Ο χρυσός αναρριχάται στο τείχος του φόβου και γίνεται το απόλυτο μετοχικό play
Shutterstock
Shutterstock

Ο χρυσός αναρριχάται στο τείχος του φόβου και γίνεται το απόλυτο μετοχικό play

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που απευθύνουν οι αναγνώστες στους χρηματιστηριακούς αρθρογράφους του liberal markets, είναι το πώς μπορούν να επενδύσουν σε χρυσό. Διότι παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι επενδυτές αντιλαμβάνονται την «αξία» του χρυσού, ως ένα περιουσιακό στοιχείο που προσφέρει ασφάλεια, σταθερότητα και αποδόσεις, ειδικά σε δύσκολους και απρόβλεπτους καιρούς, αδυνατούν να μετουσιώσουν τη σκέψη και την ιδέα τους σε πράξη.

Ο παραδοσιακός τρόπος επένδυσης στη χώρα μας σε χρυσό, είναι οι χρυσές λίρες. Χρησιμοποιούμε τον παραδοσιακό όρο, διότι σχετικά συχνά, σημαντικά οικογενειακά γεγονότα όπως είναι οι γάμοι, οι γεννήσεις και βαπτίσεις παιδιών συνοδεύονται από δώρα που είναι χρυσές λίρες. Χρυσές λίρες που είτε βρίσκονται σε οικογενειακά σεντούκια ή θυρίδες, είτε αγοράζονται.

Όσον αφορά όμως την καθαρά επενδυτική προσέγγιση σε χρυσό τα πράγματα είναι δύσκολα. Εάν κάποιος θέλει να επενδύσει με νόμιμο τρόπο σε φυσικό χρυσό, θα πρέπει να απευθυνθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Και να προβεί σε αγορά χρυσών λιρών. Το ίδιο θα συμβεί και εάν επιθυμήσει να πωλήσει χρυσές λίρες, όπου και πάλι αντισυμβαλλόμενος είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ωστόσο, εδώ κάνει την εμφάνιση του ένα μεγάλο παράδοξο. Με βάση το χθεσινό δελτίο τιμών της ΤτΕ για τη χρυσή λίρα, ο επενδυτής που θέλει να αγοράσει μια χρυσή λίρα κοπής «Ελισάβετ 1973 & προγενεστέρων ετών» πρέπει να πληρώσει 757,28 ευρώ. Εάν αντίθετα επιθυμεί να πωλήσει μια χρυσή λίρα της ίδιας κοπής τότε η ΤτΕ θα του δώσει 646,21 ευρώ. Υπάρχει δηλαδή μια διαφορά στην τιμή της τάξης των 111,07 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν ένας επενδυτής αγοράσει σήμερα μια λίρα, θα πρέπει να περιμένει μια άνοδο της τιμής της λίρας κατά σχεδόν 15%, ώστε να «έρθει στα λεφτά του». Για να μπορέσει δηλαδή να την πωλήσει τουλάχιστον χωρίς ζημία.

Απίστευτα πράγματα και όμως αληθινά. Αγοράζεις χρυσό σε φυσική μορφή, ανεβαίνει κατά 15% και δεν έχεις κερδίσει. Επομένως, αυτό το απλό παράδειγμα αποδεικνύει ότι ο μέσος επενδυτής θα πρέπει να κινηθεί με διαφορετικό τρόπο.

Εάν επιμένει να επενδύσει σε φυσικό χρυσό, μπορεί να το κάνει μέσω των τμημάτων διαχείρισης περιουσίας των ελβετικών τραπεζών. Κάτι ιδιαίτερα δύσκολο για τον μέσο επενδυτή, αφού οι συγκεκριμένες τράπεζες απευθύνονται σε πελάτες, οι οποίοι διαθέτουν λογαριασμούς εκατομμυρίων.

Τι απομένει ως λύση; Η επένδυση σε «χάρτινο χρυσό». Δηλαδή σε χρηματοοικονομικά και χρηματιστηριακά προϊόντα, τα οποία έχουν ως υποκείμενη αξία και σημείο αναφοράς της τιμής τους, τον φυσικό χρυσό.

