Με ισχυρές απώλειες άνω του 2% ξεκίνησαν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση των αγορών παγκοσμίως όπως εκδηλώνεται με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω μετάλλαξης Δέλτα και η οποία εγείρει νέους φόβους για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαπραγματεύεται με απώλειες 2,6% ή άνω των 900 μονάδων και βρίσκεται στις 33.773 μονάδες, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 σημειώνει πτώση 2% και βρίσκεται στις 4.238 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που υποχωρεί κατά 1,38% κινούμενος στις 14.227 μονάδες.
Η μεγαλύτερη πίεση ασκείται στις μετοχές που σχετίζονται ευθέως με το ευρύτερο άνοιγμα της οικονομίας και ειδικά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, με εκείνες του ταξιδιωτικού κλάδου να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στον Dow Jones η Boeing σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες με βουτιά σχεδόν 5,7%, ενώ οι αεροπορικές American, United και υποχωρούν άνω του 7% και η Delta Airlines κατά 5,5%
Στο χώρο της κρουαζιέρας οι Carnival, Norwegian Cruise και Royal Caribbean κινούνται επίσης στο -7%, ενώ παράλληλα μεγάλες ρευστοποιήσεις πραγματοποιούνται και στον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά τη συμφωνία καθώς η συμφωνία που επιτεύχθηκε στους κόλπους του ΟΠΕΚ+ για τα επίπεδα της παραγωγής αργού είχε αποτέλεσμα σημαντική πτώση των τιμών.
Μεταξύ άλλων, οι Marathon Oil, Valero Energy, Devon Energy, Occidental Petroleum Corp και Schlumberger, υποχωρούν όλες άνω του 5%.
Την ίδια ώρα η απόδοση του δεκαετούς κρατικού τίτλου των ΗΠΑ υποχωρεί σε νέο χαμηλό άνω του πενταμήνου στο 1,212%, σε ένα δείγμα ότι εξαλείφεται η εμπιστοσύνη στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας της χώρας.
«Ολόκληρη η χρηματοπιστωτική αγορά ενεργεί σαν να πλησιάζει μια σημαντική οικονομική επιβράδυνση», ανέφερε στο CNBC Τζιμ Πόλσον, επικεφαλής επενδύσεων στον Όμιλο Leuthold.
«Το "Covid - redux" ενισχύει ξανά τους φόβους, καθώς οι νέες οδηγίες για χρήση μάσκας τρομάζουν αρκετούς ότι μπορεί αρχίσουν ξανά και τα μέτρα κλεισίματος της οικονομίας. Ο φόβος αυτός οδηγεί μερικούς σε μειωμένες εκτιμήσεις για το πραγματικό ΑΕΠ, γεγονός που οδηγεί στις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα και χτυπά οικονομικά ευαίσθητες μετοχές όπως εκείνες των κυκλικών κλάδων και των μικρών κεφαλαίων», προσθέτει.
Σημειώνεται, οι ανησυχίες έδειξαν να έχουν ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, την οποία έπειτα από σημαντική μεταβλητότητα ολοκλήρωσαν και οι τρεις βασικοί δείκτες στο «κόκκινο», για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις διαδοχικές ανοδικές, ενώ την πτώση δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν ούτε τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται για το β' τρίμηνο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με report της BMO 66 από τις εταιρείες του S&P 500 είχαν εκδώσει guidance αύξησης κερδών τριμήνου, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2006, ενώ γενικότερα η αύξηση των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο +65,5%, σηματοδοτώντας το ισχυρότερο τρίμηνο από το τέταρτο του 2009.
Ωστόσο, την ίδια ώρα τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί σημαντικά στις ΗΠΑ, με τη μετάλλαξη Δέλτα να εξαπλώνεται συνεχώς ειδικά μεταξύ των μη εμβολιασμένων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC τις τελευταίες επτά ημέρες η χώρα κατέγραφε περίπου 30.000 κρούσματα την ημέρα, τη στιγμή που ένα μήνα πριν ο μέσος αριθμός είχε υποχωρήσει περίπου στα 11.000.