Brexit: Επενδυτική ευκαιρία η όχι;

Brexit: Επενδυτική ευκαιρία η όχι;

Photo by speedpropertybuyers.co.uk/

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Τρεις μέρες διήρκεσε ο πανικός στα διεθνή χρηματιστήρια έπειτα από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, δίνοντας τη θέση του στο κλίμα ευφορίας. Απότομη εναλλαγή συναισθημάτων με την αδρεναλίνη να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, εξάλλου αυτός είναι ο κόσμος των αγορών, κέρδη και ζημίες, χαρά και λύπη ή όπως έλεγε ένας από τους μεγαλύτερους σπεκουλαδόρους των αγορών, ο Αντρέ Κοστολάνι, το 90% στο χρηματιστήριο είναι ψυχολογία και το 10% όλα τα άλλα.

Οι αρνητικές προοπτικές που δημιούργησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία για την οικονομική και πολιτική ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαϋλώνοντας περίπου $2,5 τρισ. από την κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων, μετατράπηκε γρήγορα σε ευκαιρία για τους θαμώνες των χρηματιστηρίων. Κι αυτό για δύο λόγους: πρώτον, ήδη στη Μεγάλη Βρετανία ακούγονται φωνές πως εάν η χώρα λάβει αυτά που θέλει ως προς το μεταναστευτικό, τότε πιθανών να μη κάνει ενεργοποίηση του άρθρου 50 περί εξόδου από την Ενωμένη Ευρώπη, δεύτερον, και κυριότερο θα λέγαμε, αποτελεί το γεγονός ότι σε λίγες εβδομάδες (στα μέσα Ιουλίου) ακολουθεί η συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, με τους επενδυτές να αναμένουν αυτήν τη φορά μείωση αντί για αύξηση των επιτοκίων. Εξάλλου οι πιθανότητες περί μείωσης των επιτοκίων αυξήθηκαν στο 9%, έναντι 0% πριν το βρετανικό δημοψήφισμα, ενώ οι πιθανότητες αύξησης αυτών μειώθηκαν στο 20%, έναντι 52% πριν το δημοψήφισμα.

Τρεις μέρες ήταν αρκετές ώστε οι αγορές να κάνουν τα γεράκια άσκησης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ (κι όχι μόνο), να σκέφτονται αλλαγή της νομισματικής τους πολιτικής όσο αφορά τα επιτόκια.

Τρεις μέρες με τη στερλίνα να χάνει το 11,10% της αξίας της, τρεις μέρες με τα χρηματιστήρια να καταγράφουν απώλειες κοντά στο 10%, τρεις μέρες με την τιμή του χρυσού να ενισχύεται κατά 6,16% περίπου, τρεις μέρες με τις τιμές των κρατικών ομολόγων να καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά σε Γερμανία, Ιαπωνία, και ΗΠΑ, γενικώς τρεις μέρες ήταν αρκετές ώστε οι αγορές να αναγκάσουν την επανεξέταση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, με τις κεντρικές τράπεζες να δηλώνουν «τρομαγμένες» πως θα παράσχουν την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι... κακομαθημένες αγορές

Φυσικά, και τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας δε λύθηκαν ώστε να δικαιολογείται αυτή η αλλαγή του κλίματος στις διεθνείς αγορές. Απλά οι αγορές προεξοφλούν πως για ακόμη μία φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια θα έχουν τη στήριξη των κεντρικών τραπεζών, παρέχοντας τους φθηνό κι άφθονο χρήμα, είναι σαν να δίνεις καθημερινά σε ένα παιδί παιχνίδια και γλυκά και μόλις μία μέρα δεν του δώσεις αρχίζει και κλαίει, φανταστείτε πόσο κακομαθημένο θα γίνει το παιδί όταν μεγαλώσει, ε ακριβώς σε αυτήν τη φάση βρίσκονται οι αγορές, έγιναν κακομαθημένες!

Πιθανών, οι ζημίες να ήταν σημαντικές ή και αμελητέες για κάποιους ή για κάποιους άλλους να υπήρξαν κέρδη, καθώς είχαν φροντίσει νωρίτερα να αντισταθμίσουν το χαρτοφυλάκιο τους. Τουλάχιστον σε αυτό συνηγορούν τα στοιχεία από το χρηματιστήριο δικαιωμάτων του Σικάγο, όπου ο αριθμοδείκτης put/call, για όλα τα επενδυτικά προϊόντα, λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα βρισκόταν στο 0,99 (δηλαδή σχεδόν ίσος αριθμός δικαιωμάτων πώλησης με αγοράς) για να βρεθεί μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο 1,29, με τα δικαιώματα πώλησης να υπερτερούν σημαντικά στην προσπάθεια των επενδυτών να προστατέψουν το χαρτοφυλάκιο τους.

Ενώ ο αριθμοδείκτης που αναφέρεται μόνο στην αγορά μετοχικών αξιών, από το 0,60 που ήταν πριν το δημοψήφισμα βρέθηκε στο 1,01 μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να υποχωρήσει εκ νέου στο 0,81 τη Δευτέρα, με τις θέσεις short να υπερτερούν και πάλι, καθώς οι επενδυτές διέκριναν σημαντικές απώλειες για τις μετοχές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Πέραν, όμως των στοιχείων του χρηματιστηρίου δικαιωμάτων του Σικάγο, ο σχετικός δείκτης αντιστάθμισης σε μετοχές και νομίσματα της Bank of America Merrill Lynch (βλ. γράφημα παρακάτω), εκτοξεύθηκε σε υψηλά πέντε ετών, αποδεικνύοντας πως ένα σημαντικό μέρος των επενδυτών και των θεσμικών χαρτοφυλακίων προτίμησαν να αντισταθμίσουν το χαρτοφυλάκιο τους από το να ρευστοποιήσουν.

Πηγή γραφήματος: Bloomberg

Όπως εύκολα συνάγεται από τα παραπάνω, από τις αρχές Ιουλίου οι αγορές θα «παίζουν» το σενάριο της μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων, με τη FED να επιλέγει ίσως σκόπιμα, την εν λόγο συνεδρίαση καθώς δεν ακολουθείται από συνέντευξη τύπου, βγάζοντας ίσως τη κ. Yellen από τη δύσκολη θέση να εξηγήσει τις κινήσεις και τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν, με αυτά να καθίστανται ικανά να επηρεάσουν αρνητικά οποιαδήποτε στιγμή τα χρηματιστήρια.