Με απώλειες ολοκλήρωσαν τον Απρίλιο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καταγράφοντας τον πρώτο πτωτικό μήνα τους από τον Οκτώβριο και κλείνοντας είτε οριακά πάνω από την κρίσιμη στήριξη του μέσου κινητού όρου των 50 ημερών - για παράδειγμα ο γερμανικός δείκτης Dax ή ο Εuronext 100 - είτε οριακά από κάτω όπως ο γαλλικός δείκτης CAC ή ο Euro Stoxx 50.
Στην Ευρωζώνη χθες τα σχετικά καλά νέα για το ΑΕΠ «κατάπιαν» στην κυριολεξία τόσο τα μίζερα νέα για τον πληθωρισμό, όσο και το «χαστούκι» από το μέτωπο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.
Ξεκινώντας με τα του οίκου μας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενισχυμένη ως επί το πλείστον από την επιστροφή στην ανάπτυξη για τη Γερμανία και την ισχυρή επέκταση στην Ισπανία.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη ζώνη ευρώ αυξήθηκε λοιπόν κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,5% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση πέριξ του 0,2% τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
Βέβαια οι χθεσινές ανακοινώσεις είχαν και το ψεγάδι τους: Το ποσοστό του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε σε -0,1% από την προηγούμενη μέτρηση στο 0%, που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη βρισκόταν σε τεχνική ύφεση το β' εξάμηνο του 2023.
Όσον αφορά τώρα τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη για τον μήνα του Απριλίου διατηρήθηκε στο 2,4% ετησίως όσο και τον Μάρτιο, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.
Το δομικό μέρος του δείκτη που δεν προσμετρά τρόφιμα και ενέργεια, επιβράδυνε στο 2,7% ετησίως από το 2,9% του Μαρτίου.
Και εδώ υπάρχουν όμως ψεγάδια: Στη μηνιαία σύγκριση, ο γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εμφάνισε αύξηση 0,6% μετά το +0,8% του Μαρτίου, ενώ ο δομικός ΔΤΚ που είχε μείνει αμετάβλητος, τον Απρίλιο αυξήθηκε με ρυθμό 0,3%.
Το μεγάλο «χαστούκι» όμως ήρθε από τον ΟΟΣΑ με την ανακοίνωση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι παγκόσμιες ροές ΑΞΕ μειώθηκαν κατά 7% το 2023, σε 1,364 τρις δολάρια, συνεχίζοντας την πτωτική τους τάση και παραμένοντας κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα για δεύτερη συναπτή χρονιά.
Πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν το 2023 για περισσότερες από τα δύο τρίτα των οικονομιών του ΟΟΣΑ και άλλων χωρών, ιδιαίτερα της Κίνας, η οποία βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό ΑΞΕ για την πρόσφατη ιστορία της.
Συνολικά, οι ροές ΑΞΕ στις οικονομίες της G20 εκτός του ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 46% το 2023.
Παρά τη γενική πτωτική τάση, οι ΗΠΑ η Βραζιλία και ο Καναδάς ήταν οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί ΑΞΕ παγκοσμίως το 2023, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών -M&A- σημείωσε χαμηλό 10 ετών το 2023, γεγονός που υποδεικνύει ότι το οικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται.
Στα επιμέρους στοιχεία αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες και ο αριθμός των ανακοινωθέντων επιχειρηματικών σχεδίων μειώθηκαν κατά περίπου 20% στις προηγμένες οικονομίες, ενώ αυξήθηκαν κατά 21% στις αναδυόμενες και 9% στις αναπτυσσόμενες οικονομίες αντίστοιχα.
Για τη χώρα μας τα στοιχεία ανέφεραν πτώση 35,7% στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις για το 2023 σε σχέση με το 2022.
Μετά το επίπεδο-ρεκόρ των 8,44 δις δολαρίων που επενδύθηκαν στη χώρα μας το 2022, το 2023 οι ΑΞΕ υποχώρησαν στα 5,43 δισ. δολάρια, επίπεδο κάτω και από εκείνο του 2021, πέριξ των 5,3 δις δολαρίων.