Ξεκινάμε από τα συμβόλαια σε χρυσό. Το κλασσικότερο προθεσμιακό συμβόλαιο είναι το Gold Futures - Jun 25 (GCM5), σε δολάρια ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο είναι τρίμηνης διάρκειας. Το τρέχον συμβόλαιο έχει λήξη στις 26/06/2025. Το προηγούμενο είχε λήξει στις 23/03/2025 και όπως όλα τα συμβόλαια, έδινε στους επενδυτές τη δυνατότητα rollover, δηλαδή τη δυνατότητα μετακύλισης στο επόμενο συμβόλαιο. Το συμβόλαιο σε χρυσό έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του +35,60% σε διάστημα 52 εβδομάδων με χαμηλότερη τιμή τα $2.285,2 και με υψηλότερη $3.263. Οι αγοραπωλησίες συμβολαίων χρυσού μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια μέσω των διαδικτυακών υπηρεσιών των μεγαλύτερων αμερικανικών χρηματιστηριακών εταιρειών. Ωστόσο, όπως πάντα, όλα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, συνοδεύονται από το αντίστοιχο ρίσκο, λόγω της μόχλευσης που εμπεριέχουν.

Γράφημα 52 εβδομάδων των Gold Futures

Συνεχίζουμε με τις μετοχές. Ένα καλό παράδειγμα αποτελούν οι μετοχές εξόρυξης χρυσού, οι οποίες έχουν φέτος την τιμητική τους, εν μέσω κρίσης. Οι μετοχές της Kinross Gold (KGC), της Wheaton Precious Metals (WPM), της TJX (TJX), της Agnico Eagle Mines (AEM) και της Royal Gold (RGLD), καταγράφουν ιστορικά υψηλά 52 εβδομάδων στα $14,50, στα $82,33, στα $130,60, στα $118,39 και στα $181,80 αντίστοιχα. Το ευρύτερο οικοσύστημα μετοχών πέριξ του χρυσού, συμπεριλαμβάνει μετοχές εταιρειών εξερεύνησης υπεδάφους, εξόρυξης, επεξεργασίας και εξαγωγής του τελικού χρυσού από το εξορυχθέν μετάλλευμα. Κάθε κατηγορία εταιρειών διαθέτει τα δικά της ειδικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά το ρίσκο και τις αποδόσεις των μετοχών τους.

Γράφημα 52 εβδομάδων της Kin ross Gold (KGC)

Γράφημα 52 εβδομάδων της Wheaton Precious Metals (WPM)

Γράφημα 52 εβδομάδων της TJX (TJX)

Γράφημα 52 εβδομάδων της Agnico Eagle Mines (AEM)

Γράφημα 52 εβδομάδων της Royal Gold (RGLD)

Τέλος, μια σχετικά εύκολη εναλλακτική επένδυση σε χρυσό προσφέρουν τα ETFs που επενδύουν στο ευρύ οικοσύστημα του χρυσού. Τα ETFs είναι αμοιβαία κεφάλαια των οποίων τα μερίδια διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια όπως οι μετοχές.

Υπάρχουν ETFs τα οποία απλά παρακολουθούν την τιμή του φυσικού χρυσού, ή την τιμή των μετοχών των εταιρειών του ευρύτερου τομέα του χρυσού όπως εκείνων που προαναφέρθηκαν. Τέτοια ETFs είναι για παράδειγμα το VanEck Junior Gold Miners UCITS ETF (IE00BQQP9G91), το Ishares Physical Gold ETC (IE00B4ND3602), το VanEck Gold Miners UCITS ETF (IE00BQQP9F84), το Invesco Physical Gold ETC (IE00B579F325) και το WisdomTree Core Physical Gold (JE00BN2CJ301).

Υπάρχουν και ETFs τα οποία επενδύουν με μόχλευση Χ2 ή και Χ3 πάνω στην τιμή του χρυσού. Τα συγκεκριμένα ETFs στις ανοδικές συνεδριάσεις προσφέρουν πολλαπλάσιες αποδόσεις τις οποίες όμως «παίρνουν πίσω», στις αντίστοιχες πτωτικές. Το ProShares Ultra Gold (UGL) και το DB Gold Double Long Exchange Traded (DGP) είναι δύο από πιο χαρακτηριστικά ETFs που ποντάρουν στην άνοδο του χρυσού με υψηλή μόχλευση.

Όπως βλέπουμε ο «χάρτινος χρυσός» ο οποίος είναι προσεγγίσιμος μέσω μετοχών, ETFs και συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, θα μπορούσε να αποτελέσει το απόλυτο «μετοχικό play» για τους Έλληνες επενδυτές που αδυνατούν να εκμεταλλευτούν με άλλον τρόπο την άνοδο του λαμπερού μετάλλου.