώ σήμερα βρίσκονται σε θετικό έδαφος.
Σήμερα, ο δείκτης Xetra Dax της Φρανκφούρτης αντιδρά ανοδικά και βρίσκεται ξανά πάνω από τις 12.000 μονάδες, ενώ ανοδικά κινούνται και τα υπόλοιπα σημαντικά χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες το ελληνικό χρηματιστήριο αντιδρά άνευρα ανοδικά, μαζεύοντας μέρος των χθεσινών απωλειών.
Η ελληνική αγορά ελκύει ένα πολύ μικρό μέρος της τεράστιας διεθνούς ρευστότητας, όμως αυτό είναι ικανό για να οριοθετεί πρόσημα και να «κανονίζει» το momentum, έστω και αν η ελληνική οικονομία έχει τα δικά της θέματα να αντιμετωπίσει. Παράλληλα, και τα ελληνικά ομόλογα σήμερα παρουσιάζουν οριακή βελτίωση.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. (που χθες υποχώρησε κατά 1,88%) διαπραγματεύεται στις 825 μονάδες με άνοδο 0,39%, με τις περισσότερες μετοχές του Large Cap να αντιδρούν ανοδικά, έστω και χωρίς ιδιαίτερη δυναμική.
Η αξία συναλλαγών, που χθες τριπλασιάστηκε έναντι της Δευτέρας φτάνοντας στα 55,10 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται στα 15 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι χθες επικράτησε καθολική πτώση στην αγορά, καθώς από τις 26 μετοχές του FTSE, μόνον η Coca Cola (+0,50) και η Grivavlia Properties (+0,11%), έκλεισαν ανοδικά.
Παράλληλα, οι τράπεζες που χθες υποχώρησαν έως 5,82%, αντιδρούν με άνοδο έως 2,15% (Attica Bank), ενώ κέρδη άνω του 1% σημειώνουν οι Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.
Σε ότι αφορά τα blue chips της πραγματικής οικονομίας η εικόνα είναι μεικτή, χωρίς ακρότητες αλλά και χωρίς δυναμική, με μικρούς όγκους συντήρησης και αναμονής. Ήπια πτώση οι ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Fourlis, Grivalia Properties, Lamda Development, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ.
Στο χώρο του Mid Cap που σήμερα ξεχωρίζει με αντίδραση 1,59%, δείχνοντας ότι υπάρχει καλύτερο momentum για μικρομεσαίους τίτλους, αντιδρούν επίσης οι περισσότερες μετοχές. Κέρδη άνω του 2% έχουν οι Intralot, Ικτίνος, Κορρές και MLS, ενώ άνω του 1% κερδίζουν οι Cenergy Holdings, MIG, ΕΛΤΕΧ Άνεμος και Νηρέας.
Στο σύνολο της αγοράς, 50 μετοχές ενισχύονται έναντι 20 που κινούνται χαμηλότερα.