Η PIMCO, «κολοσσός» στον χώρο διαχείρισης ομολόγων, εκτιμά ότι ο προστατευτισμός που ακολουθούν οι ΗΠΑ στην εμπορική τους πολιτική ενισχύει το επιχείρημα για μείωση της έκθεσης των χαρτοφυλακίων στο δολάριο και στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Με ενεργητικό υπό διαχείριση γύρω στα $2 τρισ., η PIMCO πιστεύει ότι έχει γίνει πιο ελκυστική η έκθεση σε ομόλογα άλλων χωρών. Η πολιτική δασμών του προέδρου Τραμπ ταρακούνησε τις διεθνείς αγορές προκαλώντας ένα βίαιο selloff στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τις μετοχές και το δολάριο την προηγούμενη εβδομάδα.
Με τη στροφή της στον προστατευτισμό, η αμερικανική κυβέρνηση έκανε τους διεθνείς επενδυτές να ξανασκεφτούν τις παραδοχές τους όσον αφορά στο επενδυτικό τοπίο των ΗΠΑ, επισημαίνουν οι διαχειριστές του οίκου σε έκθεση.
«Οι ΗΠΑ απολάμβαναν μια προνομιούχα θέση εδώ και πολύ καιρό, με το δολάριο να είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και τα αμερικανικά Treasuries τα προτιμητέα assets ασφάλειας. Το καθεστώς αυτό, όμως, δεν είναι εγγυημένο. Αν οι παγκόσμιες ροές κεφαλαίων προς τα αμερικανικά asset μειωθούν, αυτό θα οδηγήσει σε έναν πολυπολικό κόσμο με μικρότερη εξάρτηση σε ένα μοναδικό αποθεματικό νόμισμα».
Οι αλλαγές στη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου που θα φέρουν οι πολιτικές του Τραμπ μπορεί να μειώσουν τις ροές κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ και να ενισχύσουν το επιχείρημα του να είναι κανείς «underweight» ή bearish στο αμερικανικό δολάριο, εκτιμούν οι διαχειριστές της PIMCO.
Οι γρήγορες αλλαγές στις πολιτικές των ΗΠΑ αποτελούν πρόκληση για τους επενδυτές που είχαν συνηθίσει σε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που στηριζόταν στα αμερικανικά assets και αγορές. Η κατάρρευση των παγκόσμιων συσχετισμών μπορεί να είναι επώδυνη συνθήκη για τους παγκόσμιους επενδυτές που θα διερωτώνται πλέον τι έκθεση να έχουν σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.
Η εξασθένηση του δολαρίου ήταν η φετινή έκπληξη που έκανε το αμερικανικό νόμισμα το πρόβλημα του υπόλοιπου κόσμου.
Για τους εξαγωγείς πληθώρας προϊόντων, από αυτοκίνητα μέχρι κονιάκ και σκωτσέζικο τουίντ, η τσουλήθρα του δολαρίου εντείνει το χτύπημα που φέρνουν οι δασμοί του Τραμπ στις εισαγωγές στις ΗΠΑ. Για τις κεντρικές τράπεζες του υπόλοιπου κόσμου, η ταχεία ενίσχυση των δικών τους νομισμάτων αυξάνει την πίεση να μειώσουν τα επιτόκια τους πιο επιθετικά.
Ένα πιο αδύναμο δολάριο κάνει τα κέρδη που παράγουν οι βραχίονες των ξένων εταιρειών στις ΗΠΑ να αξίζουν λιγότερο όταν επαναπατρίζονται σε ευρώ ή σε γεν. Καθιστά, επίσης, τα προϊόντα που παράγουν πιο ακριβά για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Η ταχύτερη κούρσα του ευρώ την τελευταία δεκαετία έναντι του δολαρίου ωθεί τους παίκτες στην αγορά ισοτιμιών να ποντάρουν σε κίνησή του προς τα $1,20 και τους strategist των επενδυτικών οίκων να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους. Τα hedge funds στοχεύουν σε κίνηση του κοινού νομίσματος προς το επίπεδο του $1,20.
Το ευρώ αναδύεται ως το πιο ωφελημένο νόμισμα από την αδυναμία του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αναθεωρούν τον ρόλο του αμερικανικού νομίσματος στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα μετά το ταρακούνημα που προκάλεσαν οι δασμοί του Τραμπ και ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβη σε νέα μείωση επιτοκίων την Πέμπτη, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας που δεν είναι προγραμματισμένη να συνεδριάσει μέχρι τον Ιούνιο δεν αποκλείεται να κινηθεί εκτάκτως με μείωση επιτοκίων για να συγκρατήσει την άνοδο του φράγκου που έχει ενισχυθεί άνω του 10% φέτος έναντι του δολαρίου. Η άνοδός του κάνει τις εξαγωγές της Ελβετίας, από ρολόγια μέχρι μηχανολογικούς εξοπλισμούς ακριβείας, πιο ακριβές.