Οι ροές ελληνικών κεφαλαίων για επενδύσεις στο εξωτερικό όμως αυξήθηκαν στα 3,952 δισ. δολάρια το 2023, έναντι 3,194 δισ. δολαρίων το 2022.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τώρα, είχαμε αρνητικό κλείσιμο μήνα και στη Wall, με τη μητέρα των αγορών να κλείνει ναι μεν πάνω από τα χαμηλά του Απριλίου - 4.953 μονάδες - και τον μέσο κινητό των 90 ημερών - 5.010 μονάδες - αλλά κάτω από τον μέσο κινητό όρο των 50 ημερών, στις 5.132 μονάδες.
Η Wall από τη μια πλευρά είναι μουδιασμένη ακόμα από τα μακροοικονομικά νέα της προηγούμενης εβδομάδας- λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ - ενώ την ίδια στιγμή είναι σε αναμονή για τη σημερινή συνεδρίαση της Fed με σαφή ανησυχία για το κατά πόσον θα είναι ειλικρινής ο Τζέρομ Πάουελ.
Στο χθεσινό τερματισμό του μήνα σίγουρα δεν βοήθησαν και οι ανακοινώσεις για το κόστος εργασίας, το οποίο αυξήθηκε στις ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 18 μήνες, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού έχει περιοριστεί.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης κόστους απασχόλησης ενισχύθηκε 1,2% στο πρώτο τρίμηνο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη άνοδος από το τρίτο τρίμηνο του 2022 και αν και το κόστος απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από το επίπεδο του 5,1% το 2022, εντούτοις σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις παραμένει ακόμα υψηλό, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη τη σημερινή αποστολή του Τζέρομ Πάουελ.
Πώς κινούνται τα Family Offices
Διαβάζοντας κανείς την τελευταία έκθεση Global Family Office της JPMorgan Private Bank έχει μια πρώτη εικόνα για το πώς κινήθηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2024 τα 190 μεγαλύτερα Family Offices σε όλο τον κόσμο.
Δεδομένου ότι τα Family Offices διαθέτουν πλέον περιουσιακά στοιχεία άνω των 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, γίνεται κατανοητό ότι οι κινήσεις τους επηρεάζουν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς και ενέχουν τη βαρύτητα ενός σημαντικού σηματωρού.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έκθεσης, τα Family Offices πλέον έχουν το 46% του συνολικού χαρτοφυλακίου τους σε εναλλακτικές επενδύσεις, το 9% σε μετρητά - πρόκειται για ιστορικό υψηλό - και το 10% σε ομόλογα.
Όσον αφορά την κατανομή των εναλλακτικών επενδύσεων, το 19% των συμμετοχών αφορούν ιδιωτικά κεφάλαια, 14% σε ακίνητα, 5% σε venture capital, 5% σε hedge funds και 4% σε ιδιωτικές πιστώσεις.
Όσο μεγαλύτερα είναι τα Family Offices τόσο περισσότερο είναι συγκεντρωμένα στις εναλλακτικές επενδύσεις, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη. Έτσι τα Family Offices με περουσιακά στοιχεία άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν επενδύσει πάνω από το 49% σε εναλλακτικές λύσεις, με το 22% μόνο των κεφαλαίων τους να είναι τοποθετημένο πλέον σε μετοχές.
Τουτέστιν, τα Family Offices αποχωρούν ως ένα μέρος από τα χρηματιστήρια αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις και χαμηλότερη μεταβλητότητα στις ιδιωτικές αγορές.
Η μετάβαση από τις δημόσιες στις ιδιωτικές αγορές αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή για τα Family Offices με στόχο μεταξύ άλλων τη μείωση της έκθεσης τους στους παράγοντες αστάθειας.
Το γεγονός δε ότι λιγότερα από τα μισά οικογενειακά γραφεία έχουν στόχο συνολικής απόδοσης επένδυσης μάλλον λέει πολλά... Στις ΗΠΑ, μόνο το 49% των Family Offices έχουν μακροπρόθεσμο στόχο απόδοσης για το χαρτοφυλάκιό τους. Μεταξύ εκείνων που έχουν στόχο απόδοσης, ο διάμεσος στόχος είναι πέριξ του 8%.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